Agave şurubu son dönemde sıkça araştırılan konulardan biri.Sağlıklı beslenmede şekerin yerine kullanılan agave, çiğ, pişmiş ya da kurutulmuş olarak tüketilse de bu bitkinin en çok şurup hali tercih ediliyor. Doğal olduğu için sağlıklı olarak görülen agave şurubunun aslında yararından çok zararı bulunuyor. İçeriğinde bol miktarda fruktoz içeren bu şurup özellikle diyabet hastaları için büyü risk oluşturuyor.
Agave özellikle Meksika’da yetişen ve kaktüse benzeyen egzotik bir bitkidir. Balın aksine kristalize olmaz ve raf ömrü 12 aydır. Agave şurubu agave bitkisinden elde edilir. Kalorisi düşük olmasına rağmen yüksek miktarda karbonhidrat içerir ve beyaz şekere göre %25 daha tatlıdır. Agave şurubunu yapmak için on yaşındaki agave bitkilerinin yaprakları kesilir ve kesilen yapraklardan bitki özü çıkarılır. Daha sonra, ayırma yöntemi uygulanarak bitkinin özsuyuna ulaşılır. Bitkinin özsuyu kaynatılır, içerisindeki su buharlaşır ve geriye agave şurubu kalmış olur.
AGAVE ŞURUBU KULLANACAKLAR DİKKAT
Özellikle yapılan son araştırmalar, agave şurubunun yarardan çok zarar sağladığını gösteriyor. İlk başta diyabet hastaları için rafine şekere doğal alternatif gibi görülse de,agave şurubu yüksek oranda fruktoz içerir. Vücut fruktozu metabolize edemediği için fazla fruktoz sonucu karaciğer fonksiyonları bozulur ve obezite tetiklenmiş olur. Bu yüzden sağlığınız için az miktarda fruktoz tüketmeniz gerekir. Agave şurubu fruktoz oranı açısından en tehlikeli görünen mısır şurubundan bile daha çok fruktoz içerir. Bu da diyabete ve karaciğer yağlanmasına davetiye çıkarır. Ayrıca, fruktoz glikozdan bile daha hızlı şekilde yağa dönüştüğü için özellikle karın bölgesinde yağlanmalara yol açar. Agave şurubu kalori açısından da çok yüksektir. 1 tatlı kaşığı normal şeker 40 kalori iken 1 tatlı kaşığı agave şurubu60 kaloridir.
AGAVE ŞURUBUNUN ZARARLARI
-Karaciğere zarar vererek alkol almayan birinin bile karaciğer hastalığına yakalanmasına sebep olur.
-Vücuttaki iştah dengeleyici hormonları çalıştırır ve aşırı kilo alınmasına sebep olarak obezite sorununu ortaya çıkarır.
-İçeriğinde sentetik fruktoz bulunması sebebiyle birçok sağlık problemini beraberinde getirir.
– Kalp sağlığını olumsuz etkiler.
Peki, şeker ve agave yerine doğal tatlandırıcı olarak ne kullanılabilir? İlk alternatif akçaağaç şurubu olabilir. Akçaağaç şurubu antioksidan ve mineral yönünden zengindir. Sindirim ve bağışıklık sistemi için de oldukça faydalıdır. Bal da şeker yerine kullanılabilecek doğal tatlandırıcılardan biri. Birçok antioksidan türünü içinde barındırarak anti-bakteriyel bir özellik taşır. Son olarak da, hurma şekeri bütün vitaminler içinde barındırır ve lif, magnezyum ve demir açısından oldukça zengindir.