Close

Peeling nedir, nasıl yapılır?

peeling-nedir-nasil-yapilir

peeling-nedir-nasil-yapilir

Peeling nedir diye düşünürseniz; cildinizin gün içerisinde aldığı toz ve kirden dolayı yüzünüzün üst yüzeyinde oluşan ölü hücrelerin temizlenerek cilt üzerinden atılması olarak adlandırılır.

Cildinize uyguladığınız her işlemi doğru bir şekilde yapmazsanız cilt yüzeyine zarar verme gibi durumunuz olabilir. Bu nedenle peelingi yüze uygularken, düzgün bir şekilde işlemi gerçekleştirirseniz cilt sorunları ile karşı karşıya kalmamış olursunuz. Cildinize uyguladığınız peeling sayesinde tüm ölü hücrelerden arınarak cildinizi rahatlatmış olursunuz.

Peeling yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bir husus daha bulunmaktadır.  Yüzünüze her peelingi uygulamamanız gerekiyor. Bu sebeple cilt tipinize uygun ürünleri ve işlemleri seçerek uygulama yapabilirsiniz. Peelingin cilt yüzeyinde hiçbir zararı yoktur.

Günlük yaşam koşullarında kadınların olmazsa olmazı makyajdır. Makyajınızı silip temizleseniz bile çok derinlemesine bir temizlik elde edemezsiniz. Gözenekleriniz tıkanır ve cildiniz nefes alamaz. Bu yüzden haftada 2 ya da 3 kez peeling yaptığınızda cildinizde oluşabilecek sivilce, akne, ölü hücreler ve siyah noktalardan kurtulmuş olursunuz. Uygulama sonrasında cildiniz pamuk gibi bir görünüme kavuşur.

Cilt Yapınıza Uygun Peeling

Her bireyin cilt türü farklı olmasından dolayı yapacağı peeling kesinlikle cilt yüzeyine uygun olmalıdır. Alerjik bir reaksiyona sahipse yüzünüz cilt hekimine giderek cildinize uygun peeling işlemini yaptırmanızda yarar vardır.

Hazır ürünler kullanarak ya da kendi evinizde hazırlayarak da uygulayacağınız peeling yöntemlerini seçebilirsiniz. Bazı peeling uygulamaları için doktorunuza giderek cildinize uygun olan peeling (kimyasal, fiziksel ve lazer) çeşitlerinden birini uygulayabilirsiniz. Cildinizin verdiği reaksiyonlar farklı olduğundan hekiminiz cilt yüzeyine göre seans ayarlamaları yapabilir.

Kuru bir cilt yüzeyine sahipseniz, peelingi haftada 1 ya da 2 kez yapabilirsiniz. Bu işlemi çok abartmadan uyguladığınızda teninize etkisini daha net görebilirsiniz. İşlemden sonra cildinize muhakkak nemlendirici bir krem sürmelisiniz.

Yağlı bir cilt tipiniz varsa, peeling işleminizi haftalık olarak 5 kere yapabilirsiniz. İşleminizi bitirdikten sonra krem kullanmalısınız.

Normal bir cilt tipine sahipseniz 2 ya da 3 kez peelinginizi yapabilirsiniz.

Karma (T Bölgesi) bir cilt tipiniz varsa, yağlı olan bölgeye göre peelinginizi uygulayabilirsiniz.

Peeling Nasıl Yapılır
Peeling Nasıl Yapılır

Peeling Nasıl Yapılır?

Peeling nasıl yapılır sorusunun cevabını bulabileceğiniz bu yazıda sizler için çeşitli püf noktalar derledik. Yorgun olduğunuz zamanlarda evde kendinizin de rahatlıkla peeling hazırlayabileceği basit yöntemler bulunmaktadır. Ev içerisinde yaptığınız peeling işlemi yüzeysel peeling uygulamasıdır. Çoğunlukla yüz bölgesine yapıldığı düşünülse de boyun bölgenize, dirsek alanınıza ve ayak topuklarına uygulayabileceğiniz bir işlemdir. Böylelikle vücudunuzda bulunan bu bölgelerdeki ölü hücrelerden kurtulmaya başlayacaksınız.

Akşamları peeling yapmanız cildiniz için daha iyi bir zamandır. Gün boyunca cildinize gelen tozların ve yüzünüzdeki makyajın etkilerinden kurtulmak için ideal zaman aralığıdır. Böylelikle hem cildiniz rahatlar hem de cildiniz dinlenmiş olur.

Evde uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:

  • Ilık bir duştan sonra cildinizdeki tüm gözeneklerin açıldığını fark edeceksiniz.
  • Cezve veya herhangi bir kapta kaynattığınız su ile buhar banyosu işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yaparken yüzünüz buhara gelecek şekilde havluyla da başınızın üstünü örterek bu uygulamayı yapabilirsiniz.
  • Cilt yüzeyiniz yumuşadıktan sonra göz ve dudak çevresi dışında tüm yüzeyi parmak uçlarınız ile dairesel masaj hareketleri yaparak ölü hücre derisini cildinizden kolaylıkla atabilirsiniz.
  • Hazır olarak satılan peelingler bulunmaktadır. Bunları uygularken, kullanma talimatlarını iyice okuyarak uygulama işlemine geçebilirsiniz.
  • Peeling işleminizi bitirdikten sonra cilt tipinize uygun bir krem ile yüzünüzü nemlendirebilirsiniz.

Peeling Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar

  • Cilt, güneş ışınlarından korunmalıdır.
  • Cildiniz çok hassas olduğu için gündüz uyguladığınız peelingler de muhakkak güneş kremi sürüp dışarı öyle çıkmalısınız.
  • Cilt yapınız narinleşir.
  • Peeling sonrası cildinizde oluşan kızarıklıklar birkaç saatte veya birkaç günde geçebilir.

Peeling ve Cilde Olan Faydası

  • Cilt, yüzeyinde oluşan tüm ölü hücreden temizlenir.
  • Ciltteki sarkmaları azaltır.
  • Cilt yüzeyinde oluşan hafif kırışıkları aza indirir.
  • Gözenekleri temizler.
  • Yüzde oluşan güneş lekelerini giderir.
  • Cildiniz parlak ve ışıltılı bir görünüme kavuşacak.
  • Peelingi cildinize olabildiğince çok fazla uygulamamaya özen gösteriniz. Bunun nedeni cilde aşırı derecede peeling uygulandığında teniniz tahriş olabilir. Peelingin faydasını düzenli olarak yaptığınızda görebilirsiniz.
Cildinize Uygulayacağınız Peeling Çeşitleri
Cildinize Uygulayacağınız Peeling Çeşitleri

Cildinize Uygulayacağınız Peeling Çeşitleri

Bireyin cilt tipine uygun olarak cilt hekimleri tarafından uygulanan peeling çeşitleri de bulunmaktadır. Eğer alerjik bir cildiniz varsa ya da evde yapılan peelinglerden istenilen sonucu alamıyorsanız doktorunuza gidip cilt yüzeyine etki edecek peeling işlemlerini uygulayabilirsiniz.

Kimyasal Peeling

Cildin üst kısmında yer alan ölü hücrelerin temizlenmesi ve yenilenmesi için cilde yapılan kimyasal bir işlemdir. Bu işlemden sonra yüzünüzde genç bir görünüm ortaya çıkar. Uygulanan peelingi cildinizdeki izleri, kırışıkları ve renk dengesini düzenli hale getirebilmek için tercih edebilirsiniz.

Cildinizde bazı rahatsızlıklar varsa o zaman cilt yüzeyine uygun olan kimyasal peeling işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunlar kendi içinde hafif- orta – derin olmak üzere 3’e ayrılır. Kimyasal peeling uygulamasından biri hekiminiz tarafından tercih edilir.

Fiziksel Peeling

Hem ciltteki ölü hücreleri yok edebilmek için hem de kırışıkları en aza indirebilmek için kullanılan fiziksel peeling yöntemidir. Peeling ne işe yarar sorusuna cevap niteliğindedir. Uygulanan peelingde fırça, ponza taşı, sünger gibi araçlar kullanılırken, kriyoterapi ve kuru buz gibi işlemler de kullanılarak cildinizde uygulaması yapılır. Bu yöntem diğer peelinglere oranla daha farklı rahatsızlıklar için kullanılır.

  • Büyümüş gözenek
  • Hiperpigmentasyon
  • Solmuş ten rengi
  • Cildi pürüzlü olanlar

Bunların yanı sıra kırışıkları gidermede de kullanılan bir yöntemdir. Fiziksel peeling ile cildinizin tonu eşitlenirken, gözenekleriniz sıkılaşmış olacaktır. Uygulanan peelingin süresi 3-5 ay arası etkisini sürdürür. Cildinizin durumuna göre tedavi yeniden uygulanabilir.

Lazer Peeling

Hekiminizin cildinize uygulayacağı lazer peeling, cildin yenilenmesine yardımcı olur. Yenilenme etkisini artırabilmek için bazı lazer yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bunlar;

  • Ablatif lazer
  • Ablatif olmayan lazer
  • Fraksiyonel
  • Fototermoliz

Kimyasal peeling, lazer peeling uygulamalarını yaptıktan sonra hekiminizin önerilerine dikkatle uymanız gerekmektedir. Cildinizin iyileşme süresince güneş ışınlarına maruz kalmamaya dikkat ediniz.

Cildinize İyi Gelecek Peeling Önerileri 

Şeker Peelingi

Teninizdeki kir ve toksinlerden arınmanıza yardımcı olur.

  • ½ bardak şeker
  • ½ fincan Hindistan cevizi

Bu malzemeleri karıştırdıktan sonra haftada birkaç kez uygulayabileceğiniz pratik bir yöntemdir.

Kahve Peelingi

Herkes tarafından en çok bilinen peeling yöntemidir. Sevdiklerinizle bir araya geldiğinizde içtiğiniz kahvenin telvesini cildinize sürebilirsiniz. Böylece peeling etkisini teninizde hissedebilirsiniz. Kahve telvesinin içerisine 1-2 damla hakiki zeytinyağı eklediğinizde yumuşak ve beslenmiş bir cilt elde edeceksiniz.

Sivilce Peelingi

Yediklerinizden dolayı meydana gelen veya adet dönemlerinizde yüzünüzde oluşan küçük yağ bezelerinden, hazırlayacağınız peeling uygulaması ile kurtulabilirsiniz.

  • 1 tatlı kaşığı taze limon
  • Yeterli miktarda su
  • 3 çay kaşığı bentonit kili
  • 3 damla gül yağı

Bu ürünleri birbirine karıştırdıktan sonra cildinize uygulayabilirsiniz. Yüzünüzde 20-25 dakika beklettikten sonra bol su ile cildinizi yıkayın. Bu uygulamayı yaparken dikkat etmeniz gereken nokta; öncesinde cildinizi kesinlikle temizlemelisiniz ve sonrasında temiz cilde uygulamalısınız.

Aspirin Peelingi

  • 5 adet aspirin
  • 2 yemek kaşığı su

1 çorba kaşığı bal;  öncelikle aspirini bir havanda ezin. Ezme işleminden sonra balı ve suyu katarak kıvamını dengeleyin. Cildinizde 15- 20 dakika bekletin. Sonrasında yüzünüzü bol su ile yıkayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top