Close

Vücudunuzdaki bu belirtiler cilt kanseri habercisi olabilir!

Adını her gün daha fazla duyduğumuz kanserin aslında yüzden fazla çeşidi bulunmaktadır. Genellikle kanser hastalığının geliştiği organ veya doku ile adlandırılsa da, kansere dönüşen hücre tipi temel alınarak isimlendirilen türleri de mevcuttur. Tüm kanser çeşitlerinin toplamından daha fazla görülen bir kanser türü olan Cilt Kanseri aslında yüzde 70 oranda tedavi edilebilse demetastaz riski taşımaktadır. Peki, Cilt Kanserine ne sebep olur?

Cilt Kanserinin sebebi nedir?

Güneş ışınlarının tesiri altında kalmak cilt kanserinin önemli sebebidir. Güneşten gelen UV ışınlarına, uzun süre boyunca veya kısa süreyle şiddetli seviyelerde maruz kalmak deri hücresindeki genetik materyale zarar vererek, epidermis hücrelerinde kanser oluşumuna sebep olur. Hayatımıza devam ettiğimiz süre boyunca güneş altında kaldığımız toplam zaman doğrudan arttığı için,yaşlandıkça cilt kanserine yakalanma riskimiz yükselir. Özellikle geçmişte edindiğimiz güneş yanıklarının ileriki zamanda kansere dönüşme ihtimali daha fazladır. Cilt kanserine yatkınlık genetik olarak aktarılmasa da, ten renginin açıklığı ve koyuluğuna sebep olan pigmentler genetik olarak aktarıldığı için açık ten rengine sahip bireylerin cilt kanserine daha yatkın olduğunu söyleyebiliriz.

Cilt kanseri çeşitleri?

Bu rahatsızlık temelde Melanom; yani anormal benlerden kaynaklanan cilt kanseri ile Melanom Olmayan Cilt Kanseri olarak ikiye ayrılır. Bunlar tıpta bazal hücreli karsinoma (BCC)ve skuamöz hücreli karsinoma (SCC) olarak adlandırılır. BCC güneş yanığı kaynaklı cilt kanseri çeşitlerini, SCC ise uzun yıllar güneş ışığına maruz kalmanın sonucu oluşan cilt kanserlerini kapsar. Amerika’da her yıl 1 milyon BCC türünde cilt kanseri teşhisi konulurken, SCC türü toplam cilt kanserli hastaların yüzde 20’sini oluşturur.

Cilt kanserinin semptomları?

Skuamöz hücreli karsinomlar, ağrılı olmakla birlikte bazal hücreli karsinomlarda belirli bir acı veya sancı görülmez. Her iki cilt kanseri türü kanama, sızıntı, kabuklanma veya başka türlü iyileşmeyen bir yara biçimindedir. Travma sonrası kanamaya neden olabilecek deri üzerinde yavaşça büyüyen bir şişlik olarak başlarlar.

Bazal hücreli karsinomların belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • Parlak, pembe, kırmızı, inci veya yarı saydam bir yumru şeklinde
  • Ortasında kabartılmış kenarları olan pembe rengi lezyonlar.
  • Kabuk ve kaşıntıya sebep veren kırmızımsı kabuk.
  • Bozuk para büyüklüğün de kenarları net seçilebilen beyaz, sarı veya mum rengi lezyon.

Skuamöz hücreli karsinomların belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • Kolayca kanayabilen düzensiz kenarlı, kalıcı, pullu kırmızı lekeler.
  • Haftalarca sürebilen ağrılar.
  • Ortasın da girintili ve pürüzlü bir yüzeye sahip yükselti.
  • Siğil benzeri bir lezyon

Aynı zamanda güneş keratozu olarak da adlandırılan aktinik keratozlar (AK), genellikle yüz bölgesinde, kafa derisinde ve ellerin sırtlarında ultraviyole ışığın verdiği hasarın neden olduğu kabuklu, kabuklu lezyonlardır. Bunlar kanser öncesi dönem olarak kabul edilir, çünkü tedavi edilmezse % 10 ihtimale, aktinik keratozlar skuamöz hücreli karsinomlara dönüşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top