Close

Oruç Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

oruc-diyeti-nedir-nasil-yapilir

oruc-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Oruç diyeti, 12 saatten 16 saate kadar aç kalınan bir zayıflama metodudur. Bireyler, kalıcı bir şekilde kilo verebilmek ya da kilo kontrolü için oruç diyetini uygulayabilir. Bu diyetteki amaç, vücudu belli aralıklar ile aç bırakarak yağ yakımını hızlandırmaktır. Diyetin etkili olması için belirli saatler aç kalmanız yeterlidir. Bu rutin, her gün ya da haftada bir gün tekrarlanmalıdır.

Diyet yaparken önemli olan metabolizmayı yavaşlatmadan kilo vermektir. Oruç diyeti de metabolizmayı hızlandıran etkili rejimlerden bir tanesidir. Diyet, 16 saatlik açlığın ardından etkisini göstermeye başlar. Bu şekilde hızlı ve pratik bir şekilde kilo verebilmeniz mümkündür. Oruç diyeti, yanlış adımlar izlenerek yapılırsa kan şekerini düşürebilir. Fakat diyetin, genel olarak açlık hissini bastırdığı görülür. Aynı zamanda oruç diyetinin hafızayı güçlendirdiği de bilinen bir gerçektir..

Oruç Diyeti Yararları Nelerdir?

Kilo vermeyi destekleyen oruç diyeti, önemli faydalara sahip olan bir yöntemdir. Bu diyet, kilo vermenin yanı sıra yağ yakımını da hızlandırır. Aynı zamanda kısa sürede fazlalıklarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur. Çoğu kişi bilinen diyetler uygulamak yerine, kalori diyetlerini takip etmedikleri yöntemleri tercih etmektedir. Bu diyetler, “intermittent fasting” olarak da adlandırılan oruç diyeti yöntemidir. Yani, yağ depolarını enerjiye çeviren diyet türü olarak ifade edilebilir. Oruç diyeti yararları arasında bilinmesi gereken bazı hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kan şekerini düzenliyor; Bu diyetin, bilinen en önemli yararlarından biri de kan şekerini düzenleyici etkisidir. Yani kan şekerindeki hızlı iniş ve çıkışlara engel olmaktadır.
  • Kalbi korur; Oruç diyetinin kalp için koruyucu bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalara göre oruç diyetinin kalp sağlığını koruduğu kanıtlanmıştır.
  • İltihaplanmayı azaltır; iltihaplanmaların farklı nedenleri bulunmaktadır. Oruç diyeti sayesinde iltihaplanmaların azaldığı gözlemlenmiştir.
  • Beyni korur; oruç diyeti yararları arasında, kalp sağlığını korumasının yanı sıra hafızayı güçlendirerek beyni koruduğu söylenebilir.
  • Açlığı azaltır; Bireyler, uzun süre aç kaldığında leptin denilen (açlık hormonu) düşmeye başlar. Yemek yediğinizde ise leptin seviyesi yükselmeye başlar. Fakat intermittent fasting sırasında leptin seviyesi geceleri daha düşük seyretmektedir.
Oruç Diyeti Sağlıklı mı
Oruç Diyeti Sağlıklı mı

Oruç Diyeti Sağlıklı mı?

Sağlık açısından aralıklı oruç diyeti yararları oldukça fazladır. Örneğin, ömrü uzatır ve yağ yakımını da hızlandırır. Diyetin insan vücuduna yaratmış olduğu birçok fayda bulunur. Kilo kaybının yanı sıra kolesterol ve kan basıncını düşürücü etkisi de vardır. Olumlu etkilerinin yanı sıra oruç diyetinin bazı riskleri de görülebilir. Örneğin, uzun süre aç kalmak su içme isteğini azaltabilir. Bu nedenle, oruç diyeti vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da bireylerde baş ağrısı ve stres sorunları ortaya çıkar.

Açken salgılanan mide asidi, oruç diyeti yapan bireylerde bazı mide hastalıklarına neden olmaktadır. Örneğin, gastrit ve reflü gibi şikâyetler, uzun süre aç kalmaktan kaynaklanan hastalıklardır. Çoğu uzman, oruç diyeti yararları konusunu ele alırken, risklerinden de bahseder. Kişilerin uyguladığı aralıklı oruç diyetleri, zaman zaman bireyleri sağlıklı beslenmeden uzaklaştırır. Aynı zamanda oruç diyeti, yeme bozukluklarını tetiklemektedir.

Oruç Diyeti ile Ayda 8 Kilo Verin

Fazla kilosu olan kişiler için oruç diyeti oldukça etkili bir yöntemdir. Bu diyette önemli olan sabah uyanır uyanmaz; yeşil çay, kahve ya da detoks içeceği tüketilmesidir. Bu sayede, metabolizmayı hızlandıran içecekler ile güne zinde başlarsınız. Oruç diyetinde, kahvaltıda; süt, tost, buğday gevreği, haşlanmış yumurta ve isteğe bağlı olarak muzlu smoothie de tüketilebilir. Bu yiyecekler sadece oruç diyeti için sunulan alternatiflerdir. İsteğe bağlı olarak, kalorisi eşdeğer olan yiyecekleri listeye ekleyebilirsiniz.

Oruç diyetinde, ara öğün badem, çiğ fındık ya da ceviz olmalıdır. Yanına meyve ya da salatalık tüketebilirsiniz. Diyetin öğlen yemeği menüsünde fırında balık ya da tavuk yanına da sebze salataları hazırlanabilir. Eğer içecek içmek isterseniz, taze sıkılmış meyve suyu da iyi bir seçim olabilir.

Oruç diyeti öğlen yemeği sonrası ara öğünde orta boyda bitter çikolata elma ya da portakal tüketebilirsiniz. Akşamüzeri karnınızda bir açlık hissederseniz, küçük bir kase ile haşlanmış patates ve patlamış mısır tüketebilirsiniz. Diyetin son akşam yemeği menüsünde ise mercimek çorbası, ızgara sebze, tavuk kebabı, salatalık suyu ve yanına tatlı olarak meyveli muhallebi önerilmektedir. Bu diyeti uygulayarak, ayda 8 kiloya kadar kilo verebilmeniz mümkündür.

Oruç Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aralıklı bir şekilde yapılan oruç diyetinin sağlık açısından birçok yararı bulunur. Fakat bu diyeti yaparken, dikkat edilmesi gereken noktalar da oldukça fazladır. Çünkü bilinçsiz olarak yapılan çoğu diyet, sonrasında çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Bu nedenle oruç diyeti yaparken, mevcut durumunuzu göz önünde bulundurmalısınız. Aralıklı yapılan oruç diyetini uygularken dikkat edilecek konular aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yeme bozukluğu, safra kesesi taşı, tiroit gibi hastalıkları olan bireyler, bu beslenme programını uygulamamalıdır.
  • Kan şekeri düşüklüğü olan bireylerin de oruç diyeti yapması önerilmez. Çünkü kan şekeri düşük olan bireylerde; titreme, çarpıntı halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
  • Diyabeti olan bireyler, “intermittent fasting” yapmadan önce doktorundan bilgi almalıdır.
  • Geçmişte sağlıksız yeme bozukluğu şikâyeti olanlar ve gelişim çağında olan çocuklar da bu diyeti uygulamamalıdır.
  • Hamileler ve vitamin eksikliği olan bireyler de için sakıncalı bir diyettir. Bu gibi durumlarda aralıklı oruç diyeti zararlı olabilir.
  • Aralıklı yapılan oruç diyeti, tiroit hormon seviyesini de etkilemektedir. Bu nedenle, tiroit hastalığı olan bireyler, diyeti uygulamamalıdır.
  • Bu diyeti uygularken, spor yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat kendinizi zorlamadan ve bol su tüketerek günü tamamlamalısınız.
  • Oruç diyeti, sağlık problemi olmayan bireylerin rahatlıkla uygulayabileceği bir uygulamadır.
Oruç Diyeti Uygulamanın En İyi Yolu
Oruç Diyeti Uygulamanın En İyi Yolu

Oruç Diyeti Uygulamanın En İyi Yolu

Aralıklı oruç diyeti, yani (intermittent fasting), uygularken diyet için farklı yaklaşım tarzlarından da yararlanabilirsiniz. Çünkü bu diyetin farklı teknikleri bulunmaktadır. En iyi ve etkili bir şekilde oruç diyetini uygulamanın yolu ise kişisel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmaktır. Yani günlük programınıza en uygun olan beslenme listesini seçmelisiniz.

Eğer diyete yeni başlayacaksanız 16/8 zaman dilimindeki metodu uygulamalısınız. Bu yöntem, akşam yemeği sonrasında atıştırmalıkları keserek, bir sonraki günün kahvaltısını atlayarak yapılır. Oruç diyeti yaparken, akşam 8’den sonra diğer günün öğlen 12 sine kadar bir şey yemiyorsanız 16 saat süreyle aç kalıyorsunuz anlamına gelir.

İntermittent fasting yöntemini, bir yaşam tarzı haline getirebilirsiniz. Çünkü tipik olan diyetlerin tam tersi olarak oruç diyetinde, kalori hesaplamasına gerek yoktur. Bu diyette sadece yeme günlüğünüzü tutmanız yeterli olacaktır. Aralıklı oruç diyeti yaparak, bütün faydalarından yararlanabilirsiniz. Bunun için beslenme programınızı sağlıklı yiyecekler ile doldurmanız yeterlidir. Yani gün içinde vücudunuzun ihtiyaç duyacağı bütün yararlı besinlere, öğünlerde yer vermelisiniz.

Diyeti uygularken, vücudunuzu da dinlemeniz önemlidir. Tüm gün hiçbir şey yemediğiniz de yorgun ve halsiz olmanız çok normal bir durumdur. Bu gibi durumlarda, oruç diyetine ara verebilirsiniz. Diyetten dolayı, halsizlik ve yorgunluk hissine kapıldığınızda atıştırmalıklar tüketerek o an için kan şekerinizi yükseltebilirsiniz. Bunun yanı sıra vücudunuz için uygun olabilecek farklı bir oruç diyeti metodu da sizin için uygun olabilir. Uygulayacağınız diyet sayesinde, kilo vererek sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top