Close

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva Kanseri Nedir

Vulva Kanseri Nedir

Vulva, vajinanın dış bölümünü saran bir cilt tabakası olarak açıklanmaktadır. Kadınların en hassas noktası olarak da adlandırılır.

Vulva kanseri ise, vajinanın iç bölgesindeki dokularda meydana gelen kontrolsüz hücre bölünmesi ile ortaya çıkarmaktadır. Kadınlar arasında da genital bölgede oluşan bir rahatsızlık olarak da dile getirilir.

Her yaş diliminde görülme olasılığı olsa da genellikle ileri yaşlardaki (60+) kadınlarda rastlanılan bir cilt hastalığıdır. Hastalığın görülme olasılığı diğer kanser hastalıklarının oranına göre, yaklaşık olarak %4 oranına sahiptir. Bu hastalığın belirtileri arasındaki en tipik örnek kramp biçimindeki ağrılardır. Bu sebeple vücudunuzda meydana gelen ağrıları hafife almamanız büyük bir önem taşır. Zira bazen bunun normal bir regl ağrısı olduğunu düşünülebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda vajina bölgesinin el ile muayene edilmesi tavsiye edilir. Çünkü bu gibi hallerde vajina bölgesinde bir şişlik ya da yara şeklinde elinize gelen dokular bulunabilir. Buna bağlı olarak da sık sık kaşıntı problemi yaşanabilir. Eğer ağrılarınız, normal bir regl sancısı veya cinsel ilişki esnasında ortaya çıkan bir kramp ağrısı boyutunda ise herhangi bir problem yoktur. Ancak ağrılarınız bu dönemin dışında da sıklaştıysa ve şiddetli ağrılar çekiyorsanız direkt jinekolog hekiminize başvuruda bulunmanız tavsiye edilir.

Vulva Kanserinin Nedenleri

Vulva kanserinin sebebi vajina bölgesinde yer alan hücrelerin mutasyona uğraması sonucu kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlamasıdır. Bu tümöre çoğunlukla genital bölgenin dış dudaklarında rastlanılır. Hekimler ve uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde vulva kanserine neden olan etkenlerden bazıları şu şekilde sıralanmıştır:

  • İleri yaş (60+)
  • HPV
  • HIV
  • Sigara kullanımı
  • Bazı cilt hastalıkları
  • Servikal kanser geçmişi
  • Histerektomi geçmişi
  • Bireyin önceden gördüğü radyasyon tedavisi
Vulva Kanserinin Belirtileri
Vulva Kanserinin Belirtileri

Vulva Kanserinin Belirtileri

Vajina bölgesinde tespit edilen bazı anomaliler vulva kanserine işaret edebilir. Bu hallerde ivedilikle bir jinekolojik muayeneden geçmek gereklidir.. Vulva kanserinde görülen belirtiler şunlardır:

  • Normal olmayan kanamalar
  • Dış genital bölge kaşıntısı
  • Deride döküntü
  • İdrar yaparken ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Kasık ağrısı
  • Deride kalınlaşma
  • İyileşmeyen yaralar
  • Kaşıntı
  • Dış yüzeyde yumru ve şişlik
  • Yanma
  • Siğil
  • Vajinal bölgede asimetrik bir görünüm

Vulva Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Vulva kanserinin belirtilerini daha net anlayabilmek için hekiminiz sizden bazı tahliller isteyebilir. Çıkan tahlil sonuçlarına göre de doktorunuzla birlikte belli bir tedavi yöntemine karar verirsiniz. Hekiminizin tedaviye geçmeden önce vulva kanseri tanısı koymak için yapmak isteyeceği bazı testler vardır. Bu testler şunlardır:

Vulvanızın incelenmesi için doktorunuzun önce vajinanızda anormallikler var mı diye fiziksel olarak kontrol etmesi gerekir.

Genital bölgenizi kolposkopi testi ile vulvanızı daha yakından görmek amacıyla özel bir büyüteç kullanarak daha detaylı bir analiz yapar.

Doktorunuzun yapmış olduğu muayene işleminde belli bir bölge de şüphelendiği bir şey varsa; o alan için bir deri örneği (Biyopsi) alarak bir test laboratuvarına yollar.

Yapılan bu testler ve kontroller sonucunda vulva bölgesinde tümörler bulunuyorsa, bunların büyüklüklerine ve yayılımına bakmak için daha geniş çaplı bir kontrol taraması yapabilir. Bilgisayar tomografisi, PET veya MR gibi görüntülü metotlarla kanserli bölge ile ilgili ayrıntlı bir bilgi elde etmiş olur.

Vulva kanserinin hangi evresinde yer aldığınızı anlamak için hekiminiz sizden sistoskopi( mesaneye bakılan) ve proktoskopi ( kalın bağırsağa bakılan) gibi testleri de yaptırmanızı önerebilir. Aynı zamanda da bu hastalıkla beraber akla ilk gelen unsurlardan biri olarak HIV ve HPV virüsü için de kan tahlili yaptırmanızı tavsiye edebilir. Vajina bölgesindeki ağrının kaynağının cinsel yolla bulaşan bir virüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığından böylece emin olunur.

Vulva Kanserinin Evreleri
Vulva Kanserinin Evreleri

Vulva Kanserinin Evreleri

Vajina bölgenizde yer alan tümörün büyüklük ve küçüklüğüne göre evrelere bölünmüştür. Vulva kanserinin evreleri yaklaşık şu şekilde sıralanır:

Evre 1: Vajinanız ile anüsünüz arasında sınırlanan küçük bir bölgede tümörün yer alması olarak adlandırılır. Yani o bölgenin dışında herhangi bir bölgeye yayılması olmamıştır.

Evre 2: Genital bölge ve anüsünüzün etrafını kapsayacak şekilde büyümüş olması.

Evre 3: Vulva kanseri lenf düğümlerine kadar yayılma göstermiştir.

Evre 4: Kanser tam anlamıyla yayılma göstermiştir. Rektum ve pelvik kemiklerinize doğru ilerlemiştir.

Hekiminiz vulva tedavisinin evrelerine göre gerekli tedavi yöntemini, test sonuçlarına bakarak uygulamaya başlayacaktır. Vulva kanserinde erken teşhis diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi oldukça önemlidir. Bu ayede ilk evrelerde hastalık tespit edilir ve iyileşme sürecinde çok daha hızlı ve uzun yollar kat edilebilir.

Vulva Kanserinin Türleri

Vulva kanserinin görülme olasılığı her ne kadar çok yüksek olmasa da kadınların en çok dikkat etmesi gereken kanser türleri arasında yer alır. Bu kanserin birden çok çeşidi bulunur. Kadınlarda  en sık karşılaşılan vulva kanseri türleri şunlardır:

1)   Yassı hücreli Karsinom: Vajinanın yüzeyini oluşturan ince yapı sahiptir. Kadınlar da en sık görülen kanser türlerinden biridir.

2)   Vulvar Melanom: Vajina derisinde yer alan pigment hücrelerinde görülen bir tümör türüdür.

3)   Vulva sarkom: Vulvanın yapısında bulunan kas ve bağ hücrelerinde oluşan bir kanser türüdür.

4)   Vulva aderkarsinom: Vajinanın yüzeyinde yer alan hücrenin salgı yapması sonucunda meydana gelen bir kanserdir.

Vulva Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Her hastalıkta olduğu gibi vulva kanserinde de erken teşhis çok önemli bir yer tutmaktadır. İleri yaş hastalığı gibi gözükse de vajinal bölgede belirtilerden bazılarının bile hissedilip yaşaması halinde derhal bir jinekoloji uzmanına gözükmek de yarar vardır. Vulva kanserinde geç tanı halinde hastalık, belirli bir evreyi geçmişse yapılabilecek tek şey cerrahi müdahale olacaktır.

Hekiminizin yapmış olduğu testler neticesinde hastalığınıza uygun olan tedavi yöntemleri uygulanmaya başlar. Vulva kanseri hastalığı boyunca radyoterapi uygulamasını doktorunuz yapacaktır. Radyoterapi, kanserli hücreleri yok etmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Ancak kanserli hücreler ile sağlıklı hücreler bir arada bulunduğundan dolayı bu tedavi süresince sağlıklı hücrelerin de bir kısmı zarar görebilmektedir. Tam da bu sebeple kanser hastalarının direncinin düşmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Tümör belli bir alanında dışına çıkmış ve artık lenf düğümlerine kadar yayılım göstermişse doktorunuz kemoterapi yöntemini de tedavi sürecinin içerisine ekleyecektir. Kemoterapi kandan verilen bir sıvı olduğu için ilk başlar da küçük dozlarda verilerek tedaviye başlanır. Ancak vücudunuz bu tedavi sonucunda halsiz düşeceği için birkaç gün dinlenmenizde yarar vardır.

Vulva kanserinde ileri safhaya doğru bir süreç görülüyorsa, yapılması gereken tek bir işlem kalmıştır: Cerrahi müdahale yapılacaktır. Bunun uygulanmasındaki sebep artık tamamen tüm bölgeye yayılım göstermesinden dolayıdır. Cerrahi işlem ile ne kadar çabuk müdahale edilirse, kişinin vücudunda kanserli hücrelerin yayılması da o denli engellenmiş olur.

Vulva kanseri tedavisi birey için oldukça zorlu ve meşakkatli bir süreç olsa da sağlığın geri kazanılması için oldukça önemlidir. Bilhassa erken teşhis halinde süreç çok daha hızlı ve acısız bir şekilde çözüme kavuşturulur.

Vulva Kanseri Tedavisi Sonrası Süreç Nasıl İlerler?

Hasta, ameliyat olduktan birkaç gün sonra kontrolleri yapılarak, taburcu edilip evine yollanır. Hekiminizin size uygun şekilde ayarladığı tedavi sonrası kontroller için belli bir plan program hazırlanır. Bu sayede hastalığın gidişatı ile ilgili gelişmeler ve yapılan işlemler hakkındaki süreç takip edilmiş olur. Yapılan tedavinin sizin üzerinizdeki iyileşme süreci de böylelikle kontrol edilir. Doktorunuz sizden 2 yılda 2 kere veya 4 kere test yapmanızı isteyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top