Close

Sekiz Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Sekiz Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir

Sekiz Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir

Hamileliğin sekizinci haftası ilk trimester döneminin sonlarına rastlayan bir dönemdir. Uzmanlar gebeliği 3 farklı trimestere ayırırlar ve ilk dönem çoğunlukla gebelerin bulantılarının başladığı zamana rast gelmektedir. Sekiz haftalık gebelikte mutlaka doktor kontrolüne gidilmiş olması gereklidir. Bebeğin kalp atışlarının bu döneme kadar duyulmuş olması hayati önem taşıyan bir durumdur. Bebeğin döllenme dönemine göre 6 hafta ile 8 hafta arasında kalp atışlarının duyulması gereklidir.

Sekiz Haftalık Gebelik Bebek Boyu ve Kilosu

Sekiz haftalık gebelik bebek boyu ve kilosu baş ve popo mesafesi göz önünde bulundurularak ortalama 13-14 mm civarındadır. Bebeğin ortalama ağırlığı ise 1 gr civarındadır. Bir meyveye benzetilecek olursa bebeğiniz henüz bir ahududu büyüklüğündedir. Ultrason görüntülerinde kalp atışı duymaya başladıysanız bebeğinizin kalp atışını görmeniz mümkündür.

Sekiz Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Sekiz haftalık gebelik belirtileri her annede farklılık göstermektedir. En sık görülen belirtiler bulantı, kusma, göğüslerde hassasiyet ve iştahsızlık gibi fiziksel durumlardır. Bunun yanı sıra ruhsal anlamda hassasiyet ve anne adayının değişken ruh hali ruhsal anlamda görülen durumlar arasındadır. Sekiz haftalık gebelik belirtileri dışarıdan bakıldığı zaman gözle görülebilecek belirtiler değildir. Bunun yanı sıra anne kendi bedeninde bazı değişiklikler hissedebilir. Bel bölgesinde kalınlaşma ve karında sertleşme gibi belirtiler ile bedeniniz kendini gebeliğin ilerleyen dönemlerine hazırlıyor olabilir. Bu dönemde şişkinlikten rahatsız olmamak için su tüketimine dikkat etmeniz gereklidir.

Sekiz haftalık gebelik belirtileri arasında bir diğeri de vajinal akıntıda yaşanan artıştır. Bu dönemde idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla görülebilen bir durumdur. Vajinal akıntı kokulu ise mutlaka doktorunuza belirtmeniz gereklidir. Rahminiz önceki halinin iki katı büyüklüğe ulaşmış bir durumdadır. Bu durum ise kasık bölgesinde ağrı görülmesi gibi belirtiler gösterebilir. Ağrılar normal olmakla birlikte çok fazla kendinizi yormamanız ve sık sık kısa dinlenmeler yapmanız ağrıların hafiflemesinde etkilidir.

Sekiz haftalık gebelik belirtileri arasında görülebilen bir diğer şikayet ise annenin sık sık idrara çıkmasıdır. Büyüyen rahim idrar torbasına baskı yaparak sık idrara çıkmanıza neden olmaktadır. Ayrıca bazı gebeliklerde kanama problemleri görülebilmektedir. Normal olmakla birlikte mutlaka doktora danışmak da fayda vardır.

Sekiz Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Sekiz Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Sekiz Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Sekiz haftalık gebelik ultrason görüntüleri nasıldır sorusu anne adaylarının en çok aklına takılan sorulardan birisi olmaktadır. Bebeğin ultrason görüntülerine bakıldığında insan şeklini almaya başladığı görülmektedir. Aynı zamanda hızla büyümeye devam etmektedir. Bebek ağırlığı ve boyu çok hızlı büyümekle birlikte ultrasonda bir barbunya şeklindedir. Ancak kalp atışlarını ultrasonda görmeniz ve sesini duymanız mümkündür.

Sekiz Haftalık Bebek Gelişimi

Sekiz haftalık bebek gelişimi hızla devam etmektedir. Bu dönemde bebeğin el ve ayak parmakları şekil almaya başlamakla birlikte gözle görülebilecek durumda değildir. Aynı zamanda kollar ve ayaklarda belirgin hale gelmeye başlamıştır. Sekizinci haftada görülebilen en önemli değişikliklerden birisi bebeğin göz kapaklarının oluşmaya başlamasıdır. Bu dönemde kulaklar, dudaklar ve burnu belirgin bir hale gelmeye başlayacaktır. Sekizinci hafta bebek gelişimi genellikle organların gelişmesi ile ilgili bir dönemdir. Bebeğin kalp atışı ise normal insana göre daha hızlı bir şekildedir. Bu durum doğuma kadar devam edecektir.

Sekiz Haftalık Gebelik Annedeki Değişimler Nasıldır
Sekiz Haftalık Gebelik Annedeki Değişimler Nasıldır

Sekiz Haftalık Gebelik Annedeki Değişimler Nasıldır?

Sekiz hafta gebelik annedeki değişimler şu şekildedir:

Rahim ve bel bölgesinde yaşanan değişiklikler gözle görülür şekilde olmasa da dar kıyafetler giymek rahatsız edecektir. Bu sayede anne adayı bel bölgesinde bir kalınlaşma olduğunu anlayabilir.

  • Bu dönemde yavaş yavaş karın ağrıları başlayabilir. Yaşanan karın ağrıları rahmin hızlı büyümesi ve esnemesi ile ilgilidir. Normal kabul edilen bir durumdur.
  • Bazı gebelerde sekizinci haftada ve ilk trimester döneminde vajinal kanamalar görülebilir. Bu kanamalar plasentanın rahme tutunması ile ilgili olsa da mutlaka doktora danışılması ve muayene edilmesi gereklidir. Kanamalar ile birlikte kramplar anne adayında devam ederse hekim ile görüşülmesi doğru olacaktır.
  • Sekiz hafta gebelik annedeki değişimler kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte baş ağrısı ve mide kaynaması gibi şikayetler sıklıkla görülür.
  • Bu dönemde kabızlık ve sürekli uyku hali anne adaylarında rastlanan değişiklikler arasında yer alır.

Annede yaşanan tüm bu değişmeler gebeliğin ilerleyen dönemlerine anneyi hazırlayan belirtilerdir.

Hamileliğin Sekizinci Haftası Bebek Gelişimi

Hamileliğin sekizinci haftası bebek gelişimi organların gelişiminin devam ettiği bir dönemdir. Kalp atışları dakikada ortalama 150’dir. Kalp fonksiyonunun ve dolaşımın geliştiğini gösteren bu durum bebeğin sağlıklı geliştiğinin işaretidir. Bebek anne karnında oldukça hareketli olsa da annenin hissetmesi için ikinci trimester dönemini beklemesi gerekmektedir. Ultrason görüntüsünde bebeğin el ve ayak bilekleri ile dirseklerinin belirgin bir şekilde görülebilir. Her ne kadar fark edilmese de bu hafta itibari ile bebekler el ve ayak bilekleri ile dirseklerini bükebilirler. Hamileliğin sekizinci haftasında bebek gelişimi kol ve ayak kısımlarının uzaması ile de bilinir. Tüm bunların yanı sıra görülen değişimler şu şekildedir;

  • Bu hafta bebeklerin kıkırdak yapımının başladığı hafta olarak bilinir.
  • Göz yapısında önemli olan pigmentler sekizinci hafta itibari ile görülebilir.
  • Beyin gelişimi hızlı bir şekilde devam ediyor. Sekizinci haftada beynin sinir hücreleri birleşerek bir sinir ağı oluşturmaya başlıyor. Aynı zamanda beynin dış kabuğu bu dönem itibari ile oluşuyor.
  • Bebeğin hareket etmeye başlaması beyin gelişimi ile birlikte başlıyor. Ancak görülen bu hareketler refleksif hareketler şeklindedir.
  • Sekiz haftalık bebek hareket eder mi? Bu haftada bebek hareketleri izlendiğinde bebeklerin en sık yaptığı kendi gövdesinin ekseni çevresinde hareket etmesidir. Bu hareketler bebeğin iskelet yapısının gelişmesi ve güçlenmesi için gereklidir.
  • Sekizinci haftada bebeğin dış kulak çevresi şekil almaya başlıyor. Hatta dış kulak yolu izlenebilir durumda geliyor.
  • Ağız bölgesinde tükürük bezlerinin oluşmaya başladığı dönem bu haftaya rastlıyor.
  • Sekizinci hafta itibari ile karaciğer kan yapımı için hazırlıklara başlıyor. Karaciğer kırmızı rengi alıyor.
  • Akyuvarların yapımı bu hafta itibari ile karaciğer tarafından üstleniliyor. Böylelikle bağışıklık sisteminin oluşmasının temelleri atılıyor.
  • Solunum açısından hayati öneme sahip olan diyafram sekizinci hafta itibari ile oluşmaya başlıyor.
  • Daha önceki haftalarda başlamış olan hormon üretimi bu hafta da yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu üretilen hormonlar vücudun sistemini daha düzenli hale getirmek için hazırlanıyor. Hatta kanda kalsiyum düzeyinin ayarlanmasını sağlayan hormon bu hafta itibari ile üretilmeye başlıyor.
  • Hamileliğin sekizinci haftasında bebek gelişimi arasında en önemlilerinden birisi de böbrek üstü bezlerin oluşmasıdır. Bu bezlerin oluşması ile birlikte vücutta su ve tuz dengesi ayarlanarak stres yönetimi sağlanmaya başlayacak.
  • Pankreas ise şeker dengesini sağlama görevini bu hafta itibari ile yerine getirmeye başlıyor. Şekerin çok düşük seviyelere inmesini önleyen hormon sekizinci hafta itibari ile bebekte salgılanmaya başlıyor.

Sekiz Haftalık Gebelik Kesesi

Sekiz haftalık gebelik kesesi nasıldır sorusu en sık sorulan sorulardan birisidir. Gebelik kesesi genellikle gebeliklerde sekizinci haftada görülmeye başlanır. Ancak istisnai durumlar mevcuttur. Özellikle geç döllenme olan gebeliklerde ilerleyen haftalarda gebelik kesesi görülebilir. Ultrasonda ortalama 8-10 mm çapına ulaşmış olan gebelik kesesi rahatlıkla görülebilir. Aynı zamanda geç döllenme nedeni ile sekiz haftalık bebek kalp atışı duyulmayabilir. Kesenin görünmesine rağmen kalp atışının duyulmaması durumunda hekimler bir-iki hafta daha bekleyebilirler. Böyle durumlarda anne adayının endişelenmemesi ve bir iki hafta daha kalp atışını duymak için beklemesi daha doğru olacaktır.

Sekiz Haftalık Bebek Kaç Aylıktır
Sekiz Haftalık Bebek Kaç Aylıktır

Sekiz Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Sekiz haftalık bebek kaç aylıktır? Bu haftayı tamamlamanız itibari ile gebeliğinizde iki ayı tamamlayacaksınız. Bu haftalarda gebelik belirtileri başlamış olmakla birlikte başlamadıysa da bir iki haftaya gebelik belirtilerini hissetmeye başlayacaksınız.

Sekiz haftalık bebek kaç mm olur denildiğinde ise ortalama 15-20 mm arasında değişkenlik gösteren bir boyutta olur. Bu ölçüm baş ve popo mesafesi olarak ölçülür.

Sekiz haftalık ikiz gebelik belli olur mu sorusu ise anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan birisidir. Özellikle ailesinde ikiz gebelikler yaşanmış olan bireylerde bu durum söz konusudur. Genellikle sekizinci haftaya gelindiğinde ikiz gebelik netleşmektedir. Bu haftada iki tane kalp atışı duyulması ile birlikte ikiz gebelik olduğu kesinleşir. Bebeğin tek yumurta mı çift yumurta mı ikizi olduğunu öğrenmek için ise ilerleyen haftaları beklemek gereklidir.

Sekiz Haftalık Gebelikte Beslenme

Sekiz haftalık gebelikte beslenme yalnızca bu haftada olmamakla birlikte gebelik süreci ve gebelik öncesinde oldukça önemli bir konudur. Bu dönemlerde hekim kontrolünde folik asit takviyesi ve gerekli vitaminlerin, minerallerin alınması bebeğin gelişimi açısından oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Gebe olduğunuz kesinleştiğinde yaptıracağınız bir kan testi ile gerekli takviyeleri almanız hayati bir durumdur. Tüm bunların yanı sıra sekiz haftalık gebelikte beslenme şu şekilde olmalıdır;

  • Öncelikle hayatınızdan paketli gıdaları çıkarmanız gereklidir. Paketli ürünler besin değeri açısından düşük olmakla birlikte kalori miktarı fazla olan ürünlerdir. Bu ürünleri tüketmek bebeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesini olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Günlük almanız gereken kalsiyum ve protein miktarlarını göz önünde bulundurarak daha dikkatli bir beslenme planı oluşturmak doğru olur. Özellikle gebelikte yumurta, et ve süt ürünü tüketimi önemlidir. Ancak bu ürünlerin tam pişmiş olmasına dikkat etmeniz gereklidir.
  • Gebelik döneminde şişkinlik ve kabızlık şikayeti sıklıkla görülen problemlerden birisidir. Bu sorun ile baş etmek için bol sıvı tüketmeye dikkat etmeniz ve öğünlerinize salata gibi yeşillikleri eklemeniz sağlıklı bir tercih olur.
  • Sekiz haftalık gebelikte beslenme hususunda dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise şeker konusudur. Fazla şekerli ürünleri tüketmeniz ilerleyen süreçte gebelik şekerinizin çıkmasına neden olacağı için tatlı ve şeker tüketimini sınırlandırmak uzmanlar tarafından önerilir. Özellikle tatlı ihtiyacını gidermek için meyveden, kuru meyveden ve sütlü tatlılardan yana tercih yapmak uzmanların önerileri arasında yer alır.
  • Karbonhidrat alımını ise basit karbonhidratlardan ziyade daha besleyici olan yiyeceklerden almanız gebelik döneminde bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Gebelikte beslenme konusunda hekimizin vereceği tavsiyeleri dikkate alarak bu doğrultuda beslenmeniz her zaman en doğrusudur. Bu haftalarda mide bulantısı ya da yiyeceklerden tiksinme gibi durumlar sıklıkla görülebilir. Endişe etmeden bu dönemde hafif ve sağlıklı gıdaları tercih edebilirsiniz. Canınızın istemediği yiyeceklere bir müddet ara verip daha sonra tekrar yemeyi deneyebilirsiniz. Bu dönemde gebelerin kilolarını takip altında tutmaları ve gebelik dönemi boyunca 10-15 kilodan fazla kilo almamaları önemli bir husustur. Gebelikte alınan fazla kilolar doğumu zorlaştırdığı gibi anne adayının hamileliğin son dönemlerinde zorlanmalarına neden olur. Ayrıca fazla kilo alımı bacaklarda varis, vücutta ödem gibi şikayetlerin oluşmasına da neden olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top