Close

20 Aylık Bebeklerin Gelişimi

 

20 aylık bebekler artık büyümeye başladığını hissettirir. Her şeyi denemek ister, daha fazla öz farkındalık gösterir. Ulaşabilecekleri her şeyi keşfederler. Bu nedenle ebeveynler için daha yorucu bir süreç başlar. Hem dünyayı bebeğinizin gözünden görerek rahat bırakmak hem de onu en ufak bir zarardan bile uzak tutmak istersiniz. Yürüme, koşma, tırmanma ve dans gibi tüm ilginç yetenekleri keşfetmiş olurlar. Bunları ayna karşısında yapmaktan zevk alabilirler, dolayısıyla kendilerini de tanımaya başlarlar. Böylece gösterdiğiniz bir fotoğrafta kendisini gösterebilir. Her şeyi keşfetmeye çalışırken çocuğunuzu bir boya kalemi yerken de bulmanız olasıdır. Bu sebeple çocuğunuzun güvenliğinin en ön planda tutulması gereken dönemlere gelmiş demektir.

Dil Becerilerinin Gelişimi

20 aylık çocuğunuzun kelime dağarcığına her an yeni kelimeler ekliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ancak yine de işaret etme ve başını sallama tarzı beden dilini kullanacakları bir dönemdir. Bunları bilerek istediği ya da gösterdiği şeyi çok ısrar etmeden adlandırmasını isteyebilirsiniz. Kendisi söylemeyi reddettiğinde “bu bizim kırmızı arabamız” ya da “bu sabunu, sabunluğa koyalım” gibi cümleler kurarak dil gelişimine destek verebilirsiniz. Canlı bir hafızaya sahip olduklarından eşyaları sahiplenmeye de başlayabilirler. “Bu babanın şapkası”, “bu ablanın kalemi” gibi cümleler kurduğunuzda farklı zamanlarda bunları tekrar ederek size hatırlatmak istemesi de normaldir.

20 Aylık Bebeğin Duyguları

Ara sıra endişe tarzı duygular çocuklarda tamamen normaldir. Sifon sesi duyunca kulaklarını kapatmaları, köpek sesinden korkmaları, kötü rüyalar görüp ağlayarak uyanmaları doğaldır. Bu kaygıların nedeni çevreleri hakkında artık daha geniş bilgiler edinmeye başladığının işaretidir. Bu tarz durumlarda korkularını yenmelerine yardımcı olmak için sesleri tanıma oyunu oynayabilirsiniz.

“Hayır” Aşaması

Özellikle yeni yeni yürümeye başlamış çocuğunuz, tekme atarak gücünü göstermeye çalışıyor olabilir. Yine de bu çocuğunuza koymanız gereken önemli bir sınırdır. 20 aylık olan çocuğunuza bağırmak yerine kararlı bir sesle “hayır” demelisiniz. Böylece pazarlık ya da tartışma yapmadan sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı şekilde çocuğunuz da istemediği bir durum olduğunda tepki vermek yerine sizden öğrendiği şekilde sadece “hayır” diyerek duygularını belli etmesine de yardımcı olmuş olursunuz.

Biberondan Ayırmak

Uyku düzeni, 20 aylık bir bebekte hala önemli bir unsurdur. Gündüz uykusu da dahil olmak üzere uyku süresinin standardı 11-14 saat arası uyumasıdır. Eğer yürümeye de başlamış olan çocuğunuz hala biberonla yatıyorsa bu alışkanlığı değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Yatmadan önce artık dişlerini fırçalamaya başlamış olmanız ve dişleri fırçalandıktan sonra gece sütünden ayırmanız gerekir. Gece sütü artık diş çürümelerine, biberona devam etmek de ön dişlerin düzgün şekilde çıkmaması, yamulması gibi sorunlara neden olabilir. Bebeğinizi biberondan uzaklaştırmanın en sağlıklı yolu, sütü yavaş yavaş suyla seyreltmenizdir. Günlük hayatında da artık biberon yerine yudumlama bardaklarından kullandırmaya başlamanız hem biberondan uzaklaştırmak, hem gece sütünden ayırmak hem de el, dil, dudak, ağız hareketlerini geliştirmeye teşvik edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top