Close

Kış gebeliğinizi rahat geçirmenizin 7 yolu

Kış gebeliğini rahat geçirmek için öneriler nelerdir?

Hamilelik dönemindeki kadınların vücutları olduğundan daha da hassas olabiliyor. Aslında her mevsim hassas olan gebelik dönemindeki kadınların sağlığı kış aylarında daha çok risk altında oluyor. Hamileliği birçok etkileyen etmenler arasında aşırı sıcaklar ve aşırı soğukların yanında herhangi bir yüzeyle ya da bir kişiyle temas bile bu durumu fazlasıyla etkiliyor. Şimdi kış aylarında hamilelik geçirenler için hazırladığımız bu önerilerimizi lütfen dikkate alın.

Grip süresi 7 günü geçmemeli

Kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların olması çok normal. Ancak hamile dönemindeki kadınların vücutları olduğundan daha da hassas olduğu için gribe yakalanmamak ya da en kısa sürede atlatmak için elinizden geleni yapmalısınız. Grip süresi bir haftayı geçtiyse burun etleri şişip sinüse dönüşebilir bu da anne sağlığını ciddi anlamda etkileyebilir. Gripten korunmak için yapmanız gereken en önemli şey toplu ortamlarda enfeksiyon riski olacağı için mümkün olduğunca uzak durmanız. Alışveriş merkezlerinden uzak durun, toplu taşıma araçlarını bir süre kullanmayın. Ayrıca evinizi sürekli havalandırıp içinde biriken tozu ya da evde merkezi ısıtma sisteminin veya kömür, odunun yarattığı kirli havadan her gün kurtlun. Kafe, restoran gibi alanlardan ve şehrin artan kirliliğinden hamilelik süresince lütfen uzak durun. Eğer grip olduysanız da doktorunuzun kontrolü altında onun önerdiğin ilaçları kullanın. Ayrıca sigara kullanıyorsanız hemen bırakın! Hatta pasif içici bile olmayın. Çünkü sigara çocuğunuzun fiziksel ve psikolojik geriliğine yol açacaktır.

Mevsim sebzelerini bolca tüketin

Kış aylarında yetişen mevsimsel sebzeler olan pırasa, lahana, karnabahar, kereviz, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri mutlaka beslenme listenize ekleyin. Hamilelikte beslenmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun için içinde bol miktarda demir bulunduran mevsim sebzelerini bolca tüketmeniz hastalıklara karşı direncinizi arttıracaktır. Bunlar aynı zamanda lifli besinlerdir, doğru ve yeterli beslendiğiniz ölçüde hastalıklardan da korunmuş olacaksınız.

Bol bol C vitamini alın

Kış aylarında, bol bol tüketilmesi gereken limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerin içinde bulunan C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hamilelikte riskli olan hastalıklardan koruyacaktır. C vitamini turunçgillerin yanı sıra biber, maydonoz, kuşburnu, kivi gibi besinlerde de bulunuyor. C vitamini ile alınan demir bağırsaklarda fazla emiliyor ve bu besinlerin de posalı olması sindirim sisteminizi hareketlendiriyor. Bu yüzden bol bol C vitamini almanızda fayda var. Aynı zamanda güneşten sağlanan D vitaminini de kış aylarında balık tüketerek ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Karbonhidratı azaltmanız gerekiyor

Hamilelikte iştahınız oldukça açıldığı için sürekli yemek yeme ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Aslında her besinden yeterli miktarda alıp dengeli bir şekilde beslendiğiniz zaman fazlasını yapmanıza gerek kalmıyor. Hamilelik sürecinde aldığınız bu kiloları sonradan vermek her annenin sorunsalı haline geliyor. Bu problemi çözmek için yapmanız gereken tek şey karbonhidratı azaltmak. Protein, kalsiyum vitamin ve mineralleri arttırmanızın yanı sıra karbonhidratı aşırı kiloya neden olmaması için mutlaka azaltın.

Tek parça giyinmeyin

Hamilelik döneminde kış aylarında tek parça ve kalın kıyafetler giymek yerine; kat kat ve rahatınızı engellemeyecek yumuşak kıyafetler tercih etmelisiniz. Naylon, sentetik gibi terleten kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler giymeniz aşırı terlemenize engel olacaktır. Ayrıca ruh durumu ve enerji açısından da canlı renkler tercih edebilirsiniz.

Ayakkabı seçimi çok önemli

Kışa aylarında ayakkabı seçiminiz oldukça önemli. Ayağınızı terletmeyecek fakat sıcak tutacak ayakkabılar tercih etmeniz gerekiyor. Ve kış aylarına uyumlu kar ve kaygan zeminlerde rahatlıkla kullanabileceğiniz altı düz olmayan kauçuk ya da benzeri ayakkabılar kullanmalısınız.

Çatlaklara dikkat

Kış aylarında soğuklardan dolayı elleriniz ya da yüzünüz kuruyabilmekte bu da çatlaklar da enfeksiyon riskini arttırabilmekte. Cildiniz daha hassas olduğu için kuruma riski fazladır ve bu sorunu ellerinizi ya da yüzünüzü ılık suyla yıkayarak veya nemlendirici kullanarak halledebilirsiniz. Ayrıca bol bol su tüketmenizde cildinizi nemlendirecek ve çatlak enfeksiyonunu önleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top