İçindekiler
2 yaş sendromu anne ve babaların çok zorlanacağı bir yaştır. Bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde olan çocuğunuz farklı hal, hareket ve tavırlarda bulunabilir. Bu her bebekte beklenen sağlıklı bir durumdur. Anne babalar korkmamalıdır. 2 yaşına giren bebeklerde şu durumlar gözlenebilir:
- Bebek bu dönemde anne ve babadan biraz uzaklaşır.
- Bebekler bu dönemde uyku uyumak istemez, söz dinlemez, yemek yemede direnir, şiddet uygulayabilir ve söylenenlerin zıttını yapabilir.
- Her istediğini ağlayarak ifade etmeye çalışabilir. Birden bebeklikten sonra alışkın olmadığınız hareketlerde bulunabilir.
Bebeklerde Özerklik Dönemi Ne Zaman Başlar?
Bu durumda korkmanıza gerek yoktur; bebeğiniz özerklik dönemine girmiş bulunmaktadır Özerklik dönemi çocuğunuzun birey olmaya çalıştığı dönemdir. Çocuğunuz bu dönemde kendini ortaya koymaya çalışmaktadır. Kıyafetlerini kendi istediği şekilde giymek isteyecektir. Bu hareketleri sizi biraz yorup, sinirlendirecektir. Fakat bu bir geçiş dönemidir bunu göz önünde bulundurmalısınız. Bu dönem araştırmalara göre bebekte yürümeyle başlamaktadır. Çünkü yürüme bebeğinize artık birey olduğunu hissettirir. Yürümeyle birlikte bebeklerde bağımsızlık duygusu oluşur. Araştırma, keşfetme davranışlarını doğru kontrol ederseniz bu dönemde bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. Bu dönem aynı zamanda bebeğinizin enerjisinin en üst seviyede olduğu dönemdir. Bununla birlikte bebek agresif, inatçı ve öfkeli olabilir. Her şeye hayır diyebilir.
2 yaş sendromuna giren bebeğiniz varsa bu tavsiyelere göz atabilirsiniz:
2 Yaş Sendromunda Ebeveynler Nasıl Davranmalı?
- Bebeği 2 yaş sendromunda olan ebeveynler çocuklarındaki davranışların geçici olduğunu bilmelidir.
- Ebeveynlerin bu dönemde çok soğukkanlı olmaları, çocuğuyla çatışmaya girmemesi gerekir.
- Çocuğunuzun hareketleri çevreye veya kendisine zarar veriyorsa ona güzel bir dille yanlış olduğunu anlatmalısınız. Eğer zarar vermiyorsa onunla aynı fikirde olduğunuzu belli etmelisiniz.
- Tekrar hatırlatmakta fayda var bu dönem geçicidir. Belli bir dönemden sonra inatlaşma, kızma, söz dinlememe gibi durumlar yok olacaktır.
- Bebeğinize rakip olmamalısınız. Bazı durumlarda çocuğunuza ‘yapma’, ‘dikkat et’ gibi uyarılarda bulunmak yerine onları serbest bırakarak risk almalarını sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinize özgür olabileceği alanlar yaratmalısınız.
- Bol bol dışarıya çıkarmalısınız. Koşmasını, hoplamasını, zıplamasını, istediği şeylere dokunmasını ve keşfederek enerjisini atmasına yardımcı olmalısınız. Bu durum gün içerisinde sizinle daha uyumlu olmasını sağlayacaktır.
- Bebeğinizi asla yaptığı şeylerden dolayı cezalandırmayın.
- Onu ne sınırlandırın ne de çok özgür bırakın. Bu durumda dengeyi sağlayın.
- Dünyaya çocuğunuzun gözüyle bakıp onu anlamaya çalışın.
- Bebeğinizle iletişimde olun. Onunla yürüyüş yapın, koşun, konuşun, oyunlar oynayın, kitap okuyun, resim çizin.
- Bebeğinizle konuşurken asla ironik cümleler kurmayın. Net ve basit kelimeler, cümleler tercih edin.
- Bebeğinizi bu dönemde kötü çocuk olarak asla nitelendirmeyin.
- Bebeğinize seçim hakları tanıyın.
Bebeğiniz üç yaşına geldiğinde bu sendromu geride bırakmış olacaksınız. Anne ve baba çocuğun gelişim düzeyini iyice gözlemlemeliler. Eğer bu süreçle başa çıkamıyorsanız uzman kişilerden kesinlikle tavsiye almalısınız.