İçindekiler
On beş haftalık gebeliğin sonunda bebeğinizin iskelet sistemi büyümeye başlar. Omurilik, sinir sistemi, kemik hücreleri yavaş yavaş oluşup bebeğinizin vücudunu şekillendirir. On beş haftalık bebeğin boşaltım sistemi yeni yeni işlevlerine başlar. Her otuz dakikada bir ürettiği atıkları atabilir hale gelir. Anneye bağlı plasenta yolu ile bu atıkları dışarıya atar. Plasenta çift yönlü çalışan bir yapıdır. On beş haftalık bebek atıklarını buradan dışarı atarken besin ihtiyacını da yine plasentadan karşılar.
Hamileliğin on beşinci haftasında bebek gelişimi hızla devam ederken el, kol, bacak ve ayaklar belirginleşip büyür. Kısıtlı olan hareketler yerine artık daha hissedilebilir kıpırdamalar başlar. Ultrasonda on beş haftalık bebeğinizin göz kapaklarının, kaşlarının, kirpiklerinin ve saçlarının oluştuğunu az da olsa görebilirsiniz.
Bebeğinizin Ultrason Görüntüsü Nasıldır? On Dört Haftada Cinsiyet
Herkes tarafından çok merak edilen on beş haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu sorusunun cevabını ultrason yardımı ile doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Ultrasonda üreme sistemini yakından incelediğiniz zaman cinsiyetin kız ya da erkek olduğunu anlarsınız. Kız ise yumurtalıkları erkek ise de testisleri gözle görülür hale gelir. Böylece kolaylıkla bebeğinizin cinsiyetinin ne olduğunu öğrenirsiniz. Cinsiyetin yanında doktorunuz sizden bebeğinizin sağlığı için amniyosentez testi ister. Test bebeğin kromozomal sağlık bozukluğu var mı diye yapılır. Amniyosentez işlemi bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan bir miktar alınıp incelenerek yapılır. Amniyosentezde sıvı alınması bebeğinize hiçbir zarar vermeden gerçekleşir.
Aynı zamanda ultrasonda on beş haftalık bebeğin kalp atışlarını doktor kontrolleri altında takip edebilirsiniz. Birçok sisteminin belirginleşmeye başladığını görürsünüz. Örneğin boşaltım sistemi, iskelet sistemi, dolaşım sistemi ve sinir sistemi gibi pek çok sistem yapısal görevlerini hızla devam ettirir.
On Beş Haftalık Bebekle İlgili Sıkça Sorulan 5 Soru
- On beş haftalık bebeğin boyu ne kadardır?
Özellikle annelerin veya anne adaylarının cevabını merak ettiği sorulardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. İşte bu sorunun cevabı bu şekilde verilebilir: Dördüncü ayı tamamen tamamlamış olan sağlıklı bebeğin büyüklüğü bir elmaya ya da portakala benzetilir. On beş haftalık bebeğin boyu baş aşağı uzunluğu 4 inç olarak ölçülür.
- On beş haftalık bebek kaç gramdır?
Hamileliğin on beşinci haftasında bebeğin ağırlığı yaklaşık 2,5 ons hesaplanır. Sonraki aylarda rahimdeki büyüme ve gelişmesi ilerlediğinden ağırlığı doğuma kadar devam eder.
- On Beş Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
On beş haftalık bebek kaç aylıktır sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilir. Bu dönemde bebek dördüncü ayı bitirmiş ve beşinci ayın yarısına girmiştir. Bazen doktorlar bu haftalara dördüncü ay da diyebilir.
- On Beş Haftalık Gebelikte Karın Büyüklüğü Nasıl Değişir? Hareketleri…
Dördüncü ayın çoktan geride bırakıldığı bu zamanlarda karın büyüklüğü hızla artış gösterir. Annenin karın büyüklüğü gebe olan her annenin ana iç rahminin genişliğine göre değişebilir. Karın büyüklüğünüz fark edilebilir hale gelir. Eskiden giydiğiniz kıyafetler şimdi size dar da gelebilir.
Karın büyüklüğünüz zaman geçtikçe büyüyeceğinden daha dikkatli ve tedbirli davranmalısınız. Bununla beraber hareketlerinizi kısıtlayarak bebeğe zarar verebilecek ani tepkilerden de kaçınmanız gerekir.
On Beş Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı? Neler Tüketilir?
On beş haftalık gebelikte beslenme annenin kendisinin ve bebeğinin sağlığı için çok önemlidir. Annenin vücudunu bol vitaminli besinler ile depolayıp bağışıklığını hep dinç tutmalıdır.Hamilelerin beslenme sırasında dikkat etmesi gereken maddeler şu şekilde sıralanabilir:
- Çok sayıda taze yeşillikler tüketilmeli
- Bol bol su içilmeli. Normalde 2- 2,5 litre düzeyinde olan su miktarı gebelik döneminde 3- 3,5 litreye çıkabiliyor.
- Enerji oranı yüksek meyveler tercih edilmeli
- Her türlü sigara ve tütün çeşitlerinden uzak durulmalı
- Vücuda yüksek oranda zarar veren alkol gibi içecekler kullanılmamalı
- Tuz kullanımı azaltılmalı. Eğer ki hamile bireyin kan değerlerinde tuz miktarı fazlaysa doktoruna danışıp tuz kullanımını sıfıra da indirebilir
- Asitli ve gazlı içecekler tüm öğünlerden kaldırılmalı
- Bebeğe doğrudan zarar veren besinlerden sakınılmalı
- Çiğ et ve kabuklu deniz ürünlerinden kaçınılmalı
- Bolca yağsız proteinler tercih edilmeli
- Katkı maddesiz doğal ve sağlıklı yağlar kullanılmalı
Yukarıdaki maddelere uygun bir şekilde beslenme alışkanlıklarını ayarlamayan veya düzenleyemeyen anneler de olabilir. Böyle bir durumda doktorlarınıza danışıp gerekli bilgilerden haberdar olabilirsiniz. Örneğin takviye ilaçlarınız varsa kullanıp kullanmamanızı, ne tür yeşillikler daha çok bebeğinize faydalı olur gibi püf noktaları öğrenebilirsiniz.
Hamilelik Döneminde Yapılmaması Gerekenler 7 Davranış
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini istiyorsanız belli başlı davranışlardan kaçınmalısınız.
Kesinlikle yapılmaması gereken davranışlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Çok Uzun Süre Oturmak veya Ayakta Durmak
Hamilelik sırasında çok uzun süre oturmak ayaklarınızın veya ayak bileklerinizin şişmesine sebep olabilir. Saatlerce de ayakta kalmanız pek çok damar problemlerine yol açar. Eğer sürekli oturuyorsanız sık sık yürüyüş yaparak etkilerini azaltabilirsiniz. Ayakta durmak zorunda kalırsanız da bacaklarınızı yukarı kaldırarak dinlendirebilirsiniz.
- İkincil Dumanlara Maruz Kalmak
Hamilelik döneminizde siz sigara içmeseniz de etrafınızda içenleri bulundurmanız sizi ikinci el sigara içen birisi yapar. Bu da bebeğiniz için çok tehlikeli sonuçlar doğurur. Düşük, ani bebek ölümü, bebeğinizin büyümesi devam ederken öğrenme veya davranış bozuklukları gibi istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Kafeinden Ayrılamamak
Kafeinin vücudunuzdaki sıvı oranını azaltıcı bir özelliği vardır. Kalsiyum kaybına sebep olur. Bağırsaklarda da sindirim sonucu demirin geri emilimini yavaşlatır. Bu da bebeği olumsuz etkiler. Çünkü bebeğinizin büyüme ve gelişme döneminde yeterli demir alamaması bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olur. Aynı zamanda kafeinli besinler bebeğinizin kalp atışlarını da hızlandırır. Hızlı kalp atışları ritim bozukluklarını getirerek birçok hastalığa ön hazırlık yapar.
- Bebeğe Zarar Veren Kıyafet ve Ayakkabı Giymek
Karnınız büyüdükçe vücudunuzun ağırlık merkezi değişiklik gösterecektir. Bu yüzden yüksek topuklu ayakkabılar giydiğinizde kendinizi dengelemeniz zorlaşır. Rahat bir şekilde yürümenizi engeller. Yüksek topuklu ayakkabılar yerine yumuşak düz tabanlı spor ayakkabıları ya da terlikleri tercih etmelisiniz. Ayrıca vücudunuzu sıkan dar kıyafetler dolaşımınıza zarar verir. Sımsıkı giysiler yerine bol ve giydiğinizde kolay hareket edebileceğiniz tarzda giysiler seçmelisiniz.
- Yaş Boya Gibi Kimyasallara Maruz Kalmak
Boya gibi kimyasal maddelerin canlılara zarar verme dereceleri bilinmediğinden asla maruz kalmamanız gerekir. Çünkü kimyasalların içerisindeki çözücüler ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için yapmanız gereken tek şey uzak durmanızdır.
- Sauna veya Jakuzileri Kullanmak
Hamileyken sauna veya jakuzi kullanmak büyük risk içerir. Sizleri rahatlatsa da yüksek ısıya sahip olmaları sizin vücut sıcaklık dengenizi bozar. Bu da bazı doğum kusurlarına yol açar. Sauna ve jakuzi yerine ılık bir banyo sizin ve bebeğiniz için en iyi olacaktır.
- Etraftan Görülen ve Duyulan Her Şeye İnanmak
İnternetten, kitaplardan veya yakın çevrenizden duyduğunuz her türlü bilgiye inanmamalısınız. Öncelikle araştırıp kendi doktorunuza danışmalısınız. Aynı zamanda hamilelik alanında uzman kişiler ile görüşüp detaylı bir şekilde bilgilenebilirsiniz. Bu süreci kolay bir şekilde atlatabilmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.
On Beş Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?
On beş haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir sorusunun cevabı her anne adayının vücut yapısı farklı olduğundan değişiklik gösterebilen bir durumdur. Herkeste aynı olmamak şartı ile hızla büyüyen bebeğiniz pelvisinize bağlıyken on beşinci haftalarda pelvisinizden yavaş yavaş ayrılır. Pelvisinizden çıktıktan sonra da karnınızın yukarısına yerleşerek büyümesine devam eder.
On Beş Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir?
On beş haftalık gebelikte annedeki değişimler arasından genellikle ilk aylarda karşı karşıya kaldığınız ağrılarından biraz daha hafif ama yoğun vücut ağrıları ile baş etmeniz gerekir. On beşinci haftada vücut ağrılarının yanında da ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanmalar başlar. Meme uçlarınızın etrafındaki cildin koyulaşması gibi vücudunuzda değişimler olur. Zaman geçtikçe karnınızdaki bebeğiniz büyüdüğünden doğuma kadar sürekli kilo alırsınız.
On beşinci hafta kadar ilk haftalardaki hamilelik belirtilerinizde azalma olur. Ancak hafif mide bulantısı ve kusma gibi sizi halsizleştirecek semptomlar bir süreliğine de etkilerini devam ettirebilir. Aşırı fazla mide bulantınız var ise hiperemezis gravidarum olma ihtimaliniz yüksektir. Böyle bir belirti yaşıyor iseniz en kısa zamanda hastaneye gitmelisiniz.
Hamilelik Sürecinde Doktor Ne Zaman Aranmalı?
On beşinci haftalarda vücudunuzda pek fazla değişiklik olur. Her insanda hamilelik süreci farklılık gösterebileceğinden bu haftaları sık sık kontrol altında tutmalısınız. Anormal bir semptom fark ettiğiniz an doktorunuzu aramalısınız. Bu semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Kollarda, bacaklarda veya göğüste şiddetli kramp
- Ciddi karın ağrıları
- Erken doğum belirtileri
- Vajinal lekelenme
- Kanama
- Sürekli kusma
- Ağrılı, çatlak veya kanayan meme uçları
- Ellerde, parmaklarda ya da yüzde şişme
- Ağrılı idrar zorluğu
Yukarıdaki semptomları göstermeseniz bile her ay düzenli bir şekilde bebeğinizin sağlık durumunu ve hormonal değişikliklerinizi doktorunuz ile incelemelisiniz.
Hangi Eylemler Bebeğin Düşme Riskini Arttırır?
On beşinci haftalarda kayak, kaya tırmanışı ve buz pateni gibi sporlardan kaçınmanız gerekir. Çünkü ani sarsılmalar rahminizdeki plasentayı bozar. Hamilelik boyunca karnınız büyüdükçe ve genişledikçe ağırlık merkezi değişir. Bu nedenle dikkatsiz bir davranışınız, ufak bir düşmeniz bile düşük riskini arttırır. Ağır eşyalar kaldırmaktan da sakınmalısınız. Siz ağırlık kaldırdığınız zaman rahminizdeki bebeğiniz olumsuz etkilenir. Bebeğinizin yanında kan torbacıkları oluşur. Zaman geçtikçe kan torbaları patlayıp ölü doğum gerçekleşir. Böyle istemediğiniz durumlar ile karşılaşmak istemiyor iseniz kontrolsüz hareketlerden, vücut ısınızı arttıran uzun egzersizlerden bir süre ayrılmanız gerekir.
Boks gibi ağır sporlardan, enerji ve hız gerektiren oyunlardan uzak durarak bebeğinizi korumalısınız. Sporsever bir anne adayı iseniz de daha hafif sporları yapmalısınız. En çok tavsiye edilen sporlar yüzme, yürüyüş, pilates veya yoga örnek verilebilir. Aralarından en kolay ve en pratik bir şekilde her zaman yapabileceğiniz yürüyüş olur. Düzenli aralıklar ile kendinizi yormadan yürüyüş yapabilirsiniz.
Bebeğin düşük riskini arttıran eylemler arasına kronik hastalıklar da eklenir. Önceden geçirdiğiniz veya devamlı var olan bir kronik hastalığınız varsa hamilelik boyunca sizin etkiler. Bağışıklık sisteminiz ya da vücut dengenizin değerleri sabit kalmaz. Örneğin şeker ve tiroid bezi hastalıkları verilebilir. Bu hastalıklar uzun sürer ve bebekte de ciddi hasarlar bırakır. Ayrıca önceden düşük yapmış olmak diğer düşükleri de tetikler. Bir defa düşük yapmış iseniz ikinci düşük ihtimaliniz diğer anneler ile aynıdır. Fakat birden fazla düşük gerçekleştirir iseniz bebeğinizin düşme riski daha da fazla artar. Düşükler için doktorunuz ile görüşüp tüp bebek gibi başka yöntemleri de deneyebilirsiniz.