İçindekiler
Polikistik over diyeti, dengeli beslenme ve besin içeriği bakımından zengin olan beslenme şekli ile kilo kontrolünü sağlıyor. Kadınlarda görülen yumurtalıkların düzgün çalışmasını engelleyen bir durumdur. Kadınların yaklaşık olarak %10’ununda görülen bir hormonal hastalıktır. Çoğunlukla 15-50 yaş arasında görülen durum olmakla birlikte yumurtan bozukluğu ve kanda androjen seviyesinde artış görülüyor olmasıdır. Bu semptomlar kısırlık, tüylenme, saç dökülmesi ve kilo artışı gibi belirtilere sebebiyet verebilir. Bu semptomları kontrol altında tutmanız için ilaçların dışında Polikistik Over diyeti uygulayarak bu sendromu en aza indirebilirsiniz. Polikistik Over sendromu bulunan kadınların insülin direncini sağlamak için glisemik indeksi düşük beslenme şekli baz alınır. Glisemik indeksi düşük sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri, kepekli tahıllar, yağsız protein kaynaklar ve posalı besinler tüketebilirsiniz.
Polikistik Over Diyetinde Hangi Besinler Yenilir?
Lifli besinler;
- Meyve grubundan çilek, armut, ananas ,
- Sebze grubundan brokoli, Brüksel lahanası, kabak ve karnabahar gibi,
- Bakliyat olarak kuru fasulye ve mercimek tüketebilirsiniz. Bu besinler sindirim sisteminizi yavaşlatarak kan şekerinizin hızla yükselmesine engel oluyor.
- Zengin protein grubundan tavuk, kırmızı et, balık çeşitleri ve yumurta, peynir, yoğurt ve süt ürünleri lif içeriği yüksek olan besinlerdir. Sindirimi geç yapılan besinler kan şekerinizin daha geç yükselmesini sağladığı için daha uzun süre açlık hissi olmuyor.
- Anti-inflamatuar etkisi yüksek olan besinler; zerdeçal, tarçın, safran, zencefil, domates, sarımsak, uskumru ve somon balığı, brokoli, pırasa, havuç, baharatlar ve zeytinyağı vücutta oluşabilecek iltihaplanma riskini en aza indirger.
- Tohumlar; kuruyemiş çeşitleri, fındık, badem ve ceviz omega-3 bakımından zengin olması sebebiyle tokluk kazandırıyor. Keten tohumu ve kabak çekirdeği diyet listenizde yer alabilir.
Polikistik Over Diyetinde Kaçınılması Gereken Besinler Nelerdir?
- Beyaz ekmek, unlu mamüllerden kek, kurabiye ve poğaça gibi hamur işlerinden uzak durmanız gerekiyor. Rafine karbonhidrat kaynaklı tüm besinlerden kaçınmanızda yarar vardır.
- Şeker içeren hazır içecekler; meyve suları, asitli ürünler kan şekerinizi hızla artırarak kilo vermenize ve sağlığınıza zarar veriyor.
- İşlenmiş gıdalar; sosis, salam, sucuk, pastırma ve kavurma gibi işlem görmüş tüm et çeşitleri kesinlikle yasaktır.
- Yağlı besinler arasında kızartma,margarin, mayonez, krema,
- Dondurulmuş ürünler, salamura ve konserve gibi tuz içeriği yüksek ürünler,
- Paketli ürünlerde mısır şurubu, fruktoz, dekstroz gibi besinler yer alıyorsa mutlaka uzak durmanız gerekiyor.
[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]
Polikistik Over Diyetinde Önemli Noktalar Nelerdir?
Sağlıklı bir beslenme şekline sahip olmak için insülin direnciniz önem taşır. Bu diyette amaç Polikistik Over semptomlarının iyileşmesi için destek olmasıdır. PCOS semptomuna sahip kişiler için uygulanacak diyette kişiye özel olarak hazırlanmasına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca şeker hastaları içinde uygulanan bu beslenme şekli insülin direncinizi dengeleme özelliğine sahiptir. Peki Polikistik Over diyetinde dikkat edilmesi gereken noktalara değinmek gerekirse;
- Karbonhidrat: Polikistik Over diyetinde % 30 – % 40 oranında karbonhidrat kaynaklı besinlerin tüketilmesi yeterli olabilir. Bu yüzden sofralarınızda karbonhidrata yer vererek enerji düzeyinizi ve metabolik hızınızı kontrol altına alabilirsiniz. Bu ürünleri tamamen çıkarmak yerine az miktarda tüketmek doğru olabilir. Tam tahıllı, tam buğday, çavdar gibi lif oranı yüksek ürünlere yer verilebilir. Pirinç ve makarna gibi besinlerden uzak durmanız gerekiyor.
- Protein: burada önemli bir detay protein kaynaklı ürünler tüketirken karbonhidratlı besinlerle birlikte kullanmaya dikkat etmektir. Sağlıklı kilo vermek ve kan şekerinin dengede kalabilmek adına önemlidir. Bu nedenle gün içerisinde belirli sürelerde tüketebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; taze meyve ile süt ya da yoğurt gibi ara öğünler yapabilirsiniz.
- Porsiyon: öncelikle tüketilecek besinlerin kişilerin boyu, yaşı kilosu ve metabolizma hızı göz önünde bulundurularak yapılmasında fayda vardır. Bu yüzden bir uzmandan mutlaka yardım ya da destek alabilirsiniz.
- Yağ: doymuş yağlar ve yağ asitleri hücrelerin korunmasından kilo yönetimine kadar pek çok faktöre etki eder. Bu yüzden bu diyette yağlı balıklardan uskumru ve somon tüketebilirsiniz. Bunun dışında zeytinyağı, ceviz, arasında yer alıyor. Sağlıksız yağ kaynaklarından mayonez, margarin yerine esansiyel yağ asitlerini bu süreçte kullanabilirsiniz. Örneğin limon yağı, nane yağı gibi… bu yağ asitleri hücre duvarlarınızı koruduğu gibi Polikistik Over sendromu semptomlarında önemlidir. Bu yağlar kilo yönetiminizi sağlarken doğurganlığınızı da artırabilir.
- Düşük glisemik indeksli besinler: bu ürünlerden bahsetmek gerekirse; yağsız süt, kaymaksız yoğurt, taze meyve, kepeli ekmek ve bakliyatlardır. Muz, taze patates, patlamış mısır, bulgur, buğday ekmeği orta indeksli besinler arasındadır. Karpuz, kavun, patates püresi, havuç, patates kızartması, pilav, şekerli mısır yüksek glisemik indeksi besinlerdir.
Polikistik Over Diyet Önerileri Nelerdir?
- Kahvaltı öğünlerinde zengin içerikli besinlerle tamamlarken akşam yemeğinizi daha hafif yiyebilirsiniz.
- Öğünlerinizi aksatmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Özellikle insülin direncine karşı öğünler arasında 2,5-3 saatlik aralıkların olmasına özen gösteriniz.
- Gün içinde alınan karbonhidrat alım miktarı olduğunca az olmasına dikkat ediniz. Yapılan araştırmalar sonucunda düşük karbonhidratla beslenen kadınların hormon düzeylerinde olumlu dönüşler olduğu biliniyor.
- Öğünlerinizde protein içeriğinin yüksek olması önemlidir. PCOS’lu kadınların erkek hormon seviyelerin yüksek olması sebebiyle tüylenme, ses kalınlığı, regl döneminde bozulmalar gibi sonuçlar çıkabiliyor. Bu yüzden yüksek proteinli beslenen kadınlarda erkek hormon seviyesinde düşüş görülmektedir.
- Fiziksel aktivite düzenini artırabilirsiniz. Düzenli egzersizler sağlık açısından birçok faydası vardır. Örneğin; adet dönemlerinde düzelmeler, kilo kaybı artışları, insülin direncinde azalışlar olabilir.
- En son olarak su içmeyi unutmayınız. Organlarınızı düzgün çalışması için önemli olduğu gibi tokluk hissi verir. Yetersiz su tüketimi açlık hissinin oluşmasına neden olabilir. Bu durum da günde ortalama 8- 10 bardak su içebilirsiniz.
Polikistik Over Diyetinde Beslenme Şekli Nedir?
Bu diyette 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde ne iyi şekilde yararlanabilmek için belirli öğünleri dengeli yapmakta fayda vardır. Enerji ve besin değerlinin öğün düzenine göre alınması ana ve ara öğün tüketimine dikkat etmeniz gerekiyor. Vücudunuzda fizyolojik dengeyi kurabilmek için bu noktaya önem veriniz. Şunu da belirtmek gerekirse; öğün atlarsanız enerji kaybına neden olabilirsiniz. 3 ana öğünden az besin tüketimi insülin seviyenizi artırabilir. Yapılan araştırmalar sonucu enerjinin % 25’i kahvaltıdan, % 30’u öğle ve akşam yemeğinden, geriye kalan kısmı ara öğünlerden karşılanıyor.
Örnek Polikistik Over Diyet Listesi
Kişiye özel diyet listesi için öncelikle bir uzmandan destek alabilirsiniz. Örnek bir tablo incelemek isterseniz;
Kahvaltı öğünü için ;
- 1 adet yumurta,
- 1 dilim beyaz peynir,
- 2 adet ceviz içi,
- Maydanoz, dereotu ve taze nane,
- 1-2 dilim çavdar ekmeği,
Ara öğün:
- Yeşil çay,
- 1 armut, yeşil veya kırmızı elma,
Öğle öğünü için;
- Sebze çorbası,
- 100 gr ızgara tavuk, köfte veya balık,
- Brokolinin pişirme yöntemi haşlama,
- Karnabaharı zeytinyağlı ve limonlu
- 1 kase yoğurt,
İkindi öğünü;
- 1 bardak süt veya kefir
Akşam öğünü;
- 1 porsiyon sebze yemeği,
- 1 kase yoğurt,
- 1 dilim çavdar ekmeği,
- Mevsim salata,
Gece öğünü için;
- 10 tane çiğ badem, ceviz ya da fındık,
- 2 dilim ananas