Close

Meditasyona Başlangıç: Nasıl Yapılır, Teknikler ve Yöntemleri 

Black lady making a meditation at a park

Black lady making a meditation at a park

Meditasyon nasıl yapılır başlangıç aşamasında merak edilen konulardan biridir. Her şeyin akıp gittiği çağımızda dijital iletişim, onlarca kilometrelik yol, trafik sıkışıklığında iş ya da okula gitme gibi birçok uyarana maruz kalırsınız.. Günün sonunda hem mental olarak hem de fiziksel olarak yorgunluğumuzu hissedilir. Kendimize yeterince vakit ayıramamak genel ruh halimizi olumsuz etkiliyor ve stres de genel ruh hallerimizden biri olur. Bu noktada meditasyon yapmak ruh halimize iyi gelen ve düşüncelerimizi en iyi şekilde hafifleten ruhsal aktivitelerden biridir. Peki meditasyona nasıl başlanır ve hangi teknikler uygulanır? Bu yazıda ilk kez doğru yöntemlerle meditasyon yapmanın temel kurallarından bahsedeceğiz. 

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyonun birçok türü vardır. Ancak her türü belirli tekniklerle yapılır. Yani, her türlü meditasyonu yapmak için öncelikle konstastrasyon ve nefes kontrolünü bilmek gerekir. Nefes kontrolleri ve konsantrasyon ile daha iyi odaklanma yaşanır ve gündelik düşüncelerden uzaklaşmak da mümkün olur. Kişinin iç dünyasına yolculuğu doğru nefes alma ve konsantrasyon ile gerçekleşir. Ancak sade ve sessiz bir ortamda meditasyon yapmalısınız. Meditasyon başlangıç süreci için şunları uygulayabilirsiniz:

  • Sessiz ve sakin ortam seçmelisiniz. Bu ortamda daha da rahatlamak ve odaklanmak için çiçekler yerleştirebilir veya tütsülerle koku yayabilirsiniz. 
  • Sırtınızı sandalyeye yerleştirerek ya da yere oturarak rahat bir pozisyon alın. 
  • Gözlerinizi kapatabilir ya da alanınızda size iyi gelen bir simgeye bakabilirsiniz.
  • Bu aşamada meditasyona başlayabilirsiniz. Başlarken derin ve nazikçe nefes almalı ve bu esnada kendinize odaklanın. Anda kalmanın ne kadar huzur verici olduğunun bilincinde olun. 
  • Aldığınız nefesin hayatınızda ne kadar önemli olduğunun farkında olun. 
  • Yavaş ve kontrollü bir şekilde nefes verin ve bu nefesi verirken zihninizdeki kötü düşüncelerin de çıktığını imgeleyin. Örneğin bir gelgitle birlikte suyun kıyıdan uzaklaştığı gibi sizin de bu düşüncelerinizin çıktığını düşünebilirsiniz. 
  • Meditasyonda anınıza odaklanırken inancınıza ve size iyi gelen bir kelimeyi tekrarlayabilirsiniz. Genelde bazı insanlar meditasyon yaparken ‘shanti’ yani ‘barış’ kelimesini tekrar eder. Bu kelimeleri tekrar etmek ya da size iyi gelen bir şarkıyı mırıldanmak kötü düşünceleri uzaklaştırır. 

Meditasyon Çeşitleri 

Farklı türlerde meditasyon teknikleri vardır. Her birinin farklı bir amacı olsa da hepsi genel olarak iyi hissettirmeyi ve anda kalmanın önemini hissettirmektir. Bu meditasyon tekniklerine baktığınızda size uygun olanı tercih edebilirsiniz. Yüzyıllardır var olan ve bir öğreti olan meditasyon yöntemleri çeşitlerine hep birlikte bakalım. Aşağıda en etkili meditasyon yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. 

  • Farkındalık Meditasyonu 

Farkındalık meditasyonu, kişinin zihnini duygulara ve düşüncelere odaklamasıdır. Bu meditasynu yapmak için dik bir şekilde oturmalı ve nefes alış verişinize odaklanmalısınız. Zihninizden geçen düşünceleri geçiştirmemeli ve bu düşüncelere odaklanmalısınız. Bu düşüncelere doğal bir süreç olarak görüp kendinizi akışa bırakmalısınız. Düşünceleriniz bu esnada bir nehir gibi sırasıyla akmalıdır. Farkındalık meditasyonunuzda düşüncelerinizle yüzleşerek kendinizi en doğal halinizle tanımalısınız. Aynı zamanda olduğunuz kişiliği yargılamadan sevgiyle kabul etmelisiniz.

  • Transandantal Meditasyon

Trasandantal meditasyonun uygulanması oldukça basit ve kolaydır. Dünya genelinde en çok bilinen bu meditasyon tekniğinde sessiz ve sakin bir ortama geçmelisiniz. Bulunduğunuz ortamda dikkatinizi dağıtan bir uyaranın olmaması önemlidir. Rahat bir yere oturduktan sonra seçtiğiniz kelimeleri tekrarlayarak meditasyonunuza başlamalısınız. Bu meditasyon tekniğinde seçtiğiniz kelimeler mantra olarak adlandırılır ve genel olarak herkesin kullandığı bir meditasyon kelimesi olan ‘om’ kullanılır. Bu kelime haricinde sizin de seçtiğiniz bir mantra olabilir. Mantraları tekrar ederek zihninizdeki kötü düşünceleri atabilirsiniz. Kişi bu meditasyonda kendi mantrasını bulur ve uyumlanır.

  • Metta Meditasyonu (Sevgi Dolu İyilik Meditasyonu)

Metta meditasyonu aynı zamanda sevgi dolu iyilik meditasyonu olarak adlandırılır. Peki metta meditasyon nasıl yapılmalı? Bu meditasyon tekniğinde rahat bir pozisyona oturmalısınız. Önce nefese odaklanarak nefes egzersizleri yapmalısınız. Meditasyonun amacı sevgi ve iyiliğe yönlendirmesidir. Bu nedenle sevgi ve şefkat mantralarını tekrar etmelisiniz. Önce kendiniz için ardından yakınlarınızı düşünerek bu mantraları uyarlamalısınız.

  • Odaklanma Meditasyonu 

Nasıl meditasyon yapılır sorusuna yanıt verirken öncelikle odaklanmanız gerekir. Odaklanma meditasyonu aslında temel meditasyon tekniğidir. İlk kez meditasyon yapacak olan kişiler genelde ilk bu meditasyonu yapmalıdır. Dikkatinizi dağıtan fikirlerden uzaklaşmanız için odaklanmanız önemlidir. Gözlerinizi kapatarak yapacağınız bu meditasyon ile dikkatinizi sadece zihninizdeki düşünceye vermelisiniz. Yeni başladıysanız odaklanma sürecinizde biraz zorlanma yaşayabilirsiniz. Ancak dikkatiniz dağılsa bile yeni baştan düşüncelerinize odaklanmayı ihmal etmemelisiniz. Yapılan bilimsel araştırmaya göre odaklanma meditasyonunda beyinde aktif bilinçlik ve uyanıklık dalgaları görülür. Dolayısıyla bu meditasyonu zihninizi kontrol edebilir ve yönetebilirsiniz. 

  • Çakra Meditasyonu 

Çakra meditasyonu Hindistan ve bazı Asya ülkelerindeki inanıştan ortaya çıkan bir meditasyon tekniğidir. Bu ülkelerdeki ortak inanışa göre insan bedeninde farklı enerji merkezleri vardır. Bunlar çakra olarak adlandırılır ve bu çakralar toplamda 7 farklı bölgede bulunur. Vücudumuzdaki organlardan hissettiğimiz duygulara kadar çakralar önemli bir rol oynar. Bu nedenle çakraların hayatımızda önemi büyüktür. Çakra meditasyonunda da vücudun farklı bölgelerinde bulunan çakralara odaklanmalısınız. Bu meditasyon çakraları dengeler ve esenlik getirir.

  • Vipassana Meditasyonu

2 bin 500 yıl öncesine temelleri dayanan Vipassana meditasyonu Hindistan geleneğinden ortaya çıkar. Meditasyonun amacı ise şifa kazanmaktır. Ancak bu şifa sadece fizyolojik hastalıkları ifade etmez. Ruhsal olarak kişinin sıkışık hissetmesi Vipassana meditasyonu ile iyileştirilebilir. Yaşama sanatı olarak bu meditasyonu yapabilirsiniz. Bu meditasyon ile mutluluğa, özgürlüğe ulaşabilir ve kötü düşüncelerinizi temizleyebilirsiniz. Ruhunuzu esir alan düşüncelerden ve ruh halinden kurtulmak sonunda sizi özgürleştirir. Hatta düzenli olarak yaptığınızda kendinizi bazı yönlerden değiştirebilmeniz mümkündür.

  • Rehberli Meditasyon

Rehberli meditasyon, bir rehberin rehberliğinde gerçekleştirilen bir meditasyon türüdür. Bu meditasyon pratiği sırasında çeşitli yöntemler kullanılır. Rehberli meditasyonda kişi bir rehberin yönlendirmesiyle içsel huzura odaklanmaya çalışır. Bir videoyla, görüntüyle, sesle ya da müzikle yönlendirilerek yapılır. Yeni başlayanlar için meditasyon sürecinde rehberli meditasyon daha etkili olabilir. Çünkü rehber yönlendirmesiyle kendinize odaklanabilirsiniz. 

Meditasyon Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Yapılan bazı araştırmalarla meditasyonun birçok faydasının olduğu ortaya koyulmuştur. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak sunduğu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Genel olarak meditasyon hareketleri ve tekniklerinin sağladığı faydalar şunlardır:

  • Stres, gerginlik ve endişe gibi zihni ve vücudu ele geçiren bazı duygu durumlarını kontrol altına alabilirsiniz. Kendinizi daha rahat ve sakin hissedebilirsiniz. 
  • Vücuttaki inflamatuar sitokin seviyesini azaltarak depresyondan kurtulmaya yardımcı olur.
  • Odaklanma ile yapıldığı için odaklanma becerinizi geliştirir ve yaptığınız işlerde ya da derslerinizde dikkatinizi daha iyi verebilirsiniz. 
  • Hafızayı da güçlendirdiği söylenen meditasyon ile ileriki dönemlerde hafıza kaybı ve unutkanlık gibi sorunların önüne geçer.
  • Zihinsel farkındalığı geliştiren bir yöntem olduğu için olumsuz düşüncelerinizi yönetebilirsiniz. Aynı zamanda istemediğiniz alışkanlıklarınızdan ve bağımlılıklarınızdan kurtulabilirsiniz. 
  • Zihinsel olarak rahatlatan bir yöntem olduğu için uykunuzda sıkıntı yaşıyorsanız bu durumdan da kurtulmanız mümkün. Özellikle gece yatmadan önce meditasyon yaptığınızda daha rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz. 
  • Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan meditasyonla tansiyon değerlerinizi de kontrol altına alabilirsiniz. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top