Close

Hamileliğin Otuz Birinci Haftası – Otuz Bir Haftalık Gebelik

hamileligin-otuz-birinci-haftasi-otuz-bir-haftalik-gebelik

hamileligin-otuz-birinci-haftasi-otuz-bir-haftalik-gebelik

Otuz bir haftalık hamilelik, hamileliğinizin 7.ayında olduğunuzu gösterir. Bu da doğuma sadece 2 ay kaldı demektir.  1-1,7 kg ağırlığında  ve yaklaşık 40 cm uzunluğunda olan bebeğiniz hızla doğum uzunluğuna yaklaşsa da doğum gününden önce 1,5-2 kg daha almalıdır.

Otuz birinci haftada bebeğinizin beyin ve sinir gelişimi büyük ölçüde tamamlanır. Bununla birlikte gözleri de gelişmeye başlar. Bu dönemde otuz bir haftalık bebek ultrason görüntüsü nasıldır sorusu ebeveynlerin en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Yapılan rutin kontrollerdeki 3D/4D ultrasonla bebeğin yüzünün tüm yüzeyini tek bir resimde görmeniz mümkündür. Bu görüntüleme cihazları 3 boyutlu olarak bebeğinizin neye benzediğini ve nasıl hareketler yaptığını gözler önüne serer. Bu sayede otuz bir haftalık bebeğinizin göz kırptığını, başparmağını emdiğini ve hatta gülümsediğini veya kaşlarını çattığını görmeniz mümkün hale gelir.

Otuz Bir Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Otuz bir haftalık bebeğin kilosu ortalama 1.7 ila 2.1 kg arasında bir ağırlıktadır. Anne ortalama bir kiloya sahip ve tek bebeğe hamileyse gebeliğin başlangıcından otuz birinci haftaya kadar yaklaşık 10-11 kilo almış olması normaldir. Eğer ikiz gebelik söz konusu ise otuz bir haftalık bebeğin kilosunda da artış olacağı için daha fazla kilo almış olması beklenir. Otuz bir haftalık gebelikte alınmış olunan kiloyla birlikte toplam alınan kilo 10-11 kilo aralığında ise her şeyin yolunda olduğuna emin olabilirsiniz. Bu miktarlardan daha az ya da daha çok kilo alımı gebelik öncesinde annenin kilosu ya da bebeğin gelişimi ile alakalı olabilir. Bundan emin olmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Otuz Bir Haftalık Bebek Gelişimi

Hamileliğin otuz birinci haftasında bebek gelişiminin büyük bir kısmının tamamlandığını söylemek mümkündür. Ancak bu dönemde bebeğin koku alabilmesi mümkün değildir. Zira bebeğiniz hala amniyotik sıvının içerisindedir. Tam da bu sebeple doğumuyla birlikte bebeğinizin duyduğu ilk koku sizin kokunuz olacaktır.

Otuz bir haftalık bebek kalp atışı bu dönemde yavaşlamakta ve normal bir düzeye doğru evrilmektedir.

Otuz Bir Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
Otuz Bir Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Otuz Bir Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Otuz bir haftalık gebelikte bebek karnın neresindedir sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bu dönemde bebeğiniz göbek deliğinizin yaklaşık 10 cm yukarısında yer alır. Bu, rahminizin daha önce başka bir yerde bulunan tüm iç organları ittiği, diyaframınızı ve ciğerleriniz sıkıştırdığı ve tam olarak genişlemesini zorlaştırdığı anlamına gelir. Tüm bunlar sebebiyle bu dönemde sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacı duyma ya da nefes darlığı çekme son derece normaldir. Nefes darlığı hissini minimuma indirgemek için ağır şeyler taşımaktan kaçınmak, aşırı yemek yememek ve sola dönük olacak şekilde uyumak gerekmektedir.

Otuz Bir Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur Mu?

Tıbbi anlamda bebeğin cinsiyetinin öğrenileceği dönem on dördüncü ve yirminci haftalar arasındadır. Otuz birinci haftada bebeğin cinsiyetinde yanılma olur mu diye sorarsanız,  birkaç durum dışında çok mümkün olmamaktadır. Bunlar; bebeğin uygun pozisyonda durmuyor olması, ultrason cihazının yeterli çözünürlükte olmaması ve doktor hatalarıdır.

Otuz Bir Haftalık Gebelikte Beslenme

Bu zamana kadarki haftalarda iştahı açık olan anne, bebeğin büyümesi ve mideye yaptığı baskı ile birlikte porsiyonlarını küçültmeye başlayacaktır. Gebelik boyunca sağlıklı ve dengeli beslenme, ihtiyaç olan gerekli kalorinin alınması hem anne hem de bebek için oldukça kritiktir. Sebze ve meyve tüketimini artırmak, ihtiyaç duyulan tüm besinlerin alındığından emin olmak gerekmektedir. Her öğünde en az iki farklı besin grubuna yer verilmelidir. Bu öğünlerde alınması gereken besinler; tahıllar, protein, vitaminler ve mineraller, demir, lif, folik asit ve kalsiyumlardır.

Otuz Bir Haftalık Bebek Kaç Gramdır?

Bebeğinizin bu hafta kilosu ortalama 1000-1700 gr aralığında olmalıdır. Ayrıca otuz bir haftalık bebeğin boyu yaklaşık 40 santim civarında olacaktır.

Otuz Bir Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?
Otuz Bir Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?

Otuz Bir Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?

Bebeğinizin karnınızdaki yolculuğu rahmin iç kısmındaki leğen kemiklerinin arasında bir pozisyonda başlar. Bebeğiniz büyüdükçe ve geliştikçe rahminiz de genişleyecek ve büyüyecektir. Gebeliğinizin ilerlemesi ile bebek, leğen kemikleri arasından biraz daha yukarı yükselip karın bölgenize gelecektir. Otuz bir haftalık gebelikte bebeğiniz karnınızın büyük bölümünü kaplayacak hale gelecektir.

Otuz bir haftalık gebelikte karın büyüklüğü annenin hareketlerini etkileyecek derecede büyümüştür. Bebeğin  boyunun uzaması ve aldığı kilolar nedeniyle rahim her geçen gün büyür ve genişler. Otuz bir haftalık gebelikte rahmin tepe noktasına kadar olan uzunluğu 32 santime kadar ulaşmış olacaktır.

Otuz Bir Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Evet, otuz bir haftalık bebek hareketleri hissedilir. Bu dönemde anne karnında oldukça büyümüş ve kuvvetlenmiş olan bebeğin hemen hemen bütün hareketlerini anne hisseder. Zira bebeğin anne karnındaki hareket alanı çok daralmıştır. Ancak bu bebeğin hareket etmesini engelleyen bir durum oluşturmamaktadır. Otuz birinci haftada bebeğin hareketliliği en yüksek seviyededir ve sonraki haftalarda da bh durum bu şekilde devam edecektir. Bebeğinizin devam eden hareketliliğinin azaldığından şüpheleniyorsanız veya bebek hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuza bu durumu bildirmeniz gerekmektedir.

Otuz Bir Haftalık Bebek Doğsa Yaşar Mı?

Otuz bir haftalık gebelik döneminde rahmin kasılmasına bağlı hafif ağrılar hissedebilirsiniz. Eğer bunların süresi uzamaya başladıysa ve sıklığı arttı ise erken doğum belirtisi olabileceğini unutmamanız gerekmektedir. Bu haftada doğan bebekler herhangi bir komplikasyon meydan gelmediği sürece büyük ihtimalle yaşarlar.

Bu Hafta İçin İpuçları

Hastane çantanız hazır mı? Değilse şimdi her ihtimale karşı hazırlamanın tam zamanı! Bir gecelik, terlik, tuvalet malzemeleri, atıştırmalıklar, bebek giysileri ve sizin için bir eve dönüş kıyafeti hazırladığınızdan emin olmanızda yarar vardır.

En önemlisi, bebeğinizi eve götürmek için hastaneden veya doğum merkezinden ayrılmadan önce arabanızın arka koltuğuna bir bebek koltuğu takılmasıdır.

Anne Adayındaki Değişimler

Bu döndemde yüzünüzde hissettiğiniz ani şişlikler olması halinde mutlak suretle doktorunuza danışmanızda yarar vardır.  Gebeliğin en geç 20. Haftasından sonra gelişen ani ve yüksek tansiyon, ellerde ve yüzde şiddetli şişlik belirtilerine neden olabilir. Bunun yanında idrardaki protein oranında artış gibi bulgulara da rastlanabilir. Tüm bu unsurlar dikkate alınarak anne adayının bolca sıvı tüketmesinde yarar vardır.

Bebeğiniz büyüdükçe vücut ısınız sürekli olarak artar. Ancak su, vücut sıcaklığınız yüksek olduğunda aşırı ısıyı ter şeklinde dağıtarak vücudun soğutma sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlar. Ayrıca, bol miktarda sıvı, hamilelik yorgunluğunu kontrol altında tutar. Dehidrasyonun ilk belirtilerinden biri olan yorgunluk ve baş ağrısından sizi uzak tutar.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Su başka ne yapabilir? Su, sizi içten dışa sulu tutarak kuru ciltle savaşır ve sizi neredeyse bebeğinizin poposu kadar yumuşak bırakır. Su içerek cildinizi korumanız mümkündür.

Şişmiş ayaklar ve ayak bilekleri için en iyi reçete en moda olan değil, nefes alan ve çok sıkı olmayan hassas, rahat spor ayakkabılardır. Anne adaylari bu tip ayakkabılar tercih etmeli ve konforunu ön planda tutmalıdır.

Hamilelik dönemi boyunca varis oluşumuna da sıklıkla rastlanmaktadır. Hamilelik sırasında gelişmelerinin veya kötüleşmelerinin nedeni, vücudunuza daha fazla kan pompalanması ve büyüyen uterusunuz pelvik bölgedeki damarlara baskı yaparak tüm bu ekstra kanın bacaklarınızda birikmesine izin veriyor olmasıdır. Hormonlar, yalnızca kan damarlarının gevşemesine neden olarak soruna katkıda bulunur.

Peki anne adayı ne yapmalı? Dolaşımı iyileştirmek için günlük egzersiz yapmalı, otururken veya ayakta dururken sık sık ara vermeli, çok fazla kilo almamaya özen göstermeli, bacaklarını yukarı kaldırarak dinlenmeli ve ana kan damarları üzerindeki baskıyı azaltmak için sol tarafında uyumalıdır

Pek çok kadın özellikle duruşunun dengesiz olması sebebiyle boyun ağrısı sorunu ile karşı karşıya kalır. Kaslarınızı ve aynı zamanda zihninizi gevşetmenin bir yolu, istediğiniz zaman istediğiniz yerde yapabileceğiniz basit esnemelerdir. Bu esnemeler için omuzlarınızı kaldırmadan başınızı bir tarafa eğerek dairesel hareketler çizmeye çalışmanız tavsiye edilir. Bununla birlikte düzenli olarak yapılacak nefes egzersizleri de son derece etkili olacaktır.

31 Hafta Gebelik Belirtileri
31 Hafta Gebelik Belirtileri

31 Hafta Gebelik Belirtileri

En sık rastlanan 31 haftalık hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı: Nefesiniz ağırlaştıkça ve kısaldıkça etrafta dolaşmakta daha fazla sorun yaşamaya başlayabilirsiniz. Kendinizi çok fazla zorlamamayı unutmayın. Biraz egzersiz yapmak sizin ve bebeğiniz için iyidir ancak kesinlikle dinlenmek için ihtiyacınız olduğu kadar ara verin.
  • Kuru, kırılgan tırnaklar
  • Braxton Hicks kasılmaları: Braxton hicks kasılmaları, gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan “yalancı doğum ağrıları” olarak tanımlanır.
  • Sızdıran göğüsler: İlk süt akıntıları kıyafetlerinizde lekelenmelere neden olabilir.
  • Sık idrara çıkma: Bu dönemde bebeğin büyümesi ile birlikte mesaneye yapılan baskı artacağından sık sık idrara çıkma isteği duymak normaldir.
  • Sırt ağrıları: Sırt ağrısının önüne geçmek için düzenli olarak egzersiz yapmak ve bolca dinlenmek gerekmektedir.
  • Uyku problemi: Bu dönemde bilhassa sırt ağrıları sebebiyle gebelerde uyku problemleri yaşanabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top