İçindekiler
Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü hızlandıran yaygın ve genellikle kronikleşen bir cilt rahatsızlığıdır. Hücrenin cildin yüzeyinde hızla birikmesine neden olur. Ekstra deri hücreleri kaşıntılı ve bazen ağrılı olan pulları ve kırmızı lekeleri oluşturur.
Sedef hastalığının nedeni
Sedef hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak vücudunuzda T hücreleri ve nötrofiller olarak adlandırılan diğer beyaz kan hücrelerinin bağışıklık sistemi problemi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. T hücreleri normalde virüs veya bakteri gibi yabancı maddelere karşı savunmak için vücuttan geçerler. Ama eğer sedef hastalığınız varsa, T hücreleri bir yarayı iyileştirmek ya da bir enfeksiyonla savaşmak gibi yanlış bir şekilde deri hücrelerine saldırabilir. Aşırı aktif T hücreleri ayrıca, sağlıklı cilt hücrelerinin, daha fazla T hücresinin ve diğer akyuvar hücrelerinin, özellikle nötrofillerin artan üretimini tetikler. Bunlar deride kızarıklığa neden olur ve bazen püstüler lezyonlarda irin. Sedef hastalığı kaynaklı bölgelerde kan damarları deri lezyonlarında sıcaklık ve kızarıklık yaratır.
Sedef hastalığı olan kişilerde T hücrelerinin arızalanmasına neden olan şey tam olarak açık değildir. Araştırmacılar hem genetik hem de çevresel faktörlerin rol oynadığını düşünmektedir.
Bunun yanında sedef hastalığını tetikleyen bazı nedenler de vardır. Sedef hastalığını tetikleyen en önemli faktörler stres, obezite, sigara içmek, ağır alkol tüketimi ve D vitamini eksikliğidir. Herkes sedef hastalığına yakalanabilir ancak özellikle bu faktörlerle beraber ailesinde sedef hastalığı hikayesi bulunanlar risk altındadır.
Sedef hastalığının neden olduğu komplikasyonlar
Sedef hastalığınız varsa, bazı hastalıkları geliştirme riski daha yüksektir. Örneğin sedef hastalığının bazı eklemlerde eklem hasarına ve işlev kaybına neden olabilir, bu da zayıflatıcı olabilir.
Sedef hastalığı olan kişilerde konjunktivit, blefarit ve üveit gibi bazı göz bozuklukları daha yaygındır, tip 2 diyabet riski artmaktadır. Sedef hastalığı ne kadar şiddetli olursa, tip 2 diyabet olasılığı daha fazla olur. Bunların yanında Sedef hastalığı olan kişilerde yüksek tansiyona sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Direkt olarak sedef hastalığı sebep olmasa da bazı tedavileri düzensiz kalp atışı, felç, yüksek kolesterol ve ateroskleroz riskini artırır. Tabi sedef hastalığının neden olduğu yüksek tansiyon, yüksek insülin seviyeleri ve anormal kolesterol düzeyleri de dahil olmak üzere bu küme koşulları, kalp hastalığınızın riskini artırır.
Parkinson hastalığı da sedef hastalığı olan kişilerde ortaya çıkması daha olasıdır. Orta ila şiddetli sedef hastalığı daha yüksek bir böbrek hastalığı riskine bağlanmıştır. Hepsinin yanında Sedef hastalığı yaşam kalitenizi de etkileyebilir. Sedef hastalığı düşük benlik saygısı ve depresyon ile ilişkilidir. Sosyal olarak da çekilebilirsin.