Close

Bebeklerde Ek Gıda Takviyesi

Bebeklerde Ek Gıda Takviyesi

Bebeklerde Ek Gıda Takviyesi

Bebekler için ilk 6 ay anne sütünün önemini herkes bilir. Bu süreç içerisinde bebek, ihtiyacı olan tüm besinleri anneden gelen süt ile karşılar ve çeşitli takviyelere ihtiyaç duymaz. 6. aydan itibaren ise bebekler için ek gıda denen farklı bir süreç başlar. Bu süreç içerisinde bebekleriniz yeni gıdaların tadına ilk kez varır ve onları kimi zaman keyifle kimi zaman da sevmeyerek yer. Bu noktada bebekler için ek gıdalar ön plana çıkar.

Bebeklere vitamin takviyesi olarak pek çok meyvenin püre haline getirilerek farklı ve yumuşacık şekillerde verildiğini görürsünüz. İşte bu yazımızda bebekler için hangi ayda hangi ek gıdaların uygun olduğunu, kemik ve kas gelişimi gibi pek çok konuda hangi gıdaların tercih edilmesi gerektiğini ve daha pek çok soruyu yanıtladık.

Bebeğinizin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Anlamak
Bebeğinizin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Anlamak

Bebeğinizin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Anlamak

Bebekler için beslenme gelişim sürecinde son derece önemli bir konudur. Bebeklerin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi bakımından beslenmelerinde ek gıdalar en az anne sütü kadar önemlidir. Bebeklere kaç aylıkken ek gıda verilir sorusuna gelindiğinde ise burada dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur.

Bebeklerin beslenmesi son derece önemlidir. Çünkü besinler içerisinde bulunan mineraller ve vitaminler, onların fizyolojik gelişiminde önemli bir yer tutacak ve sağlıklı bireyler olması noktasında yardımcı olacaktır. Bu anlamda da bebekleriniz için ek gıda seçerken hazır olup olmadığını anlamak son derece önemlidir. Bebekleriniz, anne sütü ile beslenirken dahi ek gıdaya hazır olduğunu belirten özellikleri 3 ya da 4. ay gibi süreçler içerisinde size gösterebilir. Bu bakımdan bir uzman görüşünün de yanında 3 aylık bebeğe ek gıda verilir mi ya da 4 aylık bebek ek gıdaları gibi çeşitli araştırmalara girmeniz sizler için oldukça faydalı olabilir.

Eğer bebeğinizin anne sütünden yeterince beslenmediğini düşünüyorsanız bu aylar içerisinde oldukça az miktarlarda çeşitli ek gıdaları vermeniz, doktor kontrolünde olmalıdır. Zira doktorunuz bebeğin gelişimi konusunda ek gıdaya geçişte herhangi bir sakınca görmüyorsa bebeğiniz bu anlamda ek gıdaya geçmek için hazır demektir. Bu bakımdan bebeklerde erken dönem için ek gıdalar arasında;

  • İçerisinde bulundukları gelişim ayına uygun olan devam mamaları,
  • Keçi sütü ile yapılan yoğurtlar,
  • Oldukça az bir ölçüyle sıkma meyve suyu ve sebze suyu çeşitleri

verilebilir.

Yeni Doğan Bebeğe Mama Takviyesi
Yeni Doğan Bebeğe Mama Takviyesi

Yeni Doğan Bebeğe Mama Takviyesi

Yeni doğan bebekler için uyku, kucak ihtiyacı ve anne sütü temel gereksinimler arasında yerini alır. Bunların içerisinde kaliteli ve düzenli bir uyku uyumak için bebeğinizin rahat bir şekilde uykuya dalmadan önceki hazırlıkları tamamlamak önemlidir. Altını temizlemek, beslenmesine dikkat etmek ve hijyenini göz önüne almak bu bakımdan yeni doğan bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için dikkat edilmesi gereken önemli konular arasında yerini alır.

Bebekler kimi zaman anne sütünden yeteri kadar besin almazlar ve bu durum rahatsız hissetmelerine sebep olur. Bundan dolayı da her saat içerisinde ağlamak suretiyle bu rahatsızlıklarını belli ederler. Karınları tam olarak doymadığı için bu rahatsız duruma düşen bebekler, bu noktada anne babalar tarafından mama takviyesi ile de beslenebilirler. Bazı bebekler yeni doğduğu zamanlarda sütü reddedebilir ve bu bakımdan da iştah açıcı olarak takviye mamalar onlar için uygun olacaktır. Bu bakımdan yenidoğan mama takviyesi konusunda onlara iştah açıcı farklı önerilerde bulunmak gerekebilir. Doktor kontrolünde verilecek olan çeşitli takviye besinler ile bebeğinizin açlık durumunu başarılı bir şekilde karşılamak mümkündür. Bu sayede bebekler sağlıklı bir gelişim sürecini devam ettirirler.

Bebek ek gıda ürünleri içerisinde bulunabilecek devam mamaları, 30 cc suya 1 ölçek olmak üzere yeni doğan bebeklere verilebilir. Bunun yanında anne sütünü olabildiğince vererek bebeklerin besin sürecine alışması konusunda yol alınmaya çalışılır.

Bebekler İçin İlk Ek Gıdalar

Bebeklerin yetişkin bireyler gibi her önüne geleni yeme imkanı yoktur. Çünkü ısırma ve yutma yetenekleri bir yetişkininki kadar gelişmiş değildir. Bundan dolayı da bebeklerin anne sütünden ek gıdaya geçiş serüveninde verilecek olan ilk ek gıdalar oldukça önemlidir. Bebeklerde kivi bu bakımdan verilebilecek ilk ek gıdalar arasında yerini alır. Kivi yumuşak bir meyve olduğu için bebeklerde hazımsızlık ya da çeşitli rahatsızlıklara olanak vermeyecektir. Bundan dolayı da ek gıda konusunda akla ilk gelen meyve çeşitleri arasında tüketilebilecek ürünlerden biridir.

Bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin desteklenmesi konusunda düzenli ve sağlıklı beslenme en önemli konular arasındadır. Bundan dolayı da bebeklerinizin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi noktasında ek gıdalara önemli rol düşer. Elbette bebeklere kaçıncı ayda ek gıda verilir sorusu her bebeğe göre değişir. Çünkü her birinin farklı bir bünyesi ve bağışıklık sistemi vardır.

Bebekler için ek gıda önerileri noktasında ilk besinler onların beslenme düzenine alışması konusunda son derece önemlidir. Bu anlamda

  • Pirinç unu ve nişasta ile karışık bulamaç çeşitleri,
  • Çeşitli muhallebiler,
  • Rafadan yumurta,
  • Pekmezli yoğurt gibi besinler gibi ürünler ilk ek gıdalar arasında bulunabilir.

6 aydan sonra ise meyve ve sebze püreleri gibi sindirilmesi biraz daha zaman alan besinler bebeklerin beslenmesinde ek gıda olarak tercih edilebilir.

Tam da bu noktada anne ve babalar sıklıkla mercimek çorbası bebeklere kaçıncı ayda verilir sorusunu sormaktadır. Mercimek çorbası posası olan bir çorba çeşididir. Bebeklere mercimek çorbası kaçıncı ayda verilir noktasında, bu çorba gibi posalı besinleri bebeklerinizin yutma konusunda biraz daha gelişmesi önemlidir. Bu bakımdan da posalı çorbalar, sebze ve meyveleri daha ilerleyen aylarda ek gıda olarak verebilirsiniz.

İlk ek gıdalar kalsiyum, D vitamini ve demir ağırlıklı olabilir. Bu besinleri tüketmek bebeklerinizin gelişiminde önemli bir yere sahip olacaktır. Bebekleriniz besinlerden alabileceği tüm vitaminleri alır ancak D vitamini dışarıdan takviye olarak alınır.

Bebeklik çağında gelişime önem vermek yetişkinlik ve yaşlılık sürecindeki çeşitli eklem ve kas problemleri başta olmak üzere, pek çok sağlık sorununun önüne geçer. Bu anlamda ek gıdaların da önemi büyüktür. Bebeklerde kahvaltıya ne zaman başlanır konusunda da sindirim ve yutma konusunda bebekleriniz fizyolojik gelişimini tamamladıktan sonra bir problem olmayacaktır.

Bebeklere Su Ne Zaman Verilmeli
Bebeklere Su Ne Zaman Verilmeli

Bebeklere Su Ne Zaman Verilmeli?

Bebeklerin gelişimi noktasında bebeklere kaç aylıkken su verilir sorusu önemli ölçüde anne babaların aklına takılan bir konu olmuştur. Bebeklere ilk 6 ay içerisinde su verilmesi pek çok uzman doktor tarafından onaylanmayan bir durumdur. Bunun nedenini ise uzmanlar, bebeklerin susama gereksinimi duyulduğunda anne sütünden bu ihtiyacını giderebildiğini söylüyorlar. Bundan dolayı su gereksinimlerini anne sütü yerine sudan karşıladıklarında yeteri kadar anne sütünden faydalanamazlar.

Bebeklerin sıvı tüketimi ilk aylarda anne sütüne odaklı olsa da bundan sonraki süreçte su içmesi önemlidir. Bebeğinizin gün içerisindeki ortalama su tüketimi, kilosuyla orantılı olarak 100-150 ml ile doğru orantılı olmalıdır. Bu bakımdan da bebeklerin gün içerisindeki su tüketimi bu değerlerle orantılı olursa bebeğiniz için çok daha rahat olacaktır.

Bebeklerin gelişiminde suyun önemi büyüktür. Su hayati önemi olan en temel sıvıdır. Bu anlamda da ek gıdaya geçme sürecinde suyun da belirli aralıklarla verilmesi önemlidir. Bebekler düzenli bir şekilde su tükettiği zaman sağlıklı bir gelişim sürecine girer. Ancak bunun tam tersi olarak suyu yeterince tüketmediği zaman bebekleriniz su kaybı yaşayabilir. Bu konuda düzenli olarak su vermeniz önemlidir. Bebek gıda seçimleri içerisinde suyun önemi bu anlamda büyüktür.

Bebeklere Multivitamin ve Vitamin Takviyesi

Bebeklerin beslenmesi noktasında dikkat etmeniz gereken takviye ürünlerin düzenli alınmasıdır. Bu anlamda bebeklerin kontrollü ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi sizler için son derece önemlidir. Bebek vitamini konusunda dikkat etmeniz gereken doktor tavsiyeleridir. Doktorunuzun önerdiği şekilde ve ölçüde bu vitamin ve multivitaminleri kullanarak, bebekleriniz için ek gıda konusunda yardımcı olabilirsiniz.

1 yaşa kadar bebeklere vitamin verilmesi noktasında yalnızca doktor tavsiyesi ile ölçülü bir şekilde D vitamini verilebilir. D vitamini bebeklerde ne zaman başlanmalı konusunda 0 ile 1 yaş arasındaki süreç dışında da ilerleyen çocukluk döneminde yine doktor tavsiyesi ile verilmesi mümkündür. Bebekler D vitamini dışında tüm vitaminleri yedikleri besinlerden alırlar. Ancak D vitaminini yeteri kadar almazlar. Bu noktada da takviye olarak almaları mümkündür. Bebeklerde D vitamini ne zaman başlanmalı konusunda da bu anlamda doktorunuzun önerisi ile ilk aylarda damla şeklinde kullanılabilen bu vitamin, çocukluk çağına doğru şuruplar, jel tabletler gibi pek çok farklı şekillerde vücuda besin olarak girebilir. Bu noktada bebeklerinize takviye vermek onların fiziksel gelişimi için son derece önemlidir.

Bebeklerde Kemik Gelişimi İçin Besinler

Bebek gelişiminde fiziksel gelişim de en az  zihinsel gelişim kadar önemlidir. Bebeklerde kemik gelişimi de bu gelişim süreci içerisinde önemli bir paya sahiptir. Bebekler gelişimini vitamin ve mineral alımı ile sağlıklı bir şekilde sürdürebilir. Kemik gelişimi için çocuklarınıza çeşitli besin takviyeleri vermeniz tavsiye edilir. D vitamini de bu anlamda önemli bir yer tutar. Bebeklerin kemik gelişimi için yalnızca besin takviyeleri değil, yemesi gereken ürünler de önemlidir. Bu noktada da bebeğin kemik gelişimi için ne yemeli sorusu sıklıkla sorulmaktadır.

Bebeklerinizin sağlıklı kemik ve kas sistemine sahip olması için yapmanız gerekenler bebeklerinizin beslenme düzenine ve neyle beslendiğine önem vermektir. Bundan dolayı 3 aylık bebeğe ek gıda verilir mi sorusu ya da 4 ayda verilecek ek gıdalar gibi besinler onların kas ve kemik sistemi için araştırıldıktan sonra doktor tavsiyesi ile verilecek çeşitlerdir.

Bu konuda bebeklerinizin kemik ve kas gelişiminde özellikle Omega 3 takviyesi ve D vitamini takviyesi önemlidir. Bebekler için kemik gelişimi noktasında:

  • Et,
  • Balık,
  • Tavuk,
  • Kuru baklagiller,
  • Süt,
  • Yoğurt,
  • Yumurta,
  • Ceviz,
  • Pekmez gibi gıdalar vermek önemlidir.

Bu besinler kemik ve kas gelişimini olumlu yönde etkileyeceği için az miktarlarda ek gıdalar olarak çocuklarınızı tanıştırmanız yerinde olacaktır.

Güçlü kemik ve kas gelişimine sahip olan çocuklar ileride kemik ve buna bağlı çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşmayacaktır. Kemik gelişimini başarılı bir şekilde tamamlamayan çocuklar yeterince sağlıklı olmayan bireyler olarak yetişecektir. Bundan dolayı da bebeklerin hareket kabiliyetini sınırlamayan ortamlarda onları harekete teşvik etmenin yanında kemik gelişimini destekleyecek gıdaları tüketmelerini sağlamak da son derece büyük bir önem arz eder.Tüm bu bilgiler ışığında anne babalara düşen görev ek gıda seçimi konusunda büyük olacaktır. Anne sütünden sonra asıl besinlere geçişin ilk anahtarı olan ek gıdalar bebeklerin gelişimi için oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top