Close

Tüp bebek neden tutmaz?

Holding Hands

Tüp bebek neden tutmaz son ayların cevabı en çok merak edilen sorularından biri. Bebek sahibi olmak, anne olmak hiç şüphesiz dünyanın en doğal ve en güzel olayıdır. Bebek sahibi olmak isteyen, fakat doğal yollarla ebeveyn olmanın imkânsız olduğu durumlarda çiftler tüp bebek yöntemine başvurmaktadırlar fakat bu yöntem her zaman işe yaramaz. Tüp bebeğin tutmadığı zamanlar da olur. Peki, tüp bebeğin tutmamasına neden nedir?

Tüp bebek yöntemi, doğal olarak ebeveyn olma şansı bulunmayan ancak tedaviyle ebeveyn olmanın mümkün olduğu çiftlerde uygulanan, anne-baba olma şansını arttıran bir yöntemdir. Tüp bebek işlemi, laboratuvar ortamında, rahminde problem olan anneden alınmış yumurta ile babadan alınmış spermin döllenip, embriyo haline gelene kadar laboratuvar ortamında büyütüp daha sonra anne rahmine yerleştirilmesi işlemidir.

Bu yöntemle ilk bebek, İngiltere’de 1978 yılında doğmuş olup, Türkiye’de ilk defa 1989 yılında Ege Üniversitesi’nde doğmuştur.

Normal bir adet döneminde hamile kalma şansı %27,7 iken tüp bebek yöntemi ile bu oran %45’lere kadar çıkabilmektedir.

TÜP BEBEĞİN TUTMADIĞI DURUMLAR DA VARDIR. BUNLAR;

  • Embriyo transferinin doğru yapılmaması

Embriyo transferi doğru bir şekilde yapılmadığı zaman embriyo rahime tutunamaz, tutunsa bile bozuk olma ihtimali yüksek olur.

  • Rahim zarının kalın olması

Daha önceden yapılan cerrahi girişimler ve geçirilen enfeksiyonlar rahim zarının zedelenerek incelmesine sebep olur. Bu durum, tedavisi mümkün olmayan, bebeğin tutunmasını engelleyen bir durumdur.

  • Dış gebelik oluşması

Bu durum, tüp bebeğin yanlış bölgede tutunması kusurudur. Bozuk tutunma veya tutunmanın gerçekleşemediği durumlarda, az da olsa transferi sağlanmış olan embriyolar, tüplere ilerleyip orada takılı kalabilirler. Bu duruma dış gebelik adı verilir.

  • Rahim zarındaki yapısal bozukluklar

Rahim zarında yapısal bozukluk olmasına karşın, anne adayları tedavi başlamadan muayene edilmelidir.

  • Damarlanmalarda sorun meydana gelmesi

Bu sorun, tutunma meydana geldikten sonra oluşur ve etkileyen 40 kadar etken olduğundan teşhis edilmesi güçtür.

  • Yanlış rahim kasılmalarının oluşması

Embriyonun tutunmasının sağlıklı bir şekilde olabilmesi için kasılmaların yukarı doğru olmaları gerekmektedir. Eğer kasılmalar yukarı doğru olmaz ise embriyo tutunması gereken yerden başka bir yere gitmiş olabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top