Close

Doğadaki mucize Karahindiba

Female portrait. Nature. Pretty woman plays with dandelion standing before the sunset view

Karahindiba, özellikle nisan ve mayıs aylarında yeşermeye başlayan sarı çiçekleri ve yeşil yaprakları olan bir bitkidir. Bu bitki aslında tam bir şifa kaynağıdır. Pek çok kişi kendi amaçları doğrultusunda tedaviler hazırlamak için yetiştirse de; bahçelerde, yol kenarlarında ve çayırlarda kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Özellikle çay halinde tüketilmesi, bazı hastalıkları ve gelişimini engellerken karahindibanın doğru tüketimi vücut sistemlerinin işlevlerini optimize etmeye yardımcı olur.

Karahindiba otunun faydaları

Karahindiba, idrar söktürücü ve antienflamatuar özelliğiyle, vücutta biriken ödemin yok edilmesi için tamamlayıcı olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonlarını iyileştirerek idrar söktürücü özellik gösterir. Bu sayede vücuttaki fazla sıvıların atılmasına yardımcı olur. Ayrıca karaciğeri korumasıyla da bilinir. Karaciğer fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur ve safra akışını da düzenler. Karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özellik gösterir. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde dokularda tutulan toksinleri uzaklaştırır.

Karahindiba, bağırsaklarda biriken atıkların atılabilmesi için bağırsak hareketlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle hafif müshil etkisi yaptığı söylenebilir. Yüksek miktarlarda antioksidan ve diyet lifi içerir. Yavaş sindirimi önler, sindirim işlevlerini desteklerler. Hazımsızlık ve gaz durumunda bile önerilir. Çünkü sağlıklı bakterilerin aktivitesini etkilemez ve asidik pH değerlerinin nötralize edilmesine yardımcı olur.

Kalsiyum, demir ve magnezyum içeriğiyle, aneminin ve yorgunluk ataklarının iyileşmesini hızlandıran bir tamamlayıcıdır. Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin oluşumunu destekleyerek bağışıklık sistemini de güçlendirir. Karahindiba, ıspanaktan daha fazla protein içeriğine sahiptir. Binlerce yıldır anemi, depresyon ve kan hastalıkları tedavisinde ilaç olarak tüketilmiştir.

İçeriği sayesinde göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Karahindiba bitkisinin içeriğinde katarakt ve yaşa bağlı göz bozulmalarıyla ilgili rahatsızlıkları en aza indiren lutein ve zeaksantin bileşenleri bulunur.

Antioksidan özellikleriyle kanı temizleyerek akne ve egzamanın ilerlemesine sebep olan toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Karahindiba, cilt yüzeyindeki yaraları ve alerjileri iyileştiren antienflamatuar etkilere de sahiptir.

Temel yağ asitleri, mineraller ve beta karotenler içerir. Bunlar vücutta emildiğinde şiddetli baş ağrısı gibi yaygın rahatsızlıkların hafiflemesini sağlar. Ayrıca romatizma gibi kronik rahatsızlıkların tedavisini de kolaylaştırır.

Kimler karahindiba kullanmamalıdır?

Karahindibanın tüm bu faydalarına rağmen; ilaç kullananlar, hamileler ve bünyesi hassas olanlar kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir çünkü bazı bünyelerde alerjiye neden olabilir. Bu bitkiyi tüketmeden önce yaprakların temiz olduğundan ve yol kenarları gibi her yerde yetişebildiği için böcek ilacı gibi kimyasal maddelerden arındırılmış olduğundan emin olmak gerekir. Safra kesesinde taş veya başka problemleri olan hastalar da dikkatli kullanmalıdır.

Karahindiba nasıl tüketilir?

Karahindiba bitkisinin hem kökü hem de yaprakları tüketilebilir. Ancak kökü yapraklardan daha sert ve daha sağlam olduğundan çay olarak demlenirken genelde kökü kullanılır. Ancak bitkinin diğer kısımları da çay olarak tüketilebilir. Kökü kahve makinelerinde öğütülüp toz haline getirilebilir. Karahindiba yaprakları; salatalarda taze olarak tüketilebilir ve yemeklerde lahana gibi pişirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top