Close

Selülit Neden Olur, Nasıl Geçer?

selulit-neden-olur-nasil-gecer

selulit-neden-olur-nasil-gecer

Hayatın yorucu temposunda yorgun düşen beden çeşitli deformasyonlara uğruyor.

Vücut bazen kendini bırakıyor ve selülit oluşumuna gebe kalıyor…

Kadınların baş belası selülit, hemen hemen her kadında görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Kişiyi bedeninden soğutan selülitler, hayati bir tehlike barındırmasa da hoş bir görüntüye sahip değildir. Selülitlerden kurtulup güzel vücuda sahip olmak her kadının isteyeceği bir şeydir. Selülit, cilt üzerinde portakal kabuğuna benzer desenlerin oluşumuna neden olur. Her ne kadar sinir bozucu bir rahatsızlık olsa da selülitler tedavi edilebilmektedir. Her kadın, hayatının belli bir döneminde yaşayabileceği selülitler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Selülitlere karşı bilgi sahibi olmak, rahatsızlığın erken teşhisi için oldukça önemlidir. Peki siz selülitler hakkında yeterince bilgiye sahip misiniz?

“Selülit neden olur?” gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Kadınların büyük çoğunluğu selülit şikayetleriyle doktora başvuruyor. Selülit oluşumunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yaşlılarda gençlere oranla daha çok selülit görülüyor. Kadın hastalığı olarak bilinse de erkekler de selülit rahatsızlığına sahip olabilir. Ancak kadınlarda selülit görülme olasılığı erkeklere oranla kat ve kat fazladır. Selülitler genel olarak kalça, uyluk ve karın bölgesinde meydana gelir. Yalnızca görüntü bozukluğuna neden olan selülit, başka herhangi bir sağlık sorununa sebep olmaz. Selülitlerden şikayetçi hastalar normal yaşantısına devam edebilir. Cildin alt tarafında birikerek büyüyen yağ hücreleri ile lifli bantların birleşiminin bir sonucu olan selülit, erken tespit edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir. Tıpta ödemli fibrosklerotik pannikülopati olarak adlandırılan selülitler hakkında her kadın bilgi sahibi olmalıdır. “Selülitler neden oluşur?” sorusunun cevabı kadınlar tarafından merak ediliyor. Selülitler hakkında aradığınız her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Selülit Nedir
Selülit Nedir

Selülit Nedir?

Kalça, uyluk ve karın bölgesinde oluşan; cildin portakal kabuğuna benzer şekilde girintili ve çıkıntılı bir hâl almasına sebep olan görünüme selülit adı verilir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen selülit bir tür metabolik bozukluktur. Kadınlar tarafından sıkça sorun “Selülit nasıl oluşur?” Sorusunun cevabına daha yakından bakalım…

Derinin alt kısmında bulunan yağ hücreleri olması gerektiğinden daha fazla büyüyerek septa adı verilen lif bantlarıyla birleşip selülitleri meydana getirir. Olması gerektiğinden fazla büyüyen yağ hücreleri küçük şişlikler, septa ise bu dokuyu büzerek çukurlar oluşturur. Selülitlere portakal kabuğu hastalığı denmesinin sebebi de bu çukur ve tümsek şekilleridir. Selülit yalnızca bir cilt kusurudur. Kişinin hayat kalitesini etkilemez. Kadınların %80’ini etkileyen selülit, kimi zaman kişinin kendi vücudundan soğumasına yol açarak psikolojik rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Bu sebeple her ne kadar önemli bir rahatsızlık gibi görülmese de doktora başvurulmasında fayda vardır. Her rahatsızlıkta olduğu gibi selülitler için de erken tanı önemlidir. Özellikle her kadının selülitler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Her gün yüzlerce kadın selülitlerden kurtulmanın yollarını arıyor. Haydi gelin “Selülit nasıl geçer?” sorusunun cevabına daha yakından bakalım…

Selülitler Nasıl Geçer
Selülitler Nasıl Geçer

Selülitler Nasıl Geçer?

Sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte selülitler çeşitli yollarla tedavi edilebilmektedir. Aylar içerisinde selülitlerden kurtulmak mümkün. Bazı selülit tedavi yöntemleri şunlardır.

1. Lazer ve Radyofrekans Sistemleri

Selülit tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan lazer ve radyofrekans sistemleriyle oldukça başarılı sonuçlar elde etmek mümkün. En umut verici selülit tedavi yöntemlerinden biri olan LRS, 3 farklı sistemi içerisinde barındırır. Her üç sistemle de 10 seans sonrası ciltte büyük ölçüde düzelme sağlanır. Tedavi sonunda 6 aya kadar kalıcı görünüm elde edilir. LRS’de kullanılan sistemler şunlardır:

  • Kızıl ötesi ışık, radyofrekans teknolojisi ve doku masajının birleşiminden meydana gelen tedavi yöntemi
  • Doku masajı ve diyot lazer enerjisinin birleşimden meydana gelen tedavi yöntemi
  • Yüzeysel ve derin seviyelerde radyo frekans kullanılan tedavi yöntemi

2. Lazer Destekli Liposuction

Çoğu kişi selülit tedavisi için liposuction tedavisine başvuruyor. Fakat selülitlerin giderilebilmesi için liposuction tedavisi tek başına yeterli değildir. Hatta çoğu zaman liposuction tedavisi tek başına yapıldığında cilt daha kötü bir görünüme sahip olabilir. Liposuction tedavisinde amaç deriye kesikler atarak bu kesiklerden şişen yağ hücrelerini çekerek hastayı estetik açıdan hoş bir görünüme kavuşturmaktır. Liposuction tedavisi lazer desteği ile çok başarılı sonuçlar vermektedir. Lazerli liposuction tedavisi, cildi daha sıkı bir hâle getirirken yağ hücrelerini yok eden farklı bir tedavi yöntemidir.

3. Kriyolipoliz

Selülit tedavisinde kullanılan etkili yöntemlerden biri olan kriyolipoliz, kalça ve karın gibi bölgelerdeki yağ hücrelerini dondurarak selülitleri tedavi eder. Ayrıca FDA tarafından onaylanan bu yöntem gayet başarılı sonuçlar doğurmaktadır.

4. Ultrason Tedavisi

Vücudunuzda herhangi bir cerrahi işlem yapılmadan yalnızca ses dalgalarıyla yağ hücrelerinin azaltılması amaçlanan ultrason yöntemiyle 2 ile 3 ay arası kalıcılık sağlamak mümkün.

5. Retinol Krem

A vitamininin bir türevi olan retinol, deri hücresi olan kolajenin oluşumuna engel olarak selülitlerin tedavi edilmesinde kullanılır. Günlük 0.3 lük retinol kremin düzenli uygulanmasıyla cilt kusurlarının giderildiği dermatolojik olarak kanıtlanmıştır.

6. Karboksiterapi

Bu yöntemde cildin altına karbondioksit gazı enjekte edilerek selülitlerin tedavi edilmesi hedeflenir. Her seans sonrası ciltte yan etki olarak rahatsızlık hissi ve morarma görülebilir.

En Yaygın Selülit Tipleri Nelerdir?

Derece 1, derece 2 ve derece 3 olmak üzere 3 tip selülit bulunmaktadır. Bunların en hafifi olan derece 1, oldukça hafif belirtilerle kendini gösterir. Genellikle yatarken selülitler fark edilmez. Derece 2 selülit, derece 1’e göre daha ağırıdır. Orta boyutlarda çökmeler görülür. Derece 3 selülit belirtileri en şiddetli olan selülit türüdür. Bu selülitte vücutta ciddi sarkmalar görülür.

Selülit Neden Olur
Selülit Neden Olur

Selülit Neden Olur?

Selülitin neden ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir. Fakat deri altında bulunan bağ dokusu ile yağ dokusunun etkileşiminden meydana geldiği düşünülüyor. Cildin alt tabakasında normalden daha fazla biriken yağ tabakası, bağ dokusu ile birleşerek portakal kabuğuna benzer yapıyı oluşturur. Kadınlarda daha sık görülmesinin sebebi erkeklerde çapraz şekilde bulunan bağ dokusunun, kadınlarda dikey olarak uzanmasıdır. Ayrıca erkeklerde yağ dokusu yüzeysel olarak bulunurken kadınlarda yağ dokusu vücudun daha derin dokularıyla etkileşim halindedir.

Selülitten Korunmak için Neler Yapılabilir
Selülitten Korunmak için Neler Yapılabilir

Selülitten Korunmak için Neler Yapılabilir?

Selülitleri kesin olarak engellemek mümkün değildir. Fakat selülitlerin oluşumunu büyük ölçüde engelleyebileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Hareketli bir yaşamınız varsa ve de dengeli besleniyorsanız selülitlerin sizde görülmesi oldukça az bir ihtimaldir. İdeal kiloda olmanız, selülitlerin önlenmesi için en önemli adımdır. Vücudunuzda yağ dokusu ne kadar az olursa selülitlerin görülme oranı da o kadar az olur. Göbek ve bacak için kendinize egzersiz programı yaparak o bölgelerdeki kasları güçlendirip selülitin önüne geçebilirsiniz. İdeal vücut kilonuzun çok çok üzerindeyseniz fazla kilolarınızı vermek selülit riskinin  ortadan kalkmasını sağlar. Şunu da söylemekte fayda var eğer mevcut selülitleriniz varsa kilo kaybı bunları daha da belirgin bir hâle getirebilir. Selülit şikayetiniz varsa ani kilo alımlarından ve vermelerinden kaçınmalısınız.

Selülitlerden korunmak için vücudunuza iyi bakmalısınız. Eğer sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarınız varsa bırakmalı, sağlıklı yaşamın anahtarı olan spora yönelmelisiniz. Tüm bunları uygularsanız hem bebeksi bir cilde sahip olur hem de selülitlerden korunmuş olursunuz.

scroll to top