Close

Menenjitin 7 önemli belirtisi

Çocuklarımızın ateşlenmesi ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Çünkü yüksek ateş, hastalıkların habercisi durumundadır. Menenjit de bu hastalıklardan bir tanesidir. Peki, menenjit hakkında neler biliyoruz?

Menenjit nedir?

Menenjit hastalığı, insan beynini saran zar tabakasının iltihaplanması sonucunda oluşan ve erken teşhis edilmediğinde kişide, işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümlü sonuçları olabilecek ciddi bakteriyel bir enfeksiyondur. Menenjit hastalığının birden fazla türü bulunmakta olup, bakteriyel menenjit, viral menenjit, tüberküloz menenjiti ve fungal menenjit bunlardan bazılarıdır. Menenjit hastalığı bulaşıcıdır. Öksürük, hapşırık, temas yolu ile insandan insana bulaşabilmektedir. Menenjit hastalığı 7’den 70’e herkese bulaşabilir. Ancak altı yaşın altındaki çocuklarda, 15-25 yaş arası gençlerde ve 60 yaş üstü insanlarda daha sık rastlanmaktadır. İnsanların iç içe olduğu, kalabalık kitlelerin bulunduğu yerlerde oldukça sık görülen bir hastalıktır.

Menenjit belirtileri nelerdir?

Menenjit hastalığının belirtileri, diğer hastalıkların belirtileri ile ortak yanları olduğu için ilk etapta anlaşılamayabilir. menenjit hastalığının belirtileri şunlar olabilir;

  • Yüksek ateş ile beraber görülen baş ağrısı
  • Ense sertliği,
  • Mide bulantısı,
  • Aşırı uyku hali,
  • Zihin bulanıklığı,
  • Havale, titreme,
  • Eklem ve kas ağrıları, boyun tutulması

2 yaşından küçük çocuklarda ise menenjit belirtileri şular olabilir;

  • Soluk bir görünüm,
  • Kafadaki bıngıldağın şiş olması,
  • Az yemek yeme

Herhangi bir tedavi olmadan, menenjit hastalığını atlatmak mümkün değildir. Menenjit hastalığının oluşturabileceği yan etkiler de mevcuttur. Bu yan etkiler bireyde; hafıza kaybı, işitme kaybı, beyin hasarı, yürüme sorunları, nöbetler vb. oluşmasına neden olabilir.

Menenjit tedavisi nasıl yapılır?

Bireye menenjit tanısı konulduktan hemen sonra bireye, antibiyotik verilmeye başlanır. Antibiyotikler genellikle damardan uygulanır. Hasta olan bireye, özenli bir bakım göstermek gerekir. Rahatlamasını sağlamak için takviye olarak başka ilaçlarda verilebilir. Nöbetleri için sakinleştiriciler, baş ağrısı için ağrı kesiciler, mide bulantısına karşı ilaçlar gibi. Hastanın ateşi düşene kadar antibiyotik tedavisi sürdürülür.

Hasta ilaç tedavisinden kısa bir süre sonra normal yaşamına dönebilecek duruma gelebilir. Menenjit hastalığını yenme, hastalığı sorunsuz bir şekilde atlatma oranı oldukça yüksektir. Hastalığın tedavisinden sonra, birkaç hafta içinde birey sağlığına kavuşur. Fakat yine de menenjit oldukça tehlikeli bir hastalık olma özelliği göstermektedir. Çünkü menenjite yakalanan kişilerin yüzde 6’sı ölümle sonuçlanmaktadır. Hasta olan bireylerin de bir bölümü, kalıcı bozukluklarla ve sakatlıklar ile hastalığı atlatmaktadır.

scroll to top