Close

Vücudumuzdaki istisnalar: Doğum lekesi

dogum-lekesi-neden-olur-dogum-lekesi-turleri-nelerdir

Doğumla birlikte ya da doğumdan bir süre sonra çeşitli sebeplerden dolayı bebeğin vücudunda oluşan farklı renkteki lekelere doğum lekesi deniliyor. Bu lekeler çeşitli renklere ve görünümlere sahip olabiliyorlar. Zamanla kaybolabiliyorlar ya da tamamen kalıcı da olabiliyorlar.

Doğum lekesi neden olur

Halk arasında hamileliği esnasında istediği yiyeceği yiyemeyen ya da başkasına ait olan bir yiyeceği izin almadan yediği için meydana çıktığı düşünülen doğum lekelerinin neden olduğuna dair uzmanlar kesin bir şey söyleyemiyorlar. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte uzmanlar, doğum lekelerinin nedeninin cilt hücrelerinin gelişimlerini kontrol eden sistemlerin görevini yerine getirmemesi olduğunu düşünmektedirler. Ya da ciltteki pigment hücrelerin artışı ve kan damarlarının aşırı çoğalması veya genişlemesi sonucu ortaya çıktığını bildirmektedirler. Tıp literatüründe doğum lekeleri; vasküler(damar kaynaklı) ve pigmentsel(pigment hücrelerinin çoğalması) olmak üzere iki çeşit görülmektedir. Vasküler doğum lekeleri kırmızı renkli; pigmentsel doğum lekeleri ise koyu mor, sütlü kahve, pembe, siyah renkli oluyorlar. Şimdi sizlerle doğum lekesi türlerini paylaşmak istiyoruz.

Çilek hemanjiyomu

Bu lekeler genellikle göz kapağında, yüzde, yanakta, boyunda, elde, ağızda, burunda, genital bölgede ve makat etrafında görülüyor. Çilek hemanjiyomu doğum sonrasından bir yaşına kadar hızla büyüme eğilimi gösteriyorlar. Daha sonra %90’ı gerilemeye uğruyor. Oğlan çocuklarına oranla kız çocuklarında daha fazla görülüyor. Çilek hemanjiyomu ne kadar hızlı büyürse gerileme oranı da o kadar artıyor. Bu lekeler, herhangi bir kanserleşme riski taşımıyorlar. Göz kapağında, burunda, genital bölgede, ağız içinde veya dudakta ise ve çocuğun gelişimini engelliyorsa erkenden konuda uzman birinden yardım almakta fayda var.

Şarap lekesi

Hemanjiyomlardan farklı olarak damar yumakları şeklinde yüzeysel ya da derinde gelişen ve biyolojik olarak gerilemeyen yani kalıcı lekelerdir. Gerileme evresinde renginde bir açılma olup git gide yumuşak bir doku haline gelen doğum lekeleri arasında en çok şarap lekesi biliniyor. Ortaya çıktığı esnada pembe ya da kırmızı renkte olan bu lekeler giderek koyulaşıyor. ‘Garbaçov lekesi’ olarak da bilinen şarap lekesi genellikle alında, burun kökünde ve yüz bölgesinde görülüyor. Şarap lekesinin gelişim bozukluğuna ya da felç gibi ciddi rahatsızlıklara yol açma riskinden dolayı takip edilmesi, izlenmesi ve incelenmesi gerekiyor.

Melek öpücüğü ya da leylek ısırığı

Damarsal kaynaklı lekeler başlığı altında görülen ve halk arasında melek öpücüğü ya da leylek ısırığı olarak görülen Solomon sendromu bebeklerin %50’sinde görülüyor. Melek öpücüğü ya da leylek ısırığı çocukların yüksek ateşli olduğu ya da ağladığı zamanlarda ortaya çıkmakla birlikte kaybolması doğumdan birkaç ay sonra gerçekleşiyor. İstisnai bir durum dahilinde ense kökündeki saçlı deride kalıcılık gösterebiliyor. Bu lekelerin izlenmesine ya da tedavi edilmesine gerek duyulmuyor.

Sütlü kahve lekeleri

Pigment bozukluğundan kaynaklı lekelerden olan sütlü kahve lekeleri harita ya da daire şeklinde ve çok sayıda görülen lekelerdendir. Bu lekeler, zararsız olarak görülse de sayılarının 6’dan fazla olması halinde bir sinir kılıfı hastalığının tetikleyici durumunda olabiliyorlar. Bu lekeler karın boşluğunda, böbrek üstü bezi yakınında ya da omurga boyunca endokrin hastalıklarla beraber sürdüğü için izlenmesi gerekiyor.

Mongol lekesi

Pigment yoğunluğundan kaynaklanan bir diğer leke de mongol lekesidir. Bu lekeler daha çok buğday tenli çocuklarda görülmekle birlikte; vücudun en çok sırt, kalça ya da kuyruk sokumu bölgelerinde mavi ya da donuk gri renkte görülüyor. Mongol lekesi, 1 yaşına kadar gerileyen bir leke olabilmektedir. Fakat bu kuyruk sokumu bölgesinde çok belirgin ve rengi koyuysa idrar tutamama, dışkılama ya da omurga sorunlarının habercisi olabilmektedir, dikkat edilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top