İçindekiler
Kırmızı kan hücrelerinin oluşması için yeterli hammadde bulunmaması ve kan hücrelerinin üretilme kabiliyetinin azalması durumunda yeteri kadar kan hücresi üretilemez. Vücutta bulunan organlara ve dokulara oksijen taşımak için yeterli kırmızı kan hücrelerinin bulunmaması durumunda, kansızlık adı verilen bir rahatsızlık ortaya çıkar. En fazla 0-7 yaş grubunda bulunan çocuklar risk altındadır. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak 4’te 1’inde anemi hastalığı bulunmaktadır. Türkiye’de bu durum yaklaşık olarak nüfusun %40’ını kapsamaktadır.
Kansızlık Neden Ortaya Çıkar?
Organların ve dokuların beslenebilmesi için kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç vardır. Yeteri kadar kırmızı kan hücresi bulunmayan bir insan vücudunda, dokular ve organlar, oksijen taşıyan hemoglobinler tarafından beslenemez ve önlem alınmaz ise bu durum organ iflasına kadar gidebilir. Bunun yanında bazı rahatsızlıklar da kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatarak kansızlığa yol açabilir. Kansızlığın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Vücutta yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretilememesi,
- Cerrahi operasyon sonrası ya da herhangi bir kanamada kırmızı kan hücrelerinin azalması,
- Kırmızı kan hücrelerinin vücutta normalden daha az süre hayatta kalması.
Kansızlığın belirtileri nelerdir?
- Hemen yorulma ve sık sık hissedilen enerji kaybı
- Egzersiz sonrası düzensiz olarak gerçekleşen kalp atışları
- Nefes almada zorluk çekme
- Göğüste sıkışma ve göğüs ağrısı
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
- Cildin sarımtırak bir renk alması
- Bacaklarda gerçekleşen kramplar
- Yorgunluk ve uyuklama hali
Kansızlığın farklı tipleri vardır. Bu kansızlık türleri farklı nedenlerden dolayı oluşmaktadır.
- Demir eksikliğinden kaynaklı kansızlık
Doku ve organlara oksijen taşıyan, kırmızı kan hücreleri içerisinde bulunan hemoglobinin üretilebilmesi için demir gereklidir. Vücuda yeteri kadar demir alınmaması durumunda oluşur.
- Vitamin eksikliğinden kaynaklı kansızlık
Kan hücrelerinin üretilebilmesi için B12 ve folat adı verilen vitaminler gereklidir. Gerekli kadar alınamayan vitaminler kansızlığa yol açar.
3.Kronik hastalıklardan kaynaklı kansızlık
Hıv, kanser, AIDS gibi hastalıklar kan hücrelerine saldırabileceğinden kansızlığa yol açar.
Bunlar gibi daha birçok kansızlık türü vardır. Bunlardan ilk ikisi olan demir ve vitamin eksikliğine bağlı kansızlıklar besin takviyeleriyle düzeltilebilir. Özellikle bazı meyveler kansızlığın giderilmesinde kesin çözümüdür.
Kansızlığa İyi Gelen Meyveler
Özellikle kuru meyveler yoğunluklarından dolayı kan yapımında önemli bir rol oynarlar. Bunun yanında zengin demir içeriği bulunan ve vitamin-mineral açısından zengin olan meyveler kan yapımına yardımcıdır.
- Üzüm ve üzüm kurusu: içerdiği zengin demir oranı sayesinde kan yapımına yardımcı en önemli meyvelerden birisidir.
- İncir ve incir kurusu: Yine demir açısından oldukça zengin olan incir, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kan yapımına yardımcıdır.
- Muz: İçerisinde bol miktarda demir ve bunun yanında vitaminler bulunur.
- Avakado: İçerdiği folat vitamini sayesinde kan yapımında yardımcıdır.
- Çilek: Özellikle kuru çilek kan hücresi yapımını hızlandırmaktadır. İçerisinde oldukça fazla vitamin ve mineral bulunur.