Close

Susam Yağı Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?

susam-yagi-nedir-cilde-faydalari-nelerdir

susam-yagi-nedir-cilde-faydalari-nelerdir

Susam yağı, susam tanelerinin ezilmesi ile posasından çıkan bitkisel yağa denir. Bir güzellik mucizesi olan susam yağı hem besleyici hem iyileştirici özelliklere sahiptir.Cilt sağlığınız için oldukça faydalı olan bu yağ düzenli kullanılırsa büyük bir faydasını görebileceğiniz bir yağdır. Susam yağı susamdan elde edilen bir yağ çeşididir. Genellikle Hindistan gibi yerlerde şifa amaçlı olarak başvurulan bir üründür. Susam yağı ülkemizin birçok yerinde üretilmekte olup yurtdışına da ihraç edilmektedir.  Güney Hindistan’da bir kızartma yağı olarak kullanılır. Susam yağının içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunur. Ek olarak içerisinde magnezyum,  kalsiyum, çinko, demir, fosfor, protein ve B6 vitamini bulunur.

Sadece cilt için değil aynı zaman da saçlarınıza da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda yemeklerin içinde de rahatlıkla kullanarak yemeklerinize farklı bir lezzet katabilirsiniz. Özellikle uzmanlar susam yağı içilmesinin unutkanlığa ve zihinsel yorgunluğa iyi geldiğini ifade etmektedir.

Hem güzellikte, hem de yanık ve diğer cilt problemlerinde çinko bakımdan oldukça zengin olan susam yağından sıkça faydalanılır.

Kuru ciltleri yumuşatma ve besleme konusunda da çok etkili olan susam yağı  cildi sıkılaştırır, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde cildi temizler. Susam yağı, ciltteki sivilce oluşumunu da önler.

Susam Yağının Cilde Faydaları
Susam Yağının Cilde Faydaları

Susam Yağının Cilde Faydaları

Susam yağı, ilk olarak cilt ve saç hastalıklarıyla ilgili problemlere iyi gelmektedir. Özellikle susam yağı pek çok saç ve cilt ürününde kullanılır. Evde maske yaparken de içerisine bir miktar susam yağı ekleyerek hem cildinizi güzelleştirip hem de canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Susam yağının cilt üzerinde pek çok faydası vardır. Susam yağı cildi nemlendirerek kurumasını önler ve cildi yeniler. Böylelikle ölü derinin ciltte atılmasına yardımcı olur ve  sivilce ile siyah nokta oluşumunu engeller. Bu sayede cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Cildin çevresel faktörlere karşı savunma oluşturmasını sağlar ve güneşten gelen kötü ışınlara karşı güneş kremi etkisi ile güneş lekelerinin oluşmasını önler.

Cildin erken yaşlanmasını engellemek için susam yağı kullanabilirsiniz. Çünkü susam yağı gözenekleri açarak cildin nefes almasına yardım eder ve cildi nemlendirir.

Hamilelik döneminde meydana gelen çatlaklar için oldukça faydalı olan bir yağdır. Daha önceden oluşan çatlaklarınıza da kullanarak zaman içerisinde çatlakların yok olmasını sağlayabilirsiniz.

Susam yağını cildinize masaj sırasında veya duştan sonra uygulamanız halinde cilt kısa süre içerisinde rahatlar ve bedenen kendinizi çok daha zinde hissetmenize olanak sağlar.

Susam Yağının Ciltteki Olumlu Etkileri
Susam Yağının Ciltteki Olumlu Etkileri

Susam Yağının Ciltteki Olumlu Etkileri

Susam yağının cilde  faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Cilt kanserine karşı susam yağı çok faydalı bir bitkidir.
  • Susam yağı, içeriğinde bol miktarda çinko minerali bulunur. Çinko özellikle cilt sağlığı için önemlidir. Bu mineral cildin esnekliğini artırır. Böylece cildinizdeki kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
  • Ciltte oluşan pürüzler ve erken yaşlanma izlerinden kurtulmak susam yağı sayesinde gerçekleşir.
  • Güneşli günlerde cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.
  • Cildi doğal olarak nemlendirir.

Susam Yağının Hiç Bilmediğiniz Faydaları

Susam yağı ne işe yarar sorusu sıklıkla sorulan ve merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Aslında susam yağı çok eski yıllardan itibaren kullanılan bitkisel bir yağdır. Genellikle saç dökülmelerinde ve saçlarda oluşan kepek sorununda  susam yağından faydalanır. Bununla birlikte susam yağının içilmesi de sağlık açısından çok fazla faydaya sahiptir.

Susam yağı, boyun, sırt dirsek ve diz kapağı gibi eklem ağrılarını dindirir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Sorunlu bölgeye masaj yöntemi ile 5-10 dk masaj yaparak yedirip sarabilirsiniz.

  • Susam yağı içerisinde B1, B2 ve E vitaminleri de barındırır. Bu açıdan baş ağrılarına ve kronik ağrıları iyi gelmektedir. İltihap giderici etkisi de bulunmaktadır.
  • Cilt kanserini önleyici etkileri vardır. Vücudu kansere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Gut hastalığı gibi hastalıklar susam yağının içerisindeki bakır minerali sayesinde yok edilebilir.
  • Astıma iyi gelir ve solunum yolu ile ilgili enfeksiyonları önler.
  • Hafızayı güçlendirecek ve uykusuzluk sorununun giderilmesine yardımcı olur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına engeller. Özellikle içerisindeki magnezyum sayesinde diyabet gibi hastalıklarda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Kabızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.
  • Susam yağı ile tansiyonumuzu dengede tutabilirsiniz. Genellikle yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılmaktadır.
  • Kalp krizi gibi rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Susam yağının kalp sağlığına olan faydası çok önemlidir.
  • Kas ve kemik gelişiminde destek olur.
  • Susam yağı mutluluk hormonunu da devreye geçirip daha mutlu olmanızı sağlar.
  • Saçların kısa vadede beyazlamasını engelliyor.
  • Diş sağlığını korur ve diş minesinin güçlenmesini sağlar.
Susam Yağının Saça Faydası
Susam Yağının Saça Faydası

Susam Yağının Saça Faydası

Saç diplerine masaj yapıldığında saçın nemlenmesini ve uzamasını sağlıyor, saçın tamamında kullanıldığında kırık uçları iyileştirebiliyor. Susam yağının saç dökülmesinde de önemli rolü vardır.

Susam yağı cilde olduğu kadar saçlara da bir o kadar faydalıdır. Susam yağının besleyici olduğundan saç köklerine sürüldüğünde saçların daha parlak gür olmasını sağlar. Susam yağının saçlara düzenli olarak uygulanması halinde yıpranma zamanla yok olur, parlak ve ışıltılı saçlara sahip olmanızı sağlayacaktır.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Susam yağının saçlarınızın rengini koyulaştırma gibi de etkisi vardır. Bu sayede beyazların görünümünü de azaltacaktır.

Haftalık olarak yapacağınız susam yağı maskesi sayesinde saçlardaki erken beyazlamayı ve kepek oluşumunu da engelleyebilirsiniz.

Saç Bakım Yağı

Malzemeler

  • 3 tatlı kaşığı susam yağı
  • 1 tatlı kaşığı adaçayı
  • 1 çay kaşığı kekik yağı

Hazırlanışı ve Uygulanışı

3 tatlı kaşığı susam yağı,  bir tatlı kaşığı adaçayı ve bir çay kaşığı  kekik yağını bir kabın içerisinde karıştırınız. Yaptığınız karışımı ıslak olan saç diplerine masaj yaparak uygulayınız. Bu yağ karışımı saç diplerinde bir saat bekletiniz ve bekleme işleminden sonra ılık su ile durulayınız. Bu saç maskesini haftada 3 defa yaparsanız aradaki farkı görebilirsiniz.

Susam Yağının Kaşa Faydaları

Susam yağı kaş köklerini besleyerek,  kaş hücrelerinin canlanmasını, düzenli olarak kullanıldığı takdirde kaşların yoğun ve gür olmasını sağlar.

Susam yağı saça olan faydası gibi kaşlarınıza da uygulandığı takdirde oldukça fayda sağlayacaktır. Birçok kozmetik ürünün yanlış kullanılması ve içerdiği kimyasallar yüzünden  kaşlarınız dökülüp seyrelmektedir.

Susam Yağının Kemik Sağlığına Faydası

Susam yağının içerisinde bulunan vitamin ve kalsiyum sayesinde kemik sağlığını güçlendirir. Susam yağını çocuklarınızın gelişim çağında içeceği  sütüne bir kaç damla eklersek boyunun uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Susam yağı bitkisel olduğundan çocuklarda kullanım da herhangi bir zararı yoktur.

Susam Yağının Dolaşım ve Metabolizmaya Faydası

Susam yağı kan dolaşımına ve metabolik faaliyetlerde faydalı bir yağdır. Size sağlıklı bir yaşam tarzı sunar. Vücudunuzun organlara ve dokulara doğru miktarda kan aktarımını sağlar. Susam yağını bebeklerde masaj yağı olarak kullanıldığı takdirde kan dolaşımını hızlandırıp büyüme ve gelişmesini tamamlamada yardımcı olur, yeni doğan çocuklarda büyümeyi ve uyku düzenini elde etmekte yardımcı olmaktadır.

Susam Yağını Kullanmadan Dikkat Edilmesi Gerekenler
Susam Yağını Kullanmadan Dikkat Edilmesi Gerekenler

Susam Yağını Kullanmadan Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Susam yağı yağ asidi bakımından oldukça yüksek olduğundan fazla tüketilirse kilo alımı olacaktır.
  • Susam yağını oda sıcaklığında bulundurup, saklayınız.
  • Susam yağına karşı alerjiniz var ise bir doktora danışmalısınız.
  • Susam yağını cildinize fazla uyguladığınız takdirde ciltte yağ bezesi oluşumuna neden olabilir.
  • Susam yağını hamileliği düşünenler, hamile olanlar ve emzirenler kullanmadan önce doktora başvurmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top