İçindekiler
Çoğu insanın siğilleri ya duymuştur ya da iyi kötü siğiller hakkında bir fikri vardır. Toplum içinde yayılmış olan bir bilgiler doğru mu? Yoksa hepsi efsaneden mi ibaret? Bu yazımızda bunu öğreneceğiz.
Siğil nedir?
Siğil, genellikle ellerde, dizlerde ve dirseklerde ortaya çıkabilen pürtüklü sert oluşumlardır. Çocuklarda ve yetişkinlerde daha çok görülen siğil, human papilloma virüsü neden olmaktadır. Siğiller; genel siğiller, ayak tabanı siğilleri, düz siğiller olmak üzere 3 çeşittir. Genel siğiller vücudun her bölgesinde görülebilen, derinin tahrip olduğu alanlarda gelişir. Ayak tabanı siğilleri, derinin içine doğru gelişen oluşumlardır. Nasır ile karıştırılabilir çünkü sert ve ağrılıdır. Düz siğiller, düz yüzeyli sayıları fazla olabilen, vücudun her yerinde görülebilen siğillerdir. Siğiller insandan insana direkt temas ile veya eşyalardan geçebilir. Siğil virüsü, eğer deride tahrip var ise daha kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Siğilin oluşması bireylerin bağışıklık sistemi ile alakalı olarak ortaya çıkarlar. Peki, bu siğillerden insanlar nasıl kurtulabilir?
Siğiller nasıl tedavi edilir?
Eğer siğil çocukta oluşmuş ise müdahale edilmeden de aylar veya yıllar içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Yine de çoğalma riskine karşı tedavi edilmelidir. Yetişkin kişilerde çocuklardaki gibi yok olma söz konusu değildir. Siğil tedavisinde toplum tarafından uygulanan birkaç yöntem vardır. Siğil bulunan bölgeye bant yapıştırmak, siğili okutarak geçmesini beklemek bunlardan bazılarıdır. Bu yöntemlerin işe yaradığı bilimsel olarak kanıtlanmasa da toplum tarafından işe yaradığına inanılmaktadır. Bilimsel olarak tedavi yöntemlerine bakacak olursak,
- İlk olarak ağız yolu ile alınan A vitamini olan isotretinoin kullanılabilir. Bunun yanında kişinin bağışıklığını arttırmaya yönelik olarak omega-3,çinko gibi besinler, tedavileri desteklemek için alınabilir.
- Bazı sürülerek kullanılan ilaçlar siğili eriterek tedavi etmeyi amaçlar. Bunlardan bazıları; cantharidin, podophyllin, formaldehid, 5-flourouracil gibi kremler 6-8 hafta süreyle kullanılarak karar verilir.
- Bu işlemler sonucunda da eğer sonuç alınamadıysa veya daha kısa sürede sonuç alınmak isteniyorsa elektrocerrahi(yakma), kryoterapi(buz tedavisi) ve lazer tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
- Bir siğili tedavi ettikten sonra yeni siğiller ortaya çıkabilmektedir. Bunun sebebi eski siğilin virüslerini yaymış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumun önüne geçmenin en iyi yolu ilk siğil oluştuğu anda tedaviye başlamaktır.
- Siğiller için evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar; toz maya, karbonat, sarımsak, hint yağı, havuç, limon suyu gibi her evde bulunabilecek bu maddeleri siğil üzerinde uygulayarak siğillerinizden kurtulabilirsiniz.