Close

Göz kapağı enfeksiyonu: Arpacık

arpacik-nedir

Arpacık kirpik köklerinin iltihaplanmasıdır. İltihap göz kapağında kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi belirtileri olan enfeksiyonlardır. Sivilceye benzeyen bu kızarıklık, aslında içi irin dolu bir apsedir. Bazı arpacıklar göz sağlığını tehdit ederken bazıları ise zararsızdır ve kendiliğinden iyileşirler. Arpacık nasıl ortaya çıkar? Nasıl tedavi edilebilir? İşte göz sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken hastalık olan arpacıkla ilgili her şey.

Arpacık neden ortaya çıkar?

  • Kadınlarda makyaj temizliğinin iyi yapılamaması.
  • Mevsimsel alerjiler
  • Strese bağlı sağlık problemleri
  • Vitamin eksikliği
  • Göz kapağındaki yağ bezelerinden kaynaklı enfeksiyonlar
  • Fazla miktarda yağlı besinlerle beslenmek
  • Ergenlik çağı
  • Bağışıklık sisteminin aşırı zayıflaması

Arpacık nasıl geçer?

Arpacık tedavisinde ilaç tedavisi kadar evde uygulanan yöntemler de etkili olabilmektedir.

Süt ve zerdeçal tedavisi

Bir nevi göz mantarı olan arpacık, zerdeçal bitkisinin köklerinde bulunan anti mantar bileşenleri sayesinde iyileştirilebilir. Bir miktar süt içerisine zerdeçal karıştırılıp içilmesi halinde hem iyileşme süreci hızlandırılır hem de arpacık nedeniyle oluşan şişlik indirilebilir.

Sarımsak tedavisi

Sarımsak mikrop öldürücü özelliğinden dolayı arpacık tedavisinde uygulanan en etkili çözümlerdendir. Bir tutam sarımsağın ezilerek arpacığın bulunduğu bölgeye sürülmesi yolu ile bu tedavi uygulanır.

Sıcak bez basmak

Temiz bir bez sıcak suya bastırılıp iyice sıkılarak sudan arındırıldıktan sonra, arpacığın bulunduğu bölgeye bastırılır. Bu işlem 20 dakika süre ile uygulanır. Arpacık nedeni ile oluşan şişlik ininceye kadar günde 3 veya 4 kez yöntem uygulanır. Bu yöntem sayesinde arpacık içerisindeki iltihap hızlıca tahliye edilmiş olur.

Maydanoz tedavisi

Bir demet maydanoz 15 dakika sıcak su içerinde bekletilir. Daha sonra maydanoz sudan çıkartılır ve suya temiz, pamuklu bir bez bastırılır. Sıcak bez bakma uygulamasında olduğu gibi bez iyice sudan arındırıldıktan sonra 15 dakika boyunca arpacık üzerinde bekletilir.

Sarımsak ve soğan suyu ile arpacık tedavisi

Sarımsağın suyu bir kaseye çıkartılır. Kase içerisindeki sarımsak suyuna pamuk bastırılır. Pamuk arpacık ve çevresinde gezdirilir. Aynı yöntemi soğan ile de yapabilirsiniz.

Poşet çay ile arpacık tedavisi

Poşet çay hafif sıcaklıktayken göz üzerine arpacığı da kapsayacak şekilde yerleştirilir ve bir müddet beklenir. Enfeksiyonun azalmasında etkili bir yöntemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top