İçindekiler
Ketatosis pilaris; deride belirgin halde görülen kuru, pürüzlü noktaların bulunması durumudur. Özellikle sırt, uyluk, bacak ve kolda sıklıkla görülebilir. Genetik temelli bir hastalık olarak nitelendirilir. Ancak herhangi bir zararı bulunduğu söylenemez. Ciltte tavuk derisi görünümü, estetik görüntüyü bozduğundan pek hoş bulunmaz. Bu nedenle bu duruma sahip kişiler durumun geçmesi için ellerinden geleni yaparlar. Ketatosis pilaris, halk arasında tavuk derisi hastalığı olarak bilinmektedir. Tavuğun derisiyle benzerlik gösterdiğinden dolayı bu isim ile bilinir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranlara daha fazladır. Ayrıca toplumda her dört kişiden birinde görüldüğü gözlemlenir. Kaşıntı yapmazlar ve hiçbir zaman acı oluşturmazlar. Yalnızca pütürlü görüntüleri ve dokunulduğunda elinizde hissettiğiniz his vardır. Bu durumun ortaya çıkmasının nedeni vücuttaki keratin miktarının çok artmasıdır. Keratin vücutta kesinlikle olması gereken maddelerden biridir. Bu madde cildi enfeksiyon riskine karşı korur ve cilt hücrelerinin görevlerini doğru bir şekilde yapmalarını sağlar. Keratin bir protein türü olarak bilinir. Keratin vücutta arttıkça kıl köklerine dolar ve tavuk derisi denilen görüntüyü oluşturur. Ancak keratinin neden arttığına dair tam olarak bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Bu hastalığın ve keratinin artmasının nedeni genetik faktörlere dayanır.
Tavuk Derisi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tavuk derisi hastalığınızın olduğunu anlamanız için cildinizi arada sırada kontrol etmeniz gerekmektedir. Cildinizde gerekli kontrolleri yaptıktan sonra bu durumun belirtileri ile ne kadar uyumlu olup olmadığına bakmalısınız. Tavuk derisi hastalığının belirtileri şunlardır:
- Ciltte minik pürüzler oluşur. Hastalığın en belirgin ve bilindik belirtisi pürüzlerin oluşmasıdır. Bakıldığında fark edilen ve dokunulduğunda hissedilen noktalar bu durumun en önemli belirtileri arasında yer alır. Ciltte oluşan tavuk derisi görünümü kişide rahatsız edici bir hale bürünür.
- Kış aylarında pürüzler artış gösterir. Bu aylarda havaların kuru ve soğuk olması nedeniyle pürüzler daha belirgin hale gelir.
- Ciltte kuruluk sorunu oluşur. Bu hastalıkla birlikte ciltte yaşanan kuruluk da artar. Bu da hastalığı anlamanız için küçük bir ipucu olabilir.
- Ciltte hafif kızarıklık meydana gelir. Cilt pürüzlenmeyle beraber kızarabilir ve ortaya kızarmış pürüzlü bir cilt çıkabilir.
- Yalnızca kıl köklerinin çıktığı yerlerde pürüzler oluşur. Eğer ayak tabanınızda ya da avuç içinizde pürüzler, kızarıklıklar varsa bu duruma yakalanmış olma ihtimaliniz yoktur. Çünkü ketatosis pilaris yalnızca kıl köklerinin olduğu yerlerde görülebilir. Özellikle uyluk ve kollarda görülme sıklığı diğer yerlere oranla daha fazladır.
- Cilt sertleşir. Yumuşak ve nemli bir cilde sahip olma ihtimaliniz oldukça düşer. Cilt günden güne kurur ve sertleşmeye başlar.
- Kaşıntı ya da ağrı yapmaz. Eğer kaşınan bir kızarıklığınız ya da ağrıyan, acıyan bir yeriniz varsa bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz yoktur. Çünkü bu hastalıkta hiçbir şekilde bu belirtiler görülmez. Hastalığın herhangi bir zararı yoktur.
Bu belirtilerle kendi cildinizi karşılaştırarak hastalığın sizde olup olmadığını anlayabilirsiniz. Tavuk derisi görünümünün herhangi bir zararının bulunmadığını vurgulamakta fayda var. Kendinizi tedavi olmanız gerekiyormuş gibi hissetmenize asla gerek yoktur.
Tavuk Derisi Problemi Nasıl Çözülür?
Tavuk derisi probleminin herhangi bir zararı olmamasına rağmen problemin ortadan kaldırılması istenir. Bunun nedeni estetik açıdan olumsuz bir görüntüye yol açmasıdır. Estetik açıdan kötü görünen bu durum, kişilerin psikolojilerini etkileyebilir. Bu nedenle çözmek için bazı yollara başvurulması gerekir. Tam olarak tıbbi bir tedavisi maalesef ki yoktur. Bu durumu tıbbi olarak değil de kozmetik ürünlerle çözmek daha çok işe yarayabilir. Cilt aşırı kuruduğundan ve kurudukça pürüzlerin daha çok ortaya çıkmasından dolayı nemlendirici kremler mutlaka kullanılmalıdır. Düzenli olarak nemlendirici kremler ve spreyler kullanmak görüntünün azalmasına olanak sağlayabilir. Kullanımı bırakılmadığı takdirde sürekli olarak pürüzlerde bir azalma görülebilir. Peeling de bu tip cilt sorunları için oldukça etkilidir. Peeling yaparak ölü derileri temizlemek ve gözenekleri açmak tavuk derisi cilt görünümünü azaltabilir. Gözeneklerin tıkalı olması ekstra pürüzlerin ortaya çıkmasında etkilidir. Ayrıca peeling yapmak cildin nefes almasını ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu hastalıkla beraber gelen pul pul dökülme sorunu da oldukça can sıkar. Bu sorunu da ortadan kaldırmak için kuru fırçalama tekniğini uygulayabilirsiniz. Kuru fırçalama tekniği aşağıdan yukarıya doğru yapılan ve ölü derileri atmaya yarayan bir yöntemdir. Kuru fırçalama, gözeneklerin temizlenmesine yardım ederek pürüzlerin azalmasına yardımcı olur. Haftada 4-5 kere düzenli bir şekilde yapıldığında etkili sonuçlar alınabilir. Ancak bu yöntem cildi kurutabilir. Bu nedenle uygulamanın hemen ardından duş alır ve nemlendirici kreminizi sürerseniz daha verimli olur. Bu aşamada uzun süren banyolar yapmamalısınız çünkü bu, ciltte yararlı olan tüm doğal yağları alır. Bu nedenle cilt kurur ve pürüzler daha görünür hale gelir. Kısacası kuru cildi önlemek için yaptığınız her uygulama tavuk derisi görünümünü de azaltmaya yardımcı olur. Cildinize iyi bakmanız ve sürekli olarak düzenli bir şekilde bakım yapmanız istediğiniz verimi almanızı sağlar. Alfohisroksi asitler, topikal retrinoidler gibi kimyasallar bu oluşan kötü görüntünün önüne geçmede büyük rol oynarlar. Uygulanan bazı lazer tedavileri de tavuk derisi görünümünü fark edilebilir bir şekilde azaltmaktadır. Eğer kozmetik ürünlerle hastalığın üstesinden gelemezseniz bu yollara da başvurabilirsiniz. Ancak bu tarz tedavileri düzenli olarak yaptırmak gerekir. Çünkü bırakıldığında cildin eski görüntüsüne tekrar döndüğü gözlemlenmektedir. Ayrıca kişi tedavi olmadan önce geçmişte kullandığı ilaçlar sorgulanmalı ve kesinlikle bir uzmana muayene olmalıdır.
Tavuk Derisi Hastalığının Toplumda Yayılımı
Tavuk derisi hastalığı genetik temelli bir durumdur. Bu nedenle ailede olması görülme olasılığını da artırır. Toplumda her dört kişiden birinde tespit edildiği gözlemlenmektedir. Kadınlarda erkeklere nazaran görülme oranı daha çoktur. Özellikle gebelikten sonra ani hormon değişimleri nedeniyle artış yaşandığı gözlemlenir. Genelde 2-3 yaş civarında başladığı görülür ancak daha çok 30’lu yaşların üstünde sıklıkla görülür. Ayrıca küçüklükten başlayan bu durum genellikle ilerleyen yaşlarda kaybolur. Özellikle 30’lu yaşlardan sonra görülmeyebilir. Ancak bu durumun tam tersinin yaşandığı olaylar da gözlemlenmiştir. Kişiden kişiye farklılık gösteren tavuk derisi görünümü genetik farklılıktan kaynaklanır.
Tavuk Derisi Hastalığının Sonuçları
Bacaklarda tavuk derisi görünümü özellikle kadınları oldukça kötü etkileyen bir durumdur. Peki bu hastalığa sahip kişilerde ne gibi sorunlar ortaya çıkar? İstedikleri kıyafetleri rahat bir şekilde giyemezler. Özellikle kış mevsiminde görüntülerinden hoşnut olmazlar. Estetik kaygılar ortaya çıkabilir ve bu nedenle kendilerini eskiye nazaran daha az beğenebilirler. Bu gibi sorunlar tavuk derisi hastalığına sahip kişilerde psikolojik bazı etkilere sebep olabilir. Kendilerini bu nedenden dolayı iyi hissetmeyebilirler. Tavuk derisi ciltlerinin gözükmelerini istemezler. Dolayısıyla bu görünümün geçmesi için çaba harcamak önemlidir. Günlük bakım rutinlerinize kuru fırçalama, nemlendirme, peeling gibi uygulamaları da koymanız tavuk derisi görünümünü azaltmak için gayet yeterli olacaktır. Düzenli olarak yapılan bu uygulamalar sayesinde kötü görüntünün ortadan kalktığını görerek kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Rahatsız edici bu durumdan kurtulmak için yapmanız gereken en önemli şey sabretmeniz ve iradeli olmanızdır. Çözümleri iradeli bir şekilde denediğinizde sonucun farklılaştığını fark edeceksiniz.