Close

Süper Besin Kinoa

Kinoa nasıl tüketilir, kinoa zayıflatır mı?

Kinoanın tarihi aslında çok eskilere dayanır ama gündeme yeni oturmuştur. Özellikle kendine sağlam bir yer bulduğu diyet programlarıyla artık dillerden düşmüyor. Tahıla benzer olmasına rağmen aslında ıspanakgiller familyasının bir üyesidir. Güney Amerika mutfağında uzun yıllardır kullanılan kinoa NASA astronotlarının da vazgeçilmezidir. Bu nedenle Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı olarak ilan etmiştir.

Kinoanın faydaları

Kinoa tohumu bitkinin tüketilen kısmıdır. Aminoasit ve proteinlerce zengin olan kinoa, zengin bir besin kaynağıdır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve eksikliği normalde sadece gıda takviyesiyle giderilebilen 9 aminoasidin tamamını içerir. En büyük aminoasit kaynağı et olsa da kinoadaki aminoasitlerin emilimi etten çok daha fazladır. Bunun yanında kilo vermenin bir numaralı anahtarı olan lifi de bolca içerir. Metabolizmayı 5 misli hızlandırarak vücuttaki yağ hücrelerinde düşüş gerçekleşmesine katkıda bulunur. Yani hızlıca yağ yakılırken, gıdalardaki besin değerleri de korunur. 

A, B, C, D ve K vitaminleri; fosfor, magnezyum, çinko, kalsiyum ve demir mineralleri açısından zengindir ve bu zengin içeriğiyle metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunur. Kas ve kemik sağlığını korur. Karaciğerde yer alıp obeziteye sebep olan kötü kolesterolleri yakan maddeler içermesi sayesinde kolesterolle savaşır. 1 su bardağı haşlanmış kinoa 222 kcal içeriğe sahiptir.

Kinoa tohumu, minerallerin yanında içerdiği yüksek diyet lifiyle ve tokluk hissi sağlamasıyla diyet ve sağlıklı yaşam kaynağıdır. Küçük mucize olan kinoa tohumu; ödem ve sindirim sorunları, yüksek tansiyon ve daha pek çok problemin önüne geçebilmek için anahtar bir besindir. Sadece kilo vermeye yardımcı olmak için değil, sağlık için de kinoa tohumu tüketimine büyük önem vermek ciddi faydalar sağlar.

Hipofiz bezinin büyüme hormonları salmasını teşvik eder. Bu da cildin daha genç görünmesini sağlar. İçeriğinde bulunan süperoksit dismutaz enzimi sayesinde cildi yıpranmaktan koruyarak dokuları yeniler, bu sayede yaşlanmayı geciktirir diyebiliriz.

Kinoayı kimler tüketebilir?

Kolay hazmedilmesi sebebiyle bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubuna uygun bir besin olan kinoa tohumu, vejetaryenlerin protein ihtiyaçlarını gidermesi için de ideal bir besindir. Aynı zamanda gluten içermemesi sayesinde de çölyak hastaları için uygun bir besindir. Son zamanlarda ünü artarak her tür yemeğin ana malzemesi haline bile getirilen kinoa tohumları, hem lezzetli, hem de hafif bir besindir. Kabızlık sorunu için bebeklere ve çocuklara da tavsiye edilir.

 

Kinoa nasıl tüketilir?

Kinoa farklı şekillerde tüketilebilir;

  • Garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalara eklenebilir. 
  • Pilavı yapılabilir. 
  • Un haline getirilip kurabiye, pasta ve kek hamurlarına konulabilir. 
  • Haşlayarak pişirilen kinoa, salatalar için de uygundur. 

Bulgur ve pirincin kullanıldığı tüm yemekte kinoa tohumu da kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top