Close

0-1 Yaş Bebeklerde Fiziksel Gelişim Hakkında Bilinmeyenler

0-1-yas-bebeklerde-fiziksel-gelisim-hakkinda-bilinmeyenler

0-1-yas-bebeklerde-fiziksel-gelisim-hakkinda-bilinmeyenler

Bebeklerde fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönem anne karnında olduğu zamandır. Daha sonra ise doğum sonrası ilk bir yılda fiziksel gelişim üst düzeyde olur. Bu dönemlerde fiziki olarak bedenin hızlı büyümesi ve kilo artışı gerçekleşir. Fiziksel gelişim özellikleri arasında motor becerilerinin kullanılması da yer alır. Bu becerilerle birlikte kaslar daha kontrollü olarak kullanılır. Fiziki gelişim gözle görülebilir belirginliktedir. Boyun uzaması ve kilo artışı ile birlikte reflekslerde meydana gelen değişimler, fiziksel gelişimin en net örnekleri arasında yer alır. Bununla birlikte fiziksel gelişim bir bütündür. Bu nedenle duyusal ve bilişsel gelişim ile birlikte ilerler.

Bebeklerde Kas Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeklerde kas gelişimi doğuştan gelen bazı özellikleri de içerisinde barındırır. Bebekler, bazı refleksler ile birlikte dünyaya gelir. Bunlar arasında en yaygın olanları ise ses olduğunda sıçraması, elini tuttuğunuz zaman sıkmaması, yanağına dokunduğunuz zaman gülmesi olur. Ancak bu hareketler, ilk üç aydan sonra bilinçli olarak yapılır. Doğuştan gelen bazı refleksler ise kaybolur.

Bebeklerde kas gelişimi, özellikle ilk üç ayda çok önemlidir. Bu dönemde başını tutamayan bebeği desteklemek gerekir. Bedenini kontrol edemediği için onu dikkatle kucağa almak gerekir. Uzmanlar, kas gelişimi açısından özellikle ilk üç ay bebeklerin çok sıkı olmamak şartı ile kundaklanmasını uygun görür. Yenidoğan bebeği kundaklamak tutmayı kolaylaştırır. Buna ek olarak istemsizce yapılan refleksler nedeniyle uykudan uyanmasına engel olur. Bebeklerin kas gelişiminde en önemli hususlardan birisi de başını tutmasıdır. Başını tutması genellikle 3 aya kadar gerçekleşen bir kas becerisidir. Bedenini daha kontrollü hareket ettirmesi de aynı dönemlerde gerçekleşir.

Bebeklerin Fiziksel Gelişimi Nasıldır
Bebeklerin Fiziksel Gelişimi Nasıldır

Bebeklerin Fiziksel Gelişimi Nasıldır?

Bebeklerin fiziksel gelişimi bir bütün halinde ilerler ve her bebekte farklı dönemlerde ortaya çıkabilir. Ancak genellikle ilk aylarda bebeklerin fiziksel gelişimi şu şekilde gerçekleşir:

  • 1 aylıkken bebekler başını sağa ve sola çevirebilir. Ancak dik pozisyona getirildiği zaman başını kontrol edemez. Kucağa alındığı zaman ise beli kambur bir vaziyettedir. Bu durum ilerleyen aylarda düzelir.
  • İkinci aya gelindiği zaman bebek başını bilinçli bir şekilde sağa ve sola çevirebilir. Kısa sürede de olsa karın üstü yatırıldığı zaman başını kaldırır.
  • Üç aylık bebekler ellerinden tutulduğu zaman çok kısa süreli olsa da başını kaldırabilir.

Yeni doğan gelişimi ilk üç ayda bu şekildedir. Bebeklerin oturabilmesi süreci ise en erken 5-6 aylıkken başlamalıdır. Henüz kasları oturmaya müsait değildir. Omurga sağlığı açısından uzmanlar bebeklerin erken oturtulmasını doğru bulmaz.

Bebeklerde Boynun Kısa Olması Normal midir?

Bebeklerde boynun kısa olması normal bir durumdur. Yenidoğan bebeklerin boynu en erken 3 aydan sonra belirginleşmeye başlar. Bununla birlikte ebeveynlerin dikkatli olması ve boyun eğriliği gibi bir durum söz konusu ise hekim ile görüşmesi gereklidir.

Bebekler boynunu ne zaman tutar sorusu oldukça merak edilir. Bebekler doğdukları dönemde boyunlarını tutamaz. Bu oldukça normal bir durumdur. Özellikle ilk üç ay kucağa alırken boynun desteklenmesi omurga sağlığı açısından gereklidir. 3 aydan sonra ise bebekler hareketlerini daha rahat kontrol altına alabildiği için boyunlarını tutar.

Bebekler ne zaman başını tutar? Bu hususta hekimler bebeklerin özellikle doğduktan sonraki ilk yıl her ay düzenli doktor kontrolüne götürülmelerini önerir. Omurga sağlığı konusunda herhangi bir problem yaşanırsa erken teşhis ve tedavi ilk yıl oldukça önemlidir. Başını tutması ise bebeklerin omurga sağlığını gösteren önemli etkenlerden birisidir.

Bebekler ne zaman boynunu tutar sorusu dışında sorulabilecek bir diğer önemli soru da bebeklerin gövdesini ne zaman tutabildiğidir. Bebeklerin beli ve gövdesi özellikle ilk 6 ay kesinlikle desteklenmelidir. Ani bir harekette geriye doğru giderek düşebilir ya da iskelet sistemi zarar görebilir.

Yeni doğan bebek boynunu ne zaman tutar? Doğduktan bir müddet sonra bebeklerin boynunu tutması oldukça önemlidir. Bebeğiniz 3-4 ay itibari ile hala boynunu tutamıyorsa mutlaka bir çocuk hekimine bildirmek ve gerekli tetkikleri yaptırmak gereklidir. Bazı bebeklerde omurga problemleri erken dönemde teşhis edildiği takdirde tedavisi daha kolay olur.

Yeni doğan bebek kafasını ne zaman tutar sorusu dışında diğer fiziki gelişim özellikleri de önemli bir husustur. Yenidoğan bebekler 3 ay itibarıyla kas ve motor becerilerini daha kontrollü hale getirir. Kucağa alınmak istendiğinde daha dengeli bir şekilde durur. Aynı zamanda sırtüstü yatar vaziyetteyken ellerinden tuttuğunuz zaman oturur pozisyona gelmeye çalışır. Bebeğin baş çevresi ayda ne kadar büyür sorusunun cevabını da merak edebilirsiniz. Düzenli gittiğiniz doktor kontrollerinde bu konularda gerekli incelemeler yapılır.

Bebeklerde boyun tutamama nedenleri arasında en önemlileri kas ve iskelet problemleridir. Kas ve iskelet problemleri ise beyin hasarı ya da düşük doğum ağırlığı gibi sebeplere bağlı olarak gelişen ve nörolojik bir altyapısı olan sorunlardandır. Bebeklerin boynunu tutamaması problemine karşı yakın takip önemlidir. Genellikle doğumda ya da genetik altyapıda meydana gelen problemler neticesinde görülen boyun tutamama sorunları, nörolojik temellidir. Bu tür durumlarda en kısa sürede tedaviye başlanması gereklidir.

Yenidoğan Bebeklerin Bacak Yapısı Nasıldır
Yenidoğan Bebeklerin Bacak Yapısı Nasıldır

Yenidoğan Bebeklerin Bacak Yapısı Nasıldır?

Yeni doğan bebeğin bacak yapısı ilerleyen döneme göre daha eğri bir görünümdedir. Bu durum oldukça normaldir. Kemik ve kas gelişimi ilerledikçe düzelebilecek bir durumdur. Hatta ilk yürümeye başladığı dönemde de eğrilikler devam edebilir. Yürüme becerisi geliştikçe ve kemik yapısı güçlendikçe bebeklerdeki bacak eğriliği sona erer.

Yeni doğan bebek başını ne zaman tutar gibi sorulara ek olarak bacak eğriliği konusunda da yaygın sorular ortaya çıkar. Bacak eğriliği, dikkat edilmesi gereken bir husustur. Özellikle bebeklerde parantez bacak ya da halk arasında çarpık bacak olarak belirtilen bacak eğriliği sıklıkla yaşanır. Bu tür eğriliklerde topuklar birbirine olması gerektiğinden daha yakın bir görünüme sahiptir. Ayrıca dizler birbirine olması gerektiğinden daha uzak yapıdadır. Bu şekilde bir görünüme sahip olan kişilerde parantez bacak sorunu vardır.

Bebeklerde Aylık Boy Uzaması

Bebeklerde aylık boy uzamasının en hızlı olduğu süreç, 0-1 yaş dönemidir. İlk doğduğu zaman ortalama bir bebek, 50 cm civarında bir boya sahiptir. İlk üç ay ve ikinci üç ay itibarıyla bebekler 8 cm civarında uzar. Üçüncü üç aylık dönemde ise bebeklerin ortalama 4 cm daha uzamaları beklenir. 9-12 ay arasında ise 4 cm uzamaları normal görünür. Ortalama olarak bebekler 1 yaşının sonunda 24-25 cm kadar uzamış olur. Bu süreçte bebeklerde boy uzaması neden durur sorusu da sıklıkla gündeme gelir. Böyle durumlarda doktorunuza danışmanız gerekir.

Bebek başını ne zaman tutabilir sorusu gündeme geldiği zaman da bebeğin boy uzaması göz önünde bulundurulur. Uzama sürecine bağlı olarak bebek her geçen gün daha kolay bir şekilde başını tutar. Özellikle ilk 4 aydan sonra bebeklerde baş tutma becerisi rahatlıkla gerçekleşir.

Bebekler Ne Zaman Ayaklarının Üzerine Basar?

Bebekler ne zaman ayaklarının üstüne basar sorusu ebeveynlerin en çok merak ettiği konular arasındadır. Bebekler çoğu zaman 8 aydan itibaren ellerinden tutulduğu zaman ayaklarının üzerine basabilir. Bu durum bebekten bebeğe değişkenlik gösterdiği gibi yürüme şekilleri de farklılaşır.

Peki bebeklerde bacak kısalığı nasıl anlaşılır? Eğer 5 cm altında bir kısalık bulunuyorsa çıplak gözle bunu anlamak çok zor olur. Ancak bebekler düzenli hekim kontrollerine götürüldüğü için bacaklarda meydana gelen anatomik ya da yapısal kısalıklar rahatlıkla anlaşılabilir. Bacak kısalığına ya da eşitsizliğine karşı bu problemin temeline inilerek çeşitli tedavi yöntemleri belirlenir.

Bebeklerde bacak kasılması ise bacak ile ilgili görülebilecek bir başka problemdir. Bu problemin altında yatan en önemli sebeplerden biri raşitizm hastalığıdır. Esasında kandaki kalsiyumların ve minerallerin eksikliği ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte yetersiz sıvı alımı da oldukça etkilidir. Bacak kasılmasının önlenmesi için ilk olarak bir hekimin genel muayenesinden geçmek gerekir. Problemin temel sebebi saptandıktan sonra bacak kasılması ile ilgili bir tedavi yöntemi belirlenir.

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılır
Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılır

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılır?

Yenidoğan bebekler nasıl yatırılmalı konusunda uzmanlar ebeveynlerin dikkatli olmaları gerektiğini söyler. Özellikle yenidoğan döneminde meydana gelen ani bebek ölümlerinden dolayı ebeveynler, ilk 6 ay bebekleri ile aynı odada yatmalıdır. Bunun dışında akıllarda soru işareti yaratan bir diğer konu yeni doğan bebek yüzüstü yatırılır mı sorusudur. Bu konuda doktorların görüşü kesindir. Özellikle ilk aylarda bebeklerin yüzüstü uyutulması boğulmalara sebep olabileceği için önerilmez. Ancak ebeveyn gözetiminde kucaktayken ya da yanındayken yüzüstü yatırmak bebeğin gazının çıkmasını sağlayacağı için faydalı olabilir. Yüzüstü yatırma süresi ise oldukça kısa tutulmalıdır.

Peki yeni doğan bebek nasıl yatırılmalı? Bu konuda uzmanlar bebeklerin arkasına bir destek konularak yan yatırılmasını önerir. Ancak yan yatırma esnasında bebekler yüz üstü dönebileceği için kontrollü olmakta fayda vardır. Bunun yanı sıra bebeklerde kusma ya da salya akıtma gibi bir durum söz konusu ise yan yatırılması faydalı olur. Yenidoğan bebek nasıl yatırılmalı sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise bebeklerin sırtüstü yatırılmasıdır. Bu konuda uzmanlar sırtüstü yatmanın daha güvenli olduğunu söyler.

Bebekler ne zaman yüzüstü yatırılır sorusu da sıklıkla gündeme gelir. Bebekler ortalama 3-4 aydan itibaren dönmeye başlar. Ancak yüzüstü yatırma 6 aydan sonra daha güvenli olur. Özellikle boğulmalar ve ani bebek ölümleri sık rastlanan durumlardandır. Bu nedenle yenidoğan bebek yüzüstü yatırılır mı sorusunun cevabı oldukça basittir. 1 yaşına kadar bebekler yüzüstü yatırılırken dikkat edilmelidir ve bu süreç mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

Yenidoğan bebek yüzüstü yatırılır mı sorusu dışında cevaplanacak bir diğer soru da bebeklerin kafası ne zamana kadar şekil alır sorusudur. Bu konu ile ilgili yatırma pozisyonları çok önemlidir. Bebeklerin kafası doğduktan sonra 1 yaşına kadar şekillenmeye devam eder. Bu nedenle özellikle ilk altı ay bebeklerin tek bir pozisyonda yatırılmaması gereklidir. Eğer tek bir tarafa yatmaya meyilli ise destekleyici bir yastık kullanılmalıdır.

Yeni doğan bebek nasıl yatırılır konusu oldukça önemlidir. Özellikle ilk yıl ebeveynlerin dikkatli olması ve düzenli olarak çocuklarını uykularında takip etmesi gereklidir.

Yenidoğan Bebek Oyuncakları Nelerdir?

Yenidoğan bebek oyuncakları genellikle ses ve dokunma gibi duyuları uyaran seçenekler olmalıdır. Ayaklarına ses çıkaran çorap giydirme ya da eline çıngırak verme gibi aktiviteler, bu dönemdeki bebekler için oldukça eğlencelidir. Aynı zamanda bebeğin çıngırağı sallayarak ses çıkarması neden sonuç ilişkisini kurmasına yardımcı olacağı için oldukça eğiticidir. Bunun dışında yenidoğan bebekleri mümkün olduğunca fazla uyaran ile karşılaştırmak beyin gelişimine olumlu yönde etki eder.

Fiziksel gelişim oyuncakları arasında yer alan oyun halısı, özellikle ilk iki ay sonrasında bebek için hem keyifli hem de eğitici olur. Bebekler oyun halısındaki oyuncaklar ile eğlenceli vakit geçirirken uyaranlar sayesinde beyin gelişimleri olumlu yönde etkilenir. Aynı zamanda bu dönemde bebekleri duyusal gelişimi destekleyen kitaplar ile temas ettirmek de oldukça faydalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top