Close

Klamidya Nedir? Nasıl Bulaşır?

klamidya-nedir-nasil-bulasir

klamidya-nedir-nasil-bulasir

Klamidya nedir derseniz; cinsel yolla bulaşan hastalıklar listesinin başlarında görebileceğiniz hastalıklardan birisidir. Klamidya, üreme sistemindeki bakteriyel bir enfeksiyon olup hem kadınlarda hem de erkeklerde sık görülmektedir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için belirli bir yaş grubunu kapsamamaktadır. Hayatında seks olan her insanın bu hastalıkla karşılaşma riski vardır. Hastalık; vajinal, anal ve oral seks ile bulaşabileceği gibi doğum sırasında klamidya hastalığını taşıyan hamile bir kadından bebeğine de bulaşabilir. Bu hastalığın yenidoğan bebekte göz ve akciğer enfeksiyonuna sebep olduğu görülmektedir. Dolayısıyla yeni doğmuş bebek hayata bu hastalıkla gözlerini açıp ciddi risklerle karşı karşıya gelebilir. Çoğu hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanı çok önemlidir. Dolayısıyla hasta olduğunu fark eden ve partnerinin hastalık geçmişini bilen birey, doktor gözetimi altında tedavisine başlayıp olası risklere karşı kendini korumalıdır. Klamidyanınüreme sistemindeki bakteriyel bir enfeksiyondur. Hem erkeğin üreme organında hem de kadının üreme organında görülebilir. Yapılan araştırmalara göre gelişmiş ülkelerde bu hastalığı en çok gençlerin taşıdığı görülmektedir. Bunun sebebi de yine seks sırasında korunma yöntemlerinin göz ardı ediliyor olması ve çok eşliliktir. Büyük çocuklarda bu hastalığın belirtilerine rastlanırsa eğer taciz şüphesi düşünülmelidir. Toplum baskısının söz konusu olduğu toplumlarda hastalığın ortaya çıkışı, belirtileri ve tedavisi saklanmaktadır. Hastalığın ne olduğunu bilmeyen çocuklar taciz şoku ve korkusuyla bu durumu gizleyip gelecekte yaşayacağı olası tehlikeli riskleri düşünememektir. Böyle bir durumda ebeveynlerin hastalığın belirtilerini takip etmesi ve uzman tarafından bilinçlendirilmesi gerekir.

Klamidya Belirtileri Nelerdir?

Klamidya hastalığının erken dönem belirtileri hafiftir. Bu nedenle sık rastlanan bu enfeksiyonda çoğu insan bakteriyi taşıdığı halde hiçbir semptomuna rastlamadığı için doktora başvurmaz. Erken teşhisin önemli olduğu bu hastalıkta, belirtileri görülen kişiler doktora başvurabilmektedir. Klamidya bakterisini taşıyan kişi cinsel bir birliktelik yaşadıktan sonra ne kadar süre içerisinde karşısındaki kişiye bu bakteriyi bulaştırdığı tam olarak bilinmemektedir. Her insanda bu durum değişmekle birlikte 1-3 hafta içinde hastalık, kişide belirtilerini gösterebilir. Erkeklerde ve kadınlarda klamidya belirtileri farklı gözlenmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Kadınlardaki belirtileri;

  • Yoğun vajinal akıntı,
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma,
  • Cinsel ilişki sırasında acı,
  • Regl dönemi dışında kanama,
  • Alt karın bölgesinde şiddetli ağrı,
  • Rektum bölgesinde (makata yakın kalın bağırsak) şiddetli ağrı ve akıntı görülebilir.

Erkeklerdeki belirtileri;

  • Peniste akıntı,
  • Peniste yanma ve ağrı,
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma,
  • Makat enfeksiyonu,
  • Alt karın bölgesinde şiddetli ağrı,
  • Testislerde hassasiyet ve ağrı gibi belirtiler görülebilir.

Bu belirtilerin yanı sıra klamidya bakterisinin göz ile teması sonucunda kadın ve erkekte göz hastalıklarına da sebep olduğu gözlenmiştir. Çoğu insanın hastalığın ilk evresinde hiçbir belirti göstermemesi mümkün. Dolayısıyla yukarıdaki belirtileri fark edip uzman bir doktora başvurmak iyileşme sürecini hızlandıracak, olası tehlikelerden de kişiyi koruyacaktır.

Klamidya Tedavisi Nasıl Yapılır
Klamidya Tedavisi Nasıl Yapılır

Klamidya Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halk arasında “ayıp” kavramıyla konuşulmayan cinsellik, insanlarda korku ve endişeye sebep olabiliyor. İkili ilişkilerde ise çoğu zaman karşısındaki insanın tepkilerinden dolayı cinsel hastalık geçmişini kişiden saklamak bu gibi hastalıkların doğmasına ortam hazırlıyor. Klamidya tedavisi nasıl yapılır önce  hastalık teşhisinden bahsedelim. Yukarıda maddeler halinde sıralanmış belirtileri yaşayan bireyler ilk olarak uzman doktora başvurmalıdır. Doktor, kişinin tıbbi öyküsünü ve şikayetlerini dinledikten sonra fiziksel bir muayene yapacaktır. Sonrasında hastalığın kesin olarak teşhisi için kişilerin idrar tahliliyle ve erkeğin üretrasından, kadının ise rahim ağzından alınan örnekle gerekli testler incelenerek sonuçlandırılmaktadır.

İncelenen testler sonucunda klamidya teşhisi konulan hastaya ilk olarak yapılan şey, bakteriyle savaşmanın en bilinen yolunu, yani gerekli antibiyotikleri kullanmasını sağlamaktır. Doktorun bu hastalığa yönelik vermiş olduğu antibiyotik ilaçları doktorun istediği süre boyunca düzenli kullanmak önemlidir. Bu süre sonunda kişinin doktoru, gerekli görürse teşhis için yapılan testleri yineleyebilmekte veya kişinin semptomları doğrultusunda tedaviyi sonlandırmaktadır. Tedavi sırasında kişinin cinsel ilişkiye girmemeye dikkat etmesi önemlidir. Aksi takdirde, hastalığın kimden bulaştığı belli olmayan durumlarda bakteri yayılmaya devam edecektir. Kişi, klamidya tedavisini tamamladıktan sonra hastalıktan tamamen korunabilmiş değildir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için bu bakteriye, biriyle birlikteliği sonucunda yakalanmıştır. Bu nedenle de partnerinin de tedavi olması önemlidir.

Bireyler cinsel yolla bulaşan bu hastalığa sahip olduğunu fark edip hiçbir önlem almazlarsa, tedaviye başlamazlarsa ne olur? Bu soru çoğu insanın aklının bir köşesinde bulunan fakat kendince gerekli korku ve endişeleriyle hem kendi sağlıklarını hem de cinsel birlikteliğin söz konusu olduğu partnerlerini tehlikeye atmaktadır. Erkek veya kadın, hastalık karşısında bir önlem almayıp tedaviyi uygulamadıkları zaman üreme organlarında bulunan bakteri enfeksiyonu yoğunlaşarak vücutta tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarır. Hastalık tedavi edilmediğinde ortaya çıkan bazı tehlikeli sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kadınlarda rahim, fallop tüpü ve yumurtalıkların enfeksiyonu,
  • Dış gebelik adıyla bilinen riskli gebelik,
  • Erken doğum riski,
  • Taşıyıcı anneden bebeğe geçen enfeksiyon sonucu zatürre ve göz hastalıkları,
  • Erkeklerde sperm taşıyan tüpün iltihabı,
  • Prostat bezinin iltihabı,
  • Erkek ve kadında kısırlık olarak sıralanabilir.

Bunların yanı sıra vücuttaki bakterinin ürettiği enfeksiyon sonucunda zehirlenme, enfeksiyonun kana karışmasıyla birlikte ölüm riski gibi tehlikeler de görülen sonuçlar arasındadır.

Klamidyadan Korunma Yolları Nelerdir
Klamidyadan Korunma Yolları Nelerdir

Klamidyadan Korunma Yolları Nelerdir?

İnternet arama butonuna “cinsel yolla bulaşan hastalıklar” yazdığınızda maddeler halinde hastalıkların isimleri ve hastalıklar hakkında sahip olmanız gereken tüm bilgiler çıkar. Bu yazıda kaleme alınan klamidya hastalığı ise listenin başlarında bulunuyor. Belki etrafınızda daha önce cinsel yolla bulaşan bir hastalığa maruz kalmış tanıdıklarınız, eşiniz, dostunuz vardır. Belki de daha önce hiç böyle bir şeyin gerçek olduğuna şahit olmadınız. Eğer olmadıysanız şanslı sayılırsınız. Bunun gibi hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak için illa hastalığa yakalanmış olmanız gerekmez. Aksine yaşamınızı risk altına alan hastalıklardan korunmak için az da olsa bilgi sahibi olmalısınız. Kişinin hem kendi sağlığı hem de partnerinin sağlığı için cinsel yolla bulaşan hastalıkların varlığından haberdar olması ve gerekli önlemleri alması gerekir.

Klamidya özelinde konuşuluyor olunsa da; cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğundan korunmak için mutlaka korunma yöntemleri kullanılmalıdır. Partnerini tanıyor olmak, cinsel hastalıkları önleyebilmek adına, karşısındaki kişinin geçmişinden haberdar olup cinsellik konusunda konuşabilmek hastalığı tanımada size yardımcı olacaktır. Birçok korunma yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin kullanım amacı çeşitli konularda olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalığı önlemek için korunma yöntemlerinin işlevlerini bilmek önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu durumda en etkili korunma yöntemi kondom olarak bilinir. Kondom kullanmak, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini azaltır fakat tamamen bunu engelleyemez. Tam da bu durumda partnerini tanımak önemlidir. Kondom kullanımının yanı sıra uzun süreli karşılıklı cinsel yaşantı da bu hastalık riskinin azalmasına katkıda bulunur. En fazla görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olduğundan dolayı tek eşlilik riski azaltır. Çok eşli cinsel ilişkileri olan  bireyler de yukarıda sayılan önlemler dışında en az yılda bir kez hiçbir belirtisi olmadığı halde doktor kontrolüne gitmeli ve gerekli testleri yaptırmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top