Close

14 Aylık Bebeğin Gelişimi

14 Aylık Bebeğin Gelişimi

14 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebeğinizin büyümeye başladığını hissediyorsunuz değil mi? Evdeki dağınıklık size telaşlı hissettirmesin, bebeğiniz büyüyor ve 14 aylık bebek gelişimi için sağlıklı davranışlar sergiliyor. Telaşlı hissettiğiniz farklı konular olması son derece normaldir. Peki 14 aylık bebeğin boy ve kilo gelişim evrelerinden, nasıl besleneceğine, bebeğin psikolojisine, neler oynayabileceğinize ve dil gelişimine tek tek sizi neler bekliyor?

14 Aylık Bebekler Kaç Kilo Olmalı ve Boyu Kaç Cm Olmalı?

Ebeceynlerin birçoğundaki en büyük soru işareti boy ve kilo gelişimdir. Bebeğimin kilosu normal mi sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Uzmanlar tarafından aktarılan bilgiler doğrultusunda 14 aylık bebekte bebeklerde boy ve kilo gelişimi aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde olmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki tüm bu veriler genetik ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Anne ve babanın boy uzunluğu burada belirleyici bir faktördür. Bu dönemde erkek çocuğun boyu ortalama 78 cm ve kilosu 10.1 kg; kız çocuğun boyu ortalama 76,4 cm ve kilosu ise 9.4 kg olmalıdır.

Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
14 Aylık Bebek Kilosu 9,4 kg 10,1 kg
14 Aylık Bebek Boyu 76,4 cm 78 cm
14 Aylık Bebek Neler Yapar
14 Aylık Bebek Neler Yapar

14 Aylık Bebek Neler Yapar?

Evde sizleri telaşlandıran ve heyecanlandıran bebekleriniz bakalım neler yapıyor? Yardımsız ayağa kalkmayı, birkaç adım atarak yürümeyi, istediği her yere rahatça gidebilmeyi başarıyorlar. Hatta emekleyerek merdivenleri bile çıkıyorlar. Haylazlık zamanları başlayan bebeklerinizin bu sürecinde çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bu durum ev kazalarını da beraberinde getirebiliyor. Peki ebeveynler, ev kazalarını önlemek için neler yapabilir?

Bu dönemde özellikle temizlik ürünlerini çocuğun ulaşacağı yerlerde olmamalı ve banyoda su dolu kova bulunmamalıdır. Zira bebekler su dolu kovanın içine girip, boğulma tehlikesi geçirebilir. Kapılar ve pencereler de bir bu kadar önemlidir. Kapılara ellerinin sıkışmaması için kapıları sabitleyebilirsiniz. Pencereye yakın mobilyaların yerini değiştirebilirsiniz. Bununla birlikte fındık ve fıstık gibi  kuruyemişler de bebekten uzağa konulmalıdır. Aynı zamanda prizler bakımından da çeşitli tedbirler alınmalı ve çocuklar için emniyetli hale getirilmelidir.

14 aylık bebekler, emeklemeye ve hatta bazıları yürümeye başladıklarından giderek hareketli bir hale gelirler. Bunun için ebeveynlere düşen onlara hareket edebilecekleri güvenli ortamı sunmak ve hareket etmesinin normal bir durum olduğunu kendinize hatırlatmaktır. Ebeveyn olarak, çocuğa gerekli sabrı gösteremiyorsanız çocuğa değil kendinize bakmanızda ve “neden sabır göstermekte zorluk çekiyorum?” sorusuna yanıt aramanızda fayda vardır. Bu aşamada çocuğunuzun henüz büyüme çağında olduğunu ve dolayısıyla bu gibi davranışların son derece normal olduğunu kendinize hatırlatabilirsiniz.

Tüm bunların yanında bebeğe karşı yaklaşımın tüm bakım verenlerde aynı olması da en önemli unsurdur. Örneğin annenin evet dediği bir hususa baba hayır dememelidir. Herkes aynı ölçüde yaklaşım sergilemelidir. Farklı davranışlar çocuğun kişilik gelişimine, davranışı anlamlandırmasına zarar verebilir. Çocuğun doğru ile yanlışı ayırt etme yetisini yitirmesine neden olabilir.Dolayısıyla bakım verenlerin, belli ölçüde ortak davranışlar sergilemesi çok önemlidir. Bir diğer önemli konu da, toplumda birçok ebeveynin olumlu zannettiği fakat hiçbir olumlu tarafı bulunmayan ceza verme davranışıdır. 14 aylık bir bebek herhangi bir şekilde cezayı anlayabildiği bir dönemde değildir. 3 yaşına kadar ceza vermenin hiçbir faydası olmaz. Ceza vermeniz, ancak size olan güvenini kaybetmesine yol açar. Yanlış davranış sergilediğinde öncelikle sorgulamanız gerekir. Sakin kalıp neden, niçin,yanlış davrandığını uyararak anlatmanız gerekir. Cezalandırmak süreci kolaylaştırmaz, zorlaştırır.

14 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

Beslenme düzenini yetişkinlerle birlikte oluşturulmalıdır. Bebek ailesiyle birlikte sabah, öğle, akşam sofraya oturtulmalıdır. Bebekten beklediğimiz düzgün yemek yeme davranışı, sofrada yetişkinlerle oturdukça oluşacaktır. Peki 14 aylık bebek neler yemelidir?  Unutulmamalıdır ki bebeğiniz hayat boyu sürdüreceği ebslenme alışkanlıklarını bu dönemde kazanır. Dolayısıyla bu dönemde ek gıdaya geçiş bakımından doktor bir sorun görmüyor ise ek gıdaya başlanmalıdır. Ek gıdalar mutlaka çocuk için özel olarak hazırlanması gereken şeyler değildir. Günlük olarak sizlerin yiyeceği yemekler, tuz ve yağ oranı azaltılarak çocuklara da yedirilebilir. Bu aşamada bebeklerin süte devam etmesi de önemlidir. Anne sütü tüketen bebekler anne sütüne ve devam sütü tüketen bebekler ise devam sütü tüketmeye devam etmelidir. Bu dönemde günlük olarak 500-600 ML tüketmelidir. Fazla süt iştahsızlık yapacaktır. 14 aylık bebek ne kadar yemelidir? Kendi ne zaman, ne kadar isterse yemelidir. Örneğin bir köfte, yanında ufak pilav, biraz yoğurt, bir bebek için son derece yeterlidir. Porsiyonları abartmaya gerek yoktur. Hatta çocuğunuzun önüne büyük porsiyon gıda koyduğunuzda reddetmeye eğilimi artacaktır. Bunun yerine küçük porsiyonlarla başlayarak arzu etmesi halinde tabağa ek yapmanız daha doğru olacaktır. Yemek yeme süresinin 30-40 dakikayı geçmeyecek şekilde düzenlenmesi de çok önemlidir.

14 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
14 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

14 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Bu dönemde bebeklerin büyük çoğunluğu yürümeye başlamış olabilir. Bu konuda genetik faktörler çok önemlidir. Çünkü bedensel gelişimin büyük çoğunluğu aile kökenlidir. Değerlendirirken anne ve babanın 14 aylıkken neler yapabildiğini bilmek gerekir. 14 aylık bebekler birkaç adım atabilir. Diğer değerlendirmeler, anne ve babanın gelişim süreçleriyle ilişkilidir.

14 Aylık Bebek Psikolojisi

Onları birey olarak değerlendirmek, isteklerine değer vermek gerekir. 1 yaş üstü bebekler anne babalarıyla kavga etmeyi, itiraz etmeyi çok severler. Bu dönemde ebeveynler sıklıkla çocukla inatlaşma eğilimi gösterir. Sürekli olarak kendi istek ve doğrularını dayatmak için çaba harcar. Ancak bebek kendi isteğini yerine getirmek istediğinden dolayı tepki verir ve küçük çaplı ağlama krizleri yaşanabilir. Bu dönemde bebeğin de bir birey olduğu unutulmamalıdır. Bebeğiniz her ne kadar size bağımlı olsa da kendi içerisinde istekleri, sevdikleri ve sevmedikleri ile bir birey olma yolundadır. Dolayısıyla gereğinden fazla üstüne düşülmemeli ve sürekli olarak inatlaşma yoluna gidilmemelidir. Bebeğe birey gibi davranabilme ve tercih yapabilme özgürlüğü tanınmalı ve bu özgürlüğün sınırları ebeveyn gözetiminde çizilmelidir.

14 Aylık Bebek Dil Gelişimi

14 aylık bebekte dil gelişimi 3 4 basit kelimenin söylenmeye çalışılması şeklinde görülür. Ancak bazı bebekler konuşmaya başlamış dahi olabilir. Bu gibi durumlarda endişeye mahal vermemek gerekir zira her canlı biriciktir. Dolayısıyla çevrenizdeki bebeklerin durumu ile sizin çocuğunuzun durumu birebir örtüşmek zorunda değildir. Evde yalnız kalan, günün büyük bir çoğunluğu yalnız olan bebekler daha geç konuşur. Yetişkinler olabildiğince bebekleriyle sohbet etmeye özen göstermelidir. Bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslamamalı ve onun biricik olduğunu kendinize hatırlatmanız gerekir. Unutulmamalıdır ki bebeğiniz, sizin onunla konuştuğunuz ölçüde konuşmaya alışır.

14 aylık Bebek Oyunları
14 aylık Bebek Oyunları

Bebeğinizle vakit geçirmenin, hatta kendi çocukluğunuzla vakit geçirmenin en kolay ve keyifli yolu, oyun oynamaktır. Birçok insan oyun oynamakta zorluk yaşar ve nasıl oynayabilirim sorusuna takılı kalır. Bu sorularla zihninizi meşgul etmek yerine, kendinizi oyuna adapte etmeye çalışın. Yetişkinliğinizden ayrılın, çocuk hallerinizi hatırlayın ve heyecanlanarak oyuna başlayın. Zihninizden “Nasıl oynarsın? Sen çocuk musun? Çok komik gözüküyorsun. Oynamayı beceremezsin” gibi sesler yükselebilir. Ancak içinizde bu gibi hislerin doğması dahi son derece normaldir. Unutulmamalıdır ki çocuk ve ona alışmak, tıpkı çocuğun dünyaya alışması gibi bir süreçtir. Dolayısıyla ebeveynler kendilerine zaman tanımalı ve çocukları ile kaliteli vakitler geçirerek kendilerini bu sürece alıştırmalıdır. Çocuğunuz ile ilişki kurabileceğimiz en sihirli bölge, çocuğunuzun kendini güvende ve rahat hissettiği oyun alanıdır. İşte bu alanda çocuğunuzla vakit geçirebileceğiniz birkaç oyun önerisi:

Haydi Davul Çalalım

  • İhtiyaç duyulan malzemeler: Tava, tabak, tencere, kaşık.
  • Nasıl oynanır: Bebeğinizin önüne malzemeleri koyun ve yanına oturarak onunla beraber çeşitli müzik aletleri ve hayvanlara ait sesler çıkarın.
  • Bebeğin gelişimine katkıları: Dinleme becerisi gelişecek, el-kol koordinasyonu gelişecek, müziğin gücünü ve sihrini keşfedecektir.

Evcilik

  • İhtiyaç duyulan malzemeler: Çarşaf, yastık, masa, sandalye, koltuk.
  • Nasıl oynanır: Ev gibi bir mekan oluşturun. Çarşafları koltukların, sandalyelerin masanın üstüne serin. Çarşafı gerin ve kapalı bir alan yaratın. Olabildiğince dar ve bebeğin hakim hissedeceği bir alan yaratın. Hayali bir ev ya da iş yönetimi tesis edin ve buna uygun diyaloglarla oyunu sürdürün.
  • Bebeğin Gelişimine Katkıları: Sosyal becerilerini geliştirecek, kaba motor becerilerini arttıracak, hayal gücünü geliştirecektir.

Telefon Konuşması Oyunu

  • İhtiyaç duyulan malzemeler: Oyuncak telefon, eski telefon ya da telefon gibi kullanabileceğiniz herhangi bir ev eşyası.
  • Nasıl oynanır: Karşılıklı telefonda konuşma taklidi yaparak diyalog kurulmalıdır. Onun sizi dinlemesi sağlanmalı ve sizin de onu dinlediğinizi hissetmelidir.
  • Bebeğin Gelişimine Katkıları: Dil becerisini geliştirecek, karşılıklı konuşurken sırasını beklemeyi öğrenecek, sosyal gelişimini destekleyecektir.

Git Getir Oyunu

  • İhtiyaç duyulan malzemeler: Birkaç ev eşyası. Herhangi bir şey olabilir.
  • Nasıl oynanır: Minik kısa talimatlarla uzakta olan eşyanızı size getirmesini isteyin. Örneğin kumandayı ya da odasındaki bir oyuncağını size getirmesini isteyin.
  • Bebeğin gelişimine katkıları: Kaba motor becerilerini geliştirir.

Karton Rulo Oyunu

  • İhtiyaç duyulan malzemeler: Karton rulo kağıt.
  • Nasıl oynanır: Karton kağıdı gözüne getirerek küçük delikten bakacak ağzına getirerek sesler çıkaracak ve sesin yankısını duyacak.
  • Bebeğin gelişimine katkıları: Koordinasyonunu geliştirecek, dil becerilerini geliştirecek, özgüvenini arttıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top