Close

Gastrit Diyeti ve Uygulanma Yöntemleri Nelerdir?

Gastrit Diyeti ve Uygulanma Yöntemleri Nelerdir

Gastrit Diyeti ve Uygulanma Yöntemleri Nelerdir

Tanım olarak gastrit, mide üşütmesi, mide iltihaplanması veya mide iç yüzeyinin iltihaplanması ya da safra sıvısının oniki parmak bağırsağından mideye kaçması gibi çeşitli tanımlamaları mevcuttur. Gastrit aslında genel olarak, bireylerin gün içinde yeterli ve dengeli beslenmemesi, aşırı alkol ve sigara tüketiminin olmasından da kaynaklanır. Belirtileri ise oldukça günlük hayatı etkileyen ve yaşamınız da zorluklar çıkaran türdendir. Birkaçı karna kramp girmesi, ağızda acı bir tat olması, midede oluşan gaz problemi ve bununla beraber yüksek oranda geğirme isteği, mide bulantısı, kusma gibi kendini belli eden ve bireyi etkileyen belirtilerdir. Tabii ki birçok nedeni bulunan rahatsızlığın, diğer bütün hastalıklarda olduğu gibi burada da bireyin hayatında yaşadığı travma sonrasında ki stres durumu, yeterli beslenememe veya bunun tam aksine aşırı ve düzensiz beslenme, kafein içeren asitli içeceklerin yanı sıra kahve, çay ve alkol tüketiminin yüksek olması gastrit rahatsızlığını tetikleyen durumlar arasında yer alır. İlk görüldüğü dönemler 1947 yıllarıdır ve türleri akut, kronik olmak üzere ikiye ayrılır; akut ve kronik gastritin detaylarını ve daha sonra tedavi yöntemleri arasında Gastrit Diyetini sizlere sunuyoruz:

  Akut Gastrit
Akut Gastrit

     Akut Gastrit:

En sık görülen gastrit olmakla beraber her yaş grubunda da görülmektedir. Akut gastrit döneminde belirgin özelliklerden bir tanesi yemekten sonra ortaya çıkan mide rahatsızlıklarıdır. Yaygın görülen bu gastrit çeşidi sağlıksız beslenme alışkanlıklarından meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise birçok sebep olabilir. Neden olan sebeplere örnek olarak, bunların başında;fazla yemek yeme isteği, yemeklerin yanlış koşullarda pişirilmesi, çay, kahve ve asitli içecek tüketme alışkanlıkları, baharatlı besinlerin aşırı tarzda tüketilmekte olması ve tabii ki bu etkenlerin yanında bakteriyel- viral enfeksiyonlar, alerjik durumların görülmesi ve bireyin vücudunda biriken toksinler sebep olur. Kendini açıkça belli eden ve halk arasında da oldukça yaygın görülen akut gastrit, etkilerini yemek yeme sonrasında hemen ortaya çıkarmaktadır. Yüksek ateş, buna bağlı olarak titreme, baş ağrısı ve kusma gibi belirtilerdir. Akut Gastrit tedavi edilemezse hastalık ilerler ve kronikleşir bunu da aşağıda okuyabilirsiniz.

    Kronik Gastrit:

Akut Gastrit tedavi edilmediği durumlarda karşımıza Kronik Gastrit çıkar. Genel olarak bireylerde nadir rastlanan bulgular arasında; mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, mide krampı gibi belirtiler görülür. Her bünyede farklılık gösteren belirtiler kişiden kişiye değişmekle beraber belirgin olarak hissedilmeyedebilir. Bunların yanı sıra yeme-içme bozukluğu gibi diğer faktörler dışında, bireyin genetik yapısı, alkol ve sigara kullanımı da bu rahatsızlığı tetiklediğini göreceksiniz. Yani akut gastrit tedavi edilmediği takdirde yerini kronik gastrite bırakacaktır. Her rahatsızlıkta olduğu ve söylenildiği gibi erken teşhis ve bunun yanında doğru ilerleyen tedavi süreci önem arz eder. Birey kronik gastrit hastalığının tedavisini olmaz ise ileriye doğru bu kişilerde ülser, mide kanseri ve mide kanaması gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Gastrit Tedavisi ve Gastrit Diyetinin Tedavide Yeri
Gastrit Tedavisi ve Gastrit Diyetinin Tedavide Yeri

Gastrit Tedavisi ve Gastrit Diyetinin Tedavide Yeri

Öncelikle gastrit tedavisi hastalığın başlangıcında doğru beslenme ve bunun yanında ilaç tedavisi uygulanarak, hasta bireyler sağlığına kavuşturuluyor. Ancak tedavi, verilen ilaç ve düzeltilen beslenme alışkanlığı ile bitmiyor tabi. Tedavi’nin ilk aşaması hasta bireyin vücudunda oluşan, bireyi rahatsız eden asit miktarını azaltmaktır. İlaç tedavisine geldiğimizde doktor tarafından kontrol altında tutularak hasta üzerinde oluşan reaksiyonlar takip edilir. Uygulanan ilaç tedavisi ise bireyde görülen baş ağrısı, yüksek ateş, karın ağrısı gibi durumların ortadan kalkması içindir. Bu tedavi yöntemlerinin olumlu sonuç vermesi ve hasta bireylerin kendisini rahat hissetmesi açısından Gastrit Diyeti uygulanması gereken tedavi yönteminin bir parçasıdır.

Doktor önerisi altında uygulanan ve takip edilmesi gereken bu Gastrit Diyeti  aslında bir çoğunuzun evde yaptığı ve kafanıza göre uygulayabileceğiniz bir diyet değildir. Doktor tarafından ve gözetim altında tutularak yapılması gerekiyor. Uzmanlar Akut Gastrit’in görüldüğü durumda 2-3 gün diyet tedavisinin uygulanması halinde hasta da iyileşme görüleceğini söylemektedirler.

Takdir edersiniz ki bir elin beş parmağının farklı olduğu gibi, her bireyin iyileşme sürecinin birbirlerinden farklılık göstereceği ortada olan bir durumdur. Bazı hastalar da iyileşme süreci uzun olabileceğinden Gastrit Diyeti bir veya iki ayda bir tekrar uygulanması gereken ve diyeti uygulayan bireylerin de bu duruma hassasiyet göstermesi gerekir. Diyetin amacı aslında hasta olan bireyi rahatsız eden veya edecek olan tüm besinlerin diyet listesinde bulunmamasıdır. Hasta iyileşme sürecine girer girmez, listeden çıkarılan besinler eklenir. Meyve, sebze tüketimi de bu diyete bağlı olarak değiştirilir. İçinde hastayı rahatsız edecek olan asitin bulunmadığı elma, üzüm ve armut gibi sulu meyvelerin tüketilmesi önerilir. Domates gibi asitli yiyeceklerden, yapay tatlandırıcı içeren her türlü yiyecek ve içecekten uzak durulmalıdır. Aslında diyetin amacı mideyi tahriş etmemesi ve yüksek oranda asitten korunmasıdır. Bu süreç doğru izlenildiğinde olumlu sonuç kaçınılmaz olacaktır.

Gastrit Diyeti’nde, dikkat edilmesi gereken bazı önem arz eden kurallar mevcuttur. Sizlere belirtmek gerekirse; ilk olarak porsiyon kontrolüdür, az tüketim yapılmalıdır. Gastrit Diyeti mideye zarar vermez aksine zarar verecek her türlü yiyecek ve içecekten korur.  Kişi tükettiği besin, kendisini rahatsız ettiğinde tüketimi durdurmalıdır. Öğünlerini sık ve düzenli tüketmekle beraber aşırıya kaçmadan mideyi zorlamayacak şekilde olmalıdır ve listenin dışına çıkılmamalıdır. Balık, tavuk gibi sağlıklı, az yağlı beyaz et tüketilmelidir. Aşırı ve sağlıklı olduğunu düşünerek çiğ sebze tüketilmemeli ve bunun yanında işlenmiş şarküteri ürünlerinden kaçınılır. Tüketilen yağlar organik olmakla beraber zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı ve hindistan cevizi yağı tüketilmelidir. Diyet listesi içinde olan ancak normal zamanda da insan vücudu açısından günde 2-2,5 litre su içilmesi önerilir. Lifli gıda tüketimine dikkat edilmeli, mevsiminde brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar tercih edilmelidir. Diyet uygulandığı sırada ve daha sonrasında mideyi korumak adına yemekler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Yenebilecek derecede ılık olmalıdır.

Genel olarak ta özellikle günlük beslenmede kişiler protein ve vitaminlerden de A,C ve E vitaminlerini kullanmakta özen gösterilir. Baharat, çeşni, koyu çay gibi sağlıksız beslenmeden uzak durulmalıdır. Hazır çorba, değişik soslar, acı biber gibi şeylerden kaçınılmalı, bunların yerine sağlıklı çorbalar, doğal probiyotik olan ev yapımı yoğurt ve turşu tüketilir.

Ek olarak bu rahatsızlık kişilere yemek pişirme alışkanlıklarını değiştirmenin gerektiğini gösterir. Gastrit rahatsızlığı bulunan kişiler yemek pişirme alışkanlığını değiştirmeli, haşlama tekniğine geçilir. Ayrıca kronik gastrit tedavisinde Gastrit Diyeti uygulayan hasta mide suyu akışı yeterli olmadığından az az ve sık sık beslenmesi gerekir. Beslenme alışkanlıklarınızı da sağlıklı ve düzenli bir hale getirmelisiniz.

Buradan anlaşılan kişi rahatsız olsun olmasın, tüketimine, yemek pişirme alışkanlıklarına ve çoğu zaman göz ardı edilen ancak önemli olan dondurulmuş hazır gıda tüketmemeye özen göstermelidir.

       Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır? sorusunun yanıtı ve yöntemi sizlere tedavi olmakla birlikte kişileri sağlıklı hale getirdiğini göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top