İçindekiler
Yıldırım nikâhı, halk arasında hızlı evlenme adı verilen işlemdir. Eskiden insanlar evlenmek için gerekli belgeleri hazır bir şekilde teslim ettikten sonra bir süre evrak incelemesi için beklemek zorunda kaldığından yıldırım nikâhı için harekete geçilmesi mümkündü. Günümüzde eskiye nazaran bu bekletme süresi en aza inmiştir. Daha önceleri beklememek için mahkemeye başvurarak hızlı evlenebilirken, günümüzde hızlı evlenme işlemleri dilekçeyle gerçekleşmektedir. Evlenme işleminizin hızlı gerçekleşebilmesi için nikâh memurluğunun programının uygun olması gerekmektedir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için evraklarınızın ve dilekçenizin hazırlanması ve eksiksiz teslim edilmesi gerekmektedir.
Yıldırım Nikâhı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yıldırım nikâhında da, normal resmi nikâh başvurusunda hazırlanılması istenen belgeler hazırlanmaktadır.
- Nüfus cüzdanı aslı ve arkalı, önlü fotokopisi, evlenme beyannamesi, vesikalık fotoğraf ve evlilik raporu istenen belgelerdir.
- Hazırlanan belgeler, başvurulan nikâh dairelerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Geçmişte olan evlilik evrakları, belediyelerin e-devlet sistemini kullanmaya başlamasından itibaren azalmıştır. E-devlet sisteminden bütün gerekli bilgilerinize ulaşım sağlanır ve kalan evraklarınız bu yöntemle tamamlanabilir.
- Sisteme giriş yapamayan veya sistemi kullanmayan belediyeler ekstra olarak evlenmek isteyen çiftlerden ikametgâh adresi, nüfus kayıt örneği, evlenme ehliyet belgesi isteyebilmektedir.
- Bu sebeple en kesin bilgiye nikâhın gerçekleşeceği belediyeye başvuru yaparak, hangi belgelerin gerekli olacağıyla ilgili kesin bilgi alınmalıdır.
Peki, gerekli belgelere nereden ulaşabilirsiniz?
Yıldırım Nikâhı İçin Gerekli Belgeler Nereden Alınır?
- Evlenecek çiftlerin, evlenme beyannamesi alabilmesi için nikâhın gerçekleşeceği nikâh dairesine başvurulmalıdır.
- Evlenme beyannamesi, ilgili birim tarafından nikâh dairesinden verilmektedir. Kurumun talebine bağlı olarak, iki veya dört kopya şeklinde düzenlenir. Bu formu doldurduktan sonra yine ilgili birim tarafınca onaylanarak evlilik dosyasına eklenir.
- Fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, son on sene içerisinde yenilenmiş, okunabilir düzeyde yıpranmamış olması gerekmektedir. Bu koşulu sağlamayan çiftlerin nüfus cüzdanlarını yenilemeleri gerekmektedir.
- Nikâhın kıyılacağı nikâh dairesine, nüfus cüzdanının fotokopisi teslim edilir. Fotokopinin aslı olduğunun teyidinin sağlanması için aslıda talep edilmektedir.
- Nüfus cüzdanı haricinde ehliyet veya pasaport kabul edilmemektedir.
- Çiftlerden istenen vesikalık fotoğraf, renkli ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Kadınların yüzlerinin net gözükmesi oldukça önemlidir. Vesikalık fotoğraf sayısı nikâh dairesine göre değişkenlik gösterdiği için nikâhın kıyılacağı daireden bilgi alınmalıdır.
- Evlilik sağlık raporu, normal sağlık raporundan farklı bir muayeneye gerek duyulan evlilik sağlık raporunda, çiftlerin evlenmelerinde herhangi bir sağlık sorununun engel olmadığına dair sağlık raporu alınması gerekmektedir.
- Evlilik sağlık raporu için yapılması gereken bazı testler vardır. Kan tahlili yapılan çiftlerde kan uyuşmazlığı, cinsel yolla herhangi bir hastalığın bulaşıp bulaşmayacağı kontrol edilir. Akdeniz anemisi testi de evlilik öncesi yapılan testlerden biridir.
- Evraklar belediyeden, belediyeye farklılık gösterebildiği için bazı belediye ve nikâh daireleri Akdeniz anemisi testini de istemektedir.
- Evlilik sağlık raporu, bağlı bulunan aile hekimlerinden ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Özel sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporları geçerli kabul edilmemektedir.
- Gerekli testler farklı kuruluşlarda yapılabilir fakat rapor devlete ait sağlık kuruluşlarından alınmalıdır. Evlilik sağlık raporu için herhangi bir ücret istenmemektedir. Fakat gerekli testleri özel veya devlet hastanelerinde yaptırmak istendiğinde belli ücretlerle karşılaşılabilir. Bağlı olunan aile hekimlerinde yapılan ücretler tamamen ücretsizdir.