Close

Hamileliği riske atan beslenme alışkanlıkları

Hamilelikte beslenme annenin bu süreci rahat geçirmesine ve doğum sonrası lohusalık dönemini sorunsuz bir şekilde atlatmasına yardımcı olur. Beslenme hamilelik sürecinin başından itibaren hem anneyi, hem de bebeği etkiler. Hamile olduğunu öğrenen anne, beslenme düzenini gözden geçirmelidir.

Kritik dönem olarak adlandırılan hamileliğin ilk üç ayında bebek, anneden rahat bir şekilde beslenirken, ilerleyen süreçte annenin besin takviyesi ile süreci desteklemesi önemli bir faktördür. Anne adayları, dengeli ve düzenli bir beslenme için düzenli bir beslenme listesi oluşturabilir.

HAMİLELİKTE NE YEMEMELİ?

Anne adaylarının hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için hamilelik sürecinde yapmaması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Kahvaltı yapmadan güne başlamak; güne mutlaka kahvaltıyla başlanması gerekir. Kahvaltı yapılmazsa gün içerisinde kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
  • İki kişilik beslenmek; anne yediği her besini bebeğiyle paylaşır. Bebeğin daha sağlıklı olacağını düşünüp, iki kişilik bir beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Hamilelik sürecinde fazla kilo alınması erken doğumu tetiklediği gibi bebeğin ileriki yaşlarında diyabet ve kalp hastalıklarına yatkınlığını artırabilir.
  • Alkol almak; hamilelik sürecinde alkole maruz kalan bebeklerde büyüme geriliği, gelişim ve öğrenme bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Suni tatlandırıcı, kafein içeren içecekler içmek; hamilelik sürecinde kahve tüketimi abartılmamalı ve ölçülü olmalıdır. Fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerin beyin gelişimleri olumsuz etkilenebilir. Suni tatlandırıcı içeren tüm içeceklerin hamilelik sürecinde içilmemesi gerekir. Soda ve maden suyu tüketirken dikkatli olmalısınız.
  • Paketli ve işlenmiş gıdalar tüketmek; hamilelik döneminin bazı dönemlerinde canınız her şeyi isteyebilir. Bu durumda hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmamak için dikkatli olunmasında fayda vardır. Cips ve paketli ürünlerden anne adaylarının uzak durması gerekir. İşlenmiş gıdalar da reyonlarda uzun süre beklediği için anne ve bebek sağlığı için risk oluşturabilir. Az pişmiş ve çiğ besinler, hamilelik dönemini tehdit ettiği için yasaklı gıdalar arasında sayılabilir.
  • Yağlı gıdalar tüketmek; hamilelik sürecinde yağlı gıdalardan uzak durulması ve protein ihtiyacının bu gıdalar dışında sağlanması anne adayı ve bebek için daha sağlıklı olacaktır. Tavuklu yemeklerde tavuğun derisinin çıkarılarak tüketilmesi daha yararlı olacaktır.
  • Yüksek karbonhidratlı gıdalar tüketmek; hamilelik sürecinde karbonhidrat alımına dikkat edilmesi gerekir. Beyaz ekmek, makarna veya un ile yapılmış hamur işlerinden yapılmış gıdaları ölçülü yemek anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından daha faydalı olacaktır.
  • Su içmeyi ihmal etmek; anne adaylarının hamilelik sürecinde su tüketimini ihmal etmemesi ve düzenli bir program dahilinde su tüketimini sağlamalıdır. Yeterli ve düzenli su tüketimi, hem bebek hem de anne sağlığını olumlu etkilemekte ve erken doğum riskini azaltan bir etkiye sahiptir.

HAMİLELİKTE NE KADAR KİLO ALINMALI?

Hamilelik süreci, bilinçli ve düzenli beslenmenin olması gereken bir süreçtir. Hamilelik, çok yemenin değil; ölçülü ve dengeli bir beslenmenin olması gerektiği bir dönemdir. Normal kiloda olan anne adaylarının 8-10 kilo alması normaldir. Düzenli beslenmenin yanında günlük egzersizlerde bu sürecin sorunsuz bir şekilde geçmesi açısından yardımcı bir faktördür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top