Close

Hamileliğin On Dördüncü Haftası – On Dört 4 Haftalık Gebelik

Hamileliğin On Dördüncü Haftası - On Dört 4 Haftalık Gebelik

Hamileliğin On Dördüncü Haftası - On Dört 4 Haftalık Gebelik

On dört haftalık gebelik haftasına hoşgeldiniz! Zorlu ilk üç aylık dönemden sonra, muhtemelen şimdi tekrar kendiniz gibi hissediyorsunuz. Enerjiniz yükseldikçe, iştahınızın da arttığını fark edebilirsiniz ama sakin olun. Bebeğiniz artık ekstra kaloriye ihtiyaç duymuyor ve hamilelikte çok fazla kilo almak siz ve bebeğiniz için iyi değildir.

On Dört Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Hamileliğin on dördüncü haftasında iseniz, hamileliğinizin 4. ayındasınız demektir. Yani doğuma sadece 5 ay kalmıştır. Bu dönemde hala aklınızı kurcalayan hamilelikle ilgili tüm sorularınız için özel olarak hazırlanan bu yazıda 14 haftalık gebelikle ilgili tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

On Dört Haftalık Bebek Kalbi

Bebeğinizin kalp atışları ilk haftalarda genellikle düzensiz ve yavaş atar. Daha sonraki haftalarda ise oldukça hızlı bir şekilde atmaya başlar. Bu hızlı atmaya başlayan atışlar on üçüncü haftadan sonra yavaşlamaya başlar. On dört haftalık bebek kalp atışı yaklaşık olarak 120-160 atıl civarında olacaktır.

Bebeğinizin Filizlenen Saçları ve Lanugoları

Hamileliğin on dördüncü haftasında, bebeğiniz bir miktar saç filizlendiriyor olabilir (ancak nihai renk doğana kadar belirlenemeyebilir). Bununla birlikte kaşları da yavaş yavaş oluşmaya başlar. Yine de saç büyümesi bebeğin başı ile sınırlı değildir. Ayrıca bebeğinizin içerideki sıcaklığı muhafaza edebilmesi için üzeri lanugo adı verilen bir tüyle kaplıdır. Ama bu tüyler zamanla dökülür ve bebeğiniz lanugolardan arınır. Özellikle erken doğan bebeklerde kimi zaman lanugoların dökülmediğine şahitlik edilebilir. Ancak endişelenmemek gerekir zira kısa süre içerisinde bu tüyler dökülecektir.

14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Hamilelikle birlikte kadının vücudunda plasenta oluşmaya başlar. Plasenta adeta bir krep şeklindedir ki nitekim Latince’de de bu terim “düz kek” anlamına gelmektedir. Plasenta kan doludur ve karbondioksit gibi atık ürünleri dışarı çıkarırken besinleri, oksijeni ve hormonları içeri pompalar. Plasenta rahminize sıkıca tutunur ve bebeğinize göbek kordonu aracılığıyla bağlanır.Kanınız ve bebeğin kanı plasentada yakın temasa geçer ama asla karışmazlar. Bunun nedeni, farklı kan gruplarına sahip olmanız halinde o kanların birbirine karışmasından doğabilecek olan tehlikedir.

Bu dönemde sabah bulantıları büyük ölçüde azalmaya başlar ve annenin karnı hamile olduğunu belli edecek kadar belirgin bir hal alır. Bunun nedeni, rahminizin sonunda pelvik bölgeden dışarı ve karnınızın alt kısmına doğru yükselmesidir. Alt karnınızda pelvik kemiğinizin hemen üstüne bastırırsanız, fundus (rahmin tepe noktası) adı verilen uterusunuzun (sınırlı hareket yeteneğine sahip üreme organı) tepesini bile hissedebilirsiniz.

Büyümeye Başlayan Göğüsler ve Ağrılarınız
Büyümeye Başlayan Göğüsler ve Ağrılarınız

Büyümeye Başlayan Göğüsler ve Ağrılarınız

Bu haftalarda göğüsleriniz büyümeye başlar. Bu durum sırt ağrısına neden olur ve şişmiş göğüsler ağrılı bir süreci beraberinde getirebilir. Ayrıca çatlaklar ve büyük mavi damarlar da oluşabilir. Bu dönemde göğüslerin süt ile dolmaya başlamasıyla birlikte sütyende sarı lekeler görülebilir. Bu lekeler ilk sütünüz olan kolostromun izleridir. Eğer lekeler önüne geçilemeyecek kadar çoksa ya da anne adayını rahatsız ediyorsa bu dönemde göğüs pedi kullanmak doğru bir seçenek olabilir.

İkinci Üç Aylık Gebelik Semptomları (On Dördüncü Hafta)

On dördüncü hafta gebelik belirtileri şunlardır:

  • Şişmiş ve kanayan diş etleri
  • Karnınızın genişleyen rahminizin neden olduğu ağrılar (“yuvarlak bağ ağrıları” olarak bilinir)
  • Bai ağrısı
  • Burun kanaması
  • Şişkinlik ve kabızlık
  • Hazımsızlık ve mide ekşimesi
  • Acıyan göğüsler
  • Bacak ağrısı
  • Sıcak basması
  • Şişmiş eller ve ayaklar
  • Idrar enfeksiyonları
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Yüzünüzdeki koyulaşmış cilt veya kahverengi lekeler (kloazma veya hamilelik maskesi olarak bilinir)
  • Daha yağlı, sivilceli cilt
  • Daha kalın ve daha parlak saçlar
  • Sabah bulantıları
  • Yüksek koku alma duyusu
  • Ruh hali değişimler
  • Vajinanızda beyaz süt gibi gebelik akıntısı ve hafif lekelenme gibi önceki haftalardan gelen semptomlar (herhangi bir kanama olursa tıbbi yardım alın).

On Dört Haftalık Bebek Görünümü

Bebeğiniz veya fetüsünüz, kivi meyvesi büyüklüğündedir. On dört haftalık bebeğin boyu yaklaşık 8,5 cm uzunluğundadır. Bu dönemde baş, vücudun geri kalanıyla orantılı olarak gittikçe yuvarlaklaşır. On dört haftalık bebek hareketleri hissedilir mi sorusunun cevabı ise bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Çünkü bu durum bebeğin hareketlilik durumuna ve gelişmişliğine göre değişiklik gösterir.

On dört haftalık bebeğinizin kalp atışını duymanız da mümkündür. Bu ses, rutin kontroller sırasında kadın doğum uzmanınızın ultrason görüntülemesi esnasında sizlere duyurulacaktır.

On Dört Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

On dört haftalık gebelikte karın büyüklüğü dışarıdan kolayca fark edilebilir bir hal almaz. Ancak bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Zira burada genetik faktörler son derece etkili bir unsurdur.

Bazı kadınlar için rahim büyümesinin olası yan etkilerinden biri yuvarlak bağ ağrısıdır.  Temel olarak bu ağrı, karnın bir veya iki tarafında yaklaşık on dördüncü hafta ortaya çıkmaya başlayan ancak ikinci trimesterde (3 aylık dönem) herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilen ağrılı veya keskin ağrılar gibi hissedilen hamilelik ağrılarıdır.

Rahim, kasıktan karnın yan tarafına doğru uzanan kalın bağ bantları tarafından desteklenir. Rahminiz büyüdükçe, destekleyici bağlar, artan ağırlığa uyum sağlamak için gerilir ve incelir. Bu ağırlık bağları çeker ve karnınızın alt kısmında keskin veya hafif bir ağrıya neden olur. Aniden pozisyon değiştirdiğinizde, oturduğunuzda, yattığınızda, hızlı bir şekilde kalktığınızda, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda daha belirgindir. Böyle anlarda kendinizi rahatlatmak için istirahat etmeniz tavsiye edilir. Özellikle de ayaklarınızı yukarıda tutacağınız şekilde dinlendiğiniz takdirde vücudunuz gevşer ve rahat.

Hamilelik Süresince Sağlık
Hamilelik Süresince Sağlık

Hamilelik Süresince Sağlık

Hamilelik süresince anne adayı grip gibi enfeksiyonlara karşı daha açık hale gelir. Bunun nedeni, doğanın vücudunuza yabancı olan fetüsünüzün reddedilmesini önlemek için hamilelik sırasında bağışıklık sisteminizi akıllıca bastırmasıdır. Bu dönemde sağlıklı kalmanın yolu hiç şüphesiz ki anne adayının kendine dikkat etmesinden geçer. Anne adayı ellerinin hijyenine dikkat etmeli, sık sık el yıkamalı ve mümkünse dezenfektan kullanmaya özen göstermelidir. Bununla birlikte başkalarıyla aynı yiyecek ve içecekleri paylaşmamalı ve aşırı kalabalık alanlarda bulunmaktan kaçınmalıdır.

Hamilelik süresince ilaç kullanımı önerilmediğinden herhangi bir hastalığa yakalanmanız halinde mutlak suretle doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Uzman bir hekimin gözetiminde sağlık durumunuz değerlendirilmeli ve hem siz hem de bebeğiniz için en doğru tedavi yöntemi tespit edilmelidir.

On Dört Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıldır

Hamileliğin on dördüncü haftasında bebek gelişimi tipik olarak 9 cm uzunluğunda ve 90 gramın biraz üzerindedir. Bebeğiniz şu an yaklaşık olarak bir kivi büyüklüğündedir. Bu dönemde bebek bir insan görünümüne kavuşmaya başlamıştır. Öyleki kimi zaman yaptığı hareketler anne adayı tarafından dahi hissedilebilir. Peki on dört haftalık bebek cinsiyeti belli olur mu?

Bu sorunun cevabı ebeveynler tarafından sıkça merak edilse de bu haftalar bebeğin cinsiyetini öğrenebilmek için henüz erkendir. Her ne kadar bnu dönemde dış cinsiyet organları oluşmaya başlamış olsa da bebeği doğru pozisyonda görüntülemek ve cinsiyet ile ilgili somut bir bilgi edinmek için erkendir.

On Dört Haftalık Gebelere Tavsiyeler

Bu dönemde başta anne adayının cildinde olmak üzere pek çok değişim meydana gelebilir. Bu değişimlerden ilki ben sayısında artıştır. Ancak bu aşamada dikkatli olmanız ve benlerinizi dikkatli bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir. Olumsuz bir durum fark etmeniz ya da herhangi bir şeyden şüphelenmeniz halinde en kısa sürede doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

İkinci üç aylık döneminizle birlikte diyabet riskinizi azaltmak için hafif ila orta düzeyde egzersiz yapmanız tavsiye edilir. Anne adaylarının bu dönemde günlük olarak en az 30 dakika boyunca egzersiz yapması önerilir.

İkinci üç aylık döneminizde bebeğiniz ciddi şekilde büyümeye başlar. Kilo alımınız artar. Kilonuzu takip etmek için kendinizi her gün aynı saatte tartmanız ve bu aşamada aynı kıyafetleri giymeye çalışmanız tavsiye edilir.

On dört haftalık gebelikte beslenme oldukça önemlidir. İki saatlik aralıklarla çalacak bir alarm kurarak bebeğin beslenmesini aksatmamanız önemlidir. Hala bulantı hissettiğiniz için yemekten korkuyorsanız mide bulantısının aslında aç karnına daha kötü hale gelebileceğini bilmenizde yarar vardır. Su, meyve suları, tatlılar ve çorbalar gibi sıvılarla başlayarak karnınızı yavaşça doldurun ve ardından hassas karnınızın üstesinden gelebileceğini düşündüğünüzde katı yiyeceklere geçerek karnınızı doyurun.

Market alışverişi yaparken işlenmemiş, taze ürünler seçmeniz tavsiye edilir. Taze yiyecekler doğal olarak daha fazla vitamin ve mineral sağlar ve işlenmiş gıdalardan daha az şeker, tuz, kalori, yağ ve katkı maddesi içerirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top