Close

Yumurta Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

yumurta-diyeti-nedir-nasil-yapilir

yumurta-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Yumurta, insanların kas gelişimi açısından çok önemli bir besindir ve genelde en çok sporcular tarafından tüketilir. Neredeyse her insanın kahvaltı sofralarında vazgeçilmezi olan yumurta, ayrıca kilo vermeye de çok yardımcı olmaktadır. Yumurta, oldukça az bir karbonhidrat miktarına sahip olduğu için faydaları saymakla bitmiyor. Tabii yumurtanın beyazı ve sarısının birbirinden farklı ve iyi faydaları bulunur. Her şeyden önce besleyici yapısı çok fazla olan yumurta, kemiklerin güçlenmesinde önemli rol oynar ve beyin gelişimine de katkı sağlar. Ayrıca meme kanserinin gelişimini önler ve göz sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Tabii tüm bunların yanı sıra yumurtanın en büyük özelliklerinden bir tanesi tok tutmasıdır. Gün içerisinde sadece birkaç adet yumurta tüketerek tok kalabilir ve kilo verebilirsiniz. Yumurta diyetinin bu denli meşhur olmasının sebebi yumurtanın gün içinde kişiyi tok tutmasıdır. Yapılan araştırmalara göre alerjisi olan insanlar hariç herkesin vücut gelişimi açısından az da olsa yumurta yemesi gerekmektedir.

Eğer sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız ve aç bırakan diyetlerden sıkıldıysanız, yumurta diyeti tam da size göre. Yumurta diyeti sayesinde aç kalmanıza gerek kalmadan fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Ayrıca aç kalarak diyet yapmak pek de yararlı olmadığı için bu açıdan bakılınca yumurta diyeti bir adım daha öne çıkmaktadır. Yumurta diyeti, her ne kadar son günlerde çok popüler olsa da alerji riski taşıyan insanlar için tehlike arz etmektedir. Bu sebeple bu diyeti uygulamadan önce bir doktora başvurmanızda fayda vardır.

Yumurta, her ne kadar tok tutucu bir özelliğe sahip olsa da yumurta diyetinin püf noktaları bulunur. Yani sadece yumurta yiyerek yumurta diyeti yapılamaz. İlk olarak tüketeceğiniz yumurtanın herhangi bir katkı maddesi bulundurmadığından emin olmanız gerek. Bunun yanı sıra yumurtayı aşırı derece ısıda pişirmemelisiniz. Bunun sebebi ise yumurtanın  aşırı derecede besin değerlerini kaybedebilecek olmasıdır. Kayısı, rafadan ve katı olarak tüketebileceğiniz yumurtalardan diyet için en uygun olanı kayısıdır. Gün içerisinde 1 ya da 2 adet kayısı türden yumurta tüketebilirsiniz.

Tabii eğer yumurtayı haşlanmış olarak tüketmeyi sevmiyorsanız ve tavada yapmak istiyorsanız, tereyağı kullanmamanızda fayda var. Tereyağı ile yapılan yumurta diyeti pek sağlıklı olmadığı için diyetisyenler tarafından önerilmemektedir. Yumurtanın içinde zaten belli bir miktarda yağ olduğu için ekstra olarak yağ eklemek kilo vermenizi değil, almanızı sağlar. Ayrıca tereyağın yanı sıra sucuğun da bu diyette yeri yoktur. Yani yumurta diyeti yapmak istiyorsanız sucuktan mahrum kalacağınızı bilmeniz gerekir. Diyetisyenler en sağlıklı yumurta diyetinin haşlama olduğunu söylemektedir.

Yumurta Diyetinde Yumurtanın Sarısı
Yumurta Diyetinde Yumurtanın Sarısı

Yumurta Diyetinde Yumurtanın Sarısı ve Beyazı

Yumurtanın sarısı ve beyazı, birbirinden farklı faydalara sahiptir.  ‘’ Diyette sadece yumurtanın beyazı mı yenmeli yoksa sarısı mı? ‘’ gibi çok fazla soru sorulmaktadır. Yumurta diyetinde yumurtanın hepsinin yenmesi tavsiye edilse de bazı insanlar yumurtanın sarısını veya beyazını sevmeyebilir. Yumurtanın beyazı, sarısına göre çok daha düşük bir kalori miktarına sahiptir ve neredeyse hiç yağ bulunmaz. Yani yumurtanın beyazı, sağlık için çok daha faydalıdır fakat tat açısından çok fazla seveni yoktur. Eğer yumurtanın sarısını sevmiyorsanız ve fazla yağlarınız varsa sadece yumurtanın beyazı ile diyetinizi sürdürebilirsiniz. Bir adet yumurta beyazının yaklaşık kalori değeri 15’tir.

Yumurtanın sarısı ise beyazına göre çok daha fazla protein içerir. Hatta bu yüzden birçok sporcu yumurtanın sadece sarısını yemeyi tercih eder. ( Sadece beyazını yiyen sporcuların sayısı da bir hayli azdır.) Yumurtanın sarısında çok fazla demir ve magnezyum vardır. Ayrıca az miktarda doymuş yağ oranı barındırır. 1 adet yumurta sarısının ortalama kalori oranı 60’tır. Sonuç olarak yumurta, bütün bir şekilde tüketildiğinde çok daha yararlıdır fakat sadece beyazı ya da sarısı ile de diyetinizi sürdürebilmeniz mümkün. Ortalama 50 gram olan bir yumurta, yaklaşık 0,56 gram karbonhidrat, 6,3 gram protein ve 5,3 gram yağ içerir. Yumurtanın besin değerleri çok yüksek olduğu için günde 1 ya da 2 adet tüketmenizde fayda vardır. 1 ya da 2 adet yumurtanın kalorisi düşük olabilir fakat bu miktardan fazlası kilo vermenizi değil kilo almanızı sağlar.

Yumurta Diyeti Nasıl Yapılır?

Yumurta diyetinin içeriği birçok kişi tarafından yanlış bilinmektedir. Birçok kişi bu diyette sadece yumurta yenildiğini sanabilir. Yumurta diyetinin birçok farklı versiyonu vardır fakat geleneksel versiyonda her öğünde yumurtanın yanında tavuk veya balık gibi yağsız protein kaynağı tüketilir. Ayrıca akşam yemeğinde düşük karbonhidrat oranına sahip olan sebzeler de tüketilmelidir. Yumurta diyetinin geleneksel versiyonunda kahvaltıda genelde iki adet kayısı kıvamında yumurta tüketilir. Tabii yanına istediğiniz gibi düşük karbonhidratlı sebze ekleyebilirsiniz. Öğle yemeğinde yine isteğinize göre tavuk ya da balık yiyebilir, yanına çeşitli sebzeler ekleyebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise kalorisi az besinler tüketilmeli. Tavuklu veya balıklı salatalar tüketebileceğiniz gibi farklı salataları da tüketebilirsiniz. Yumurta diyetinin en vazgeçilmez besinlerinden bir tanesi de greyfurttur. Hemen hemen her öğünde yemeğinizin yanında yarım ya da çeyrek greyfurt tüketebilirsiniz.

Yumurta Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir
Yumurta Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir

Yumurta Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?

Bilindiği gibi düzenli olarak yumurta yemenin insan sağlığına olan faydası saymakla bitmez fakat çok fazla yumurta tüketmek de bazı sorunlara yol açabilir. Her şeyden önce yumurta diyetine başlamadan önce bir uzmandan tavsiye almanızda fayda var çünkü kolesterol seviyesi yüksek olan biriyseniz çok fazla yumurta tüketmek sağlığınızı olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Ayrıca yumurta, çok yüksek bir protein oranına sahip olsa da yapılan araştırmalara göre aşırı yumurta tüketimi vücutta olumsuz etkilere yol açıyor. Eğer kas kaybetmek istemiyorsanız yumurtanın yanında yağ oranı az fakat protein oranı yüksek besinleri tüketmenizde fayda var.

Bunların yanı sıra çeşitli kalp hastalıklarına sahip bireylerin de aşırı yumurta tüketiminden kaçınması gerekiyor. Yumurta diyeti, kalp hastalığı olan kişilerin hastalıklarını tetikleyebilir. Tabii eğer alerjiniz yoksa fakat alerji kapmaya bir yatkınlığınız varsa yine bu diyete başlamadan bir uzmana başvurmanızda fayda var. Son olarak bu diyete başlamadan önce bir alerji testi yapmanız işinize yarayacaktır çünkü aşırı tüketime bağlı bir alerjiye sahip olabilirsiniz.

Yumurta Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta diyeti, hızlı kilo vermek isteyenler için oldukça idealdir fakat bu diyet süresi boyunca dikkat etmeniz gereken birkaç unsur var. Öncelikle yumurta diyeti şok bir etkiye sahip olduğu için diyet bittikten sonra tekrar kolayca kilo alabilirsiniz. Bu sebeple diyet bitiminden hemen sonra sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. Ayrıca diyet süresi boyunca günde minimum 8 bardak su içmelisiniz. Yumurta, metabolizmanın daha verimli çalışmasını sağlayan bir besindir. Bu yüzden fazla yağlarınızdan kurtulmak istiyorsanız bu diyeti uygulayabilirsiniz fakat diyet öncesi kendinize bir hedef kilo belirlemeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Aksi bir durumda hedeflediğiniz kilonun altına düşebilir ve daha sonra kilo almak için uğraş vermek zorunda kalabilirsiniz. Son olarak günde iki adet yumurtadan fazlasını tüketmemeniz de yine sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top