Close

If Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

if-diyeti-nedir-nasil-yapilir

if-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Her insanın zayıflama konusundaki istekleri, farklı diyet listelerine yönelmeye neden olur. Sağlıklı beslenmek ve fit bir vücuda sahip olmak oldukça önem taşır. Kişiye uygun olarak belirlenen diyetler de doğru şekilde uygulandığında hızlı sonuç alabilirsiniz. Son zamanlarda popüler olan kısa sürede kilo vermenize yardımcı olan If diyeti, halk dilinde ”oruç diyeti” olarak da bilinir. Sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, If diyeti tam da size göre olabilir. Hızlı yağ yakımını kolaylaştırırken bireysel olarak kişilerde psikolojik rahatlama sağladığı bilinmektedir. Genel olarak vücudun ve beynin aktif çalışmasına yardımcı olan bu diyet, yaşam tarzınızı daha iyi bir yere taşımanızı sağlar. İntermittent fasting, kelime anlamı ”aralıklı oruç” olan diyet, beslenmeyi belirli aralıklarla yaparak kalan süre zarfında aç kalmayı hedeflemeniz gerekiyor. Eğer iştahınızı ve vücudunuzun yağ yakımını kontrol etmek istiyorsanız, If diyetini uygulayabilirsiniz.

If Diyeti Nasıl Uygulanır?

If diyeti yapılmadan önce bir uzman kişiden yardım almakta fayda vardır. Kişiden kişiye değişebilen diyetlerde herkesin vücut yapısı farklı olması sebebiyle mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz. Bu beslenme tipi, oruç tutacağınız sürenin yemek yemek için ayrılan süreden daha fazla olması gerekiyor. If diyeti saatleri kişinin tercihine göre değişiklik gösterir. Peki bu aralıklı oruç yöntemleri nelerdir? Tek tek maddeler halinde incelemek gerekirse;

  • 16-8 diyeti, günün 16 saati oruç tutarak kalan 8 saatinde beslenme için ayrılan zaman olarak adlandırılır. Yemek yenilen 8 saatlik aralıkta genellikle öğlen 12 ile akşam 8 saat dilimi tercih edilir.
  • 5-2 diyetinde haftanın arka arkaya olmayan 2 gününde oruç tutulur. Ayrıca bu program uygulanacaksa, üst üste tutulmaması gerekir. Kaç saatlik oruç tutulacağı ise sizin tercihinize kalmıştır.
  • 24 saatlik oruç diyeti ise, haftanın ya da duruma göre ayın herhangi bir gününde hiçbir şey yemiyorsunuz. ‘’Ye-Dur-Ye’’ olarak da bilinen bu beslenme diyeti, tam gün boyunca yemek yememek olarak bilinir.
  • Savaşçı diyeti, 20 saat oruç tutarak 4 saat beslenme için ayrılıyor. En şiddetli aralıklı oruç yöntemi olabilir.

If Diyet Listesinde Neler Uygulanır?

Aralıklı oruçta en çok seçilen 16-8 saatlik beslenme diyetinde uygulamanız gereken listeyi inceleyebilirsiniz.

  • Uyandığınız andan itibaren yeşil çay ve kahve tüketebilirsiniz. Beslenmeye başladığınız ilk saatte, kahvaltı ile başlayabilirsiniz.
  • Kahvaltıdan sonra 5. saatte öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz. Bu öğünde herhangi bir kısıtlama olmamakla birlikte aşırı yağlı ve kalorili besinlerden uzak durmak gerekiyor.
  • Besin alacağınız son saat dilimi 8. saatte daha rahat sindirim sağlayan besinler tercih etmekte yarar vardır. Kuruyemiş, yoğurt, kefir, haşlanmış patates ya da sebze çorbası gibi hafif yiyecekler tüketebilirsiniz.
  • Geriye kalan 16 saat boyunca hiçbir koşulda yemek yiyemezsiniz. Sadece su, şekersiz kahve ve detoks içeceği tüketebilirsiniz.

If diyet listesinde istediğiniz miktarda yiyip içebilirsiniz. Özellikle uygulamanız gereken bir liste yoktur. Buradaki amaç 16 saat boyunca yemeden vücudunuzun yağ yakımını sağlamaktır. Meyve ve sebzeler, yüksek lifli tahıllar, yüksek değerli proteinleri beslenmenize dahil etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca gün içinde bol su içmeye özen göstermekte fayda vardır.

If Diyetinde Tavsiye Edilen Besinler
If Diyetinde Tavsiye Edilen Besinler

If Diyetinde Tavsiye Edilen Besinler ve Yasaklı Yiyecekler Nelerdir?

Aralıklı oruç diyetinde yer alan yiyecekler nelerdir?

  • Tüm sebze ve meyveler,
  • Hayvansal gıdalar,
  • Zeytinyağı, pirinç kepeği yağı, tereyağı ve kanola yağı tercih edilebilir.
  • Fasulye, soya, mercimek, yumurta, balık, tavuk göğsü, hindi ve sığır eti,
  • Ev yapımı kekler, dondurma, muhallebi, cupcake,
  • İstediğiniz baharatlar,
  • Taze meyve ve sebze suları, detoks içecekleri, yeşil çay, siyah çay ve kahve tüketimi yapılabilir.

İf diyeti yaparken hangi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Listeyi incelemek gerekirse,

  • Hindistan cevizi yağı, margarin ve mayonez
  • Alkollü, gazlı ve şekerli içecekler, paketlenmiş hazır meyve suları,

If Diyetinin Nasıl Yapılması Gerekir?

If diyeti uygulamadan önce özellikle kadınların hormon dengelerini kontrol ettirmeleri gerekir. Bu hormon dengesinin diyete uygun olup olmadığına bakarak diyeti uygulamaları doğru olabilir. Zayıflamak isteyenler için dikkat edilmesi gereken bir başka detay ise bağırsak problemidir ve sağlık sorunu yaşayan kişilerin öncelikle bu diyeti dikkatli bir şekilde uygulamaları gerekir. If diyetine başlayacak kişilerin doğru adımları izlemesi gerekir. Ayrıca bu diyetin daha etkili olması için ne kadar süre devam edeceğinizi belirlemiş olmanız doğru bir davranış olabilir. Eğer diyete devam edemeyecek durumda iseniz diyete bir süre ara verebilirsiniz. Bu şekilde diyete tekrardan başlayabilirsiniz.

If Diyetinin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Vücudunuzda yer alan glikoz, glikojen olarak depolanır. Bu glikojenler açlık sırasında tüketilerek, vücuttaki yağ yakımını gerçekleştirebilir. Ancak sık yemek yiyenlerde durum aynı olmaz. Vücudunuz sürekli glikojen depoladığı için enerji elde etmek yerine glikojen deposundan eritmeye çalışır. Dolayısıyla If diyeti bu durumun gerçekleşmesini engellerken, yağ yakımınızı hızlandırır.

If Diyetinin Faydaları Nedir?

Aralıklı açlık diyeti beyin hücrelerinden vücut direncine kadar oldukça iyi gelen bir yapıya sahiptir. Son zamanlarda en çok tercih edilen if diyeti, kilo kaybına destek olurken bir taraftan da açlık hissinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Bilim adamlarının yaptığı araştırma sonucu, aralıklı oruç doğru uygulandığında, uyku kalitenizi artırdığı gibi enerjik olmanıza da yardımcı olur. Kan şekerinin dengelenmesi ve büyüme hormonlarının artmasına da destek olduğu gerçeğini ortaya koyar. Uzun süreli açlık sonrası vücutta hasar gören hücreleri yok ederken gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Yemek yiyerek kilo vermek, dengeli beslenerek formunuzu korumak için bu diyeti uygulayabilirsiniz. Aralıklı oruç diyetinin en önemli avantajlarından birisi kas kaybı yaşanmasına neden olmaz. Bu diyette dikkat edilmesi gereken en önemli nokta günün uzun bir saatini aç şekilde geçirmektir. Sağlığınızı iyileştirirken aynı zamanda hayatınızı kolaylaştırır. Kalp hastalığı, diyabet, kanser, alzheimer gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olduğunu araştırmalarda öne sürer. Çalışmalar gösteriyor ki aralıklı oruç açlığın çok güçlü bir kilo verme aracı olabileceğini gösteriyor. Diğer standart diyet yöntemlerinin aksine daha az kas kaybına neden oluyor.

If  Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir
If  Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir

If Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?

If diyetinin bazı yan etkileri vardır. Bunların birkaçından bahsetmek gerekirse;

  • Açlık, düşük karbonhidratlı yiyecekler ve sağlıklı yağ tüketimi ile bu durumu daha aza indirgemek mümkündür.
  • Kabızlık, gibi durumlarda çok fazla rahatsızlık yaşattığı zaman basit ilaçlarla sorunu giderebilirsiniz.
  • Baş ağrısı, diyet sırasında bol su tüketimi ile baş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Mide ağrısı gibi yaşanan durumlarda maden suyu tüketimi gerçekleştirmek açlık sırasında dengeli beslenme önerileri arasında yer alıyor.

If Diyetinde Bazı Öneriler Nelerdir?

Oruç sırasında bol su tüketimi yaparak kahve, çay ve kalorisi düşük içecekler tüketebilirsiniz. Düşük karbonhidratlı yiyecekler açlığınızı azaltarak, aralıklı oruç tutmanızı kolaylaştırır. İnsan yaşamında doğal bir olay olan oruç, her ne kadar belirli yiyeceklerin kısıtlanmasını gerektirse de lifli ve sebze bakımından zengin besinler tüketilmesi önerilir. Sağlıklı bir insanın genel anlamda sorun yaşamadığı bir diyet olsa da bu yöntemi denemeden önce mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top