Close

Kanguru Seçimi Nasıl Yapılır?

kanguru-secimi-nasil-yapilir

kanguru-secimi-nasil-yapilir

Bebeği daha kolay taşımak için kanguru ve çeşitleri tasarımları ile birlikte sıklıkla tercih edilmektedir. Kanguru ismi, kanguruların yavrularını taşımalarından ilham alınarak tasarlanmasından kaynaklanır ve ebeveynler bu ürünü bebeklerini büyütürken sıklıkla kullanmaktadır. Kangurular bebeğinizi yorulmadan, efor sarf etmeden, kendinize uygun pozisyonlarda taşımanızı sağlamaktadır.

Kangurular ya da diğer bir adıyla bebek taşıyıcıları şehir hayatının karmaşık yaşamında özellikle büyük avantajlar sağlamaktadır. Günlük işlerinizi yaparken, seyahat ederken, yürümeye çıktığınızda, market alışverişlerinizde kanguru ebeveynlerin hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Kanguru sayesinde ebeveynler yani anne ve babalar bebeklerini kucaklarında taşırken aynı zamanda ellerini de rahatça kullanabilme özgürlüğüne kavuşacaklardır. Bebekler biraz daha büyüyüp ağırlaştıklarında ise onları uzun süre kucaklarında taşıyan ebeveynler yorulabilmektedir. Bebeğin ağırlığı artık bele, boyuna ve bileğe yüklendiği için ebeveynlerde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Tam da bu sebeple kanguru, ebeveynle riçin hayat kurtarıcı ürünkler arasında yer almaktadır.

Kangurular Bebekler İçin Zararlı Mıdır?

Kangurular yani bebek taşıyıcıları bebeklerin psikolojik gelişimine katkı sağlamaktadır. Bebeklerin psikolojik gelişimi için olumlu etkilere sahip olan kangurular pek çok uzman ve doktor tarafından önerilir. Kanguru ile bebek doğrudan anneye temas etmektedir. Özellikle yeni doğan bebekler için kangurular bebekte güven duygusunun pekişmesini sağlamaktadır. Çift yönlü bebek taşıyıcıları tercih edildiğinde anne ile göz teması kuran bebek, dilediği zaman annesinin kokusunu içine çekme ve dilediğinde ise etrafı gözlemleme fırsatı sunacaktır. Bu sayede her daim kendini güvende hissedecek ve gözünüzün önünde olacaktır.

Kanguru Kullanım Süresi

Kanguruda durmayı seven ve bundna rahatsız olmayan bebekler, bebek taşıyıcısını 18 kilo yani yaklaşık 4 yaşına kadar kullanabilir. Genellikle 3-4 yaşına gelmiş çocuklar kanguruyu tercih etmeyecektir. Yürümek isteyeceklerdir.

Kanguru Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanguru Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanguru Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle kanguru tercihleri ebeveynlerden ebeveynlere göre farklılık gösterecektir. Ebeveynler en kullanışlı kanguru modelini bulmak ve doğru tercih yapmak için mutlaka kanguruları deneyerek satın almalıdır.

Kanguru seçiminde ilk olarak “Kangurunun beli destekleyen bölümü bebeğin ergonomisine uygun mu?” sorusuna yanıt aranmalıdır.  Daha sonra sağlıklı ve bebeğe zarar vermeyen materyallerden üretilen kangurular tercih edilmelidir.

Kanguruda özellikle kullanılan kumaşlar hava alan özellikte olmalıdır. Bebeğin terlemesine halinde nefes alabilen özellikte kumaşlar seçilmiş olması bebeğiniz için çok daha sağlıklı olacaktır.

Kanguruların askıları özellikle dikkatle seçilmelidir. Kanguru askıları ergonomik bir tasarıma sahip olmalıdır. Yani kanguru; ebeveynlerin omuz, bel ve boyun kısmına yüklenen ağırlığı, dengeli ve merkezli bir şekilde taşımalıdır. Bebeğin vücut gelişimi bu sayede daha sağlıklı tamamlanırken ebeveynler de çok daha konforlu bir sürecin tadını çıkarabilir.

Altı aydan itibaren tercih edilecek kangurular için özellikle alt destek aparatı bulunmalıdır, kanguru tercihinde bu ayrıntıya dikkat edilmelidir.

Bebekte kalça çıkıklığı varsa, kalça çıkıklığına karşı onaylı bebek kanguruları yeni doğan bebekler için tercih edilmelidir. Ayrıca bebek taşıyıcısında baş desteği bulunmalıdır.

Kangurular bebeklerin vücudunun şeklini almalıdır. Her kanguru bebek için boyun desteği sağlamalıdır. Ayrıca kanguru bebeği sıkı bir şekilde tutmalıdır, bebek içerisinde çok fazla hareket edecek bir ortam bulmamalıdır. Bebeğin sallanması ve kanguru içinde bebeğin yığılması bebeğin fizyolojik gelişimini olumsuz etkileyecektir.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Kanguru bebeğin sağlıklı omurga gelişimini desteklemelidir yani kanguru, ergonomik materyallerden üretilmiş olmalıdır. Bu tasarımlar bebeğinizin daha sağlıklı bir denge pozisyonunda durmasını destekleyecektir.

Bebek Kangurusu Nasıl Kullanılır?

Bebek kangurusunu kullanırken belli başlı adımların takip edilmesi gerekmektedir. Öncelikle bebek taşıma kangurusunun bel kısmına oturtulur ve takılır. Sonra bebeğin bacak ve kolları kanguru içerisine yerleştirilir. Son olarak kangurunun arka kısmında bulunan klips kapatılmalıdır. Daha sonra bebek, kangurudaki baş desteği bandıyla sabitlenmelidir. Bu sayede bebeğin başının geriye düşmesi de engellenecektir. Kangurudaki askı aparatları ile bebek rahat edecek şekilde kanguruya sabitlenmelidir. Artık bebek hazırdır.

İlk aylarda bebekler için kanguru kullanımında bebek yüzünü ebeveyne dönmelidir. Bunun yanında bu aylarda henüz bebeğin boyun kasları gelişmediği için bebek başını arkaya yaslama ihtiyacı hissedecek ve yaslayacaktır. Bebek taşırken ilk iki ay veya üç ay yüzünün kendinize dönük olmasına dikkat etmelisiniz. İkinci ve üçüncü ayda bebek artık istediği gibi taşınabilir.

Kanguru Kullanımı ve Faydaları
Kanguru Kullanımı ve Faydaları

Kanguru Kullanımı ve Faydaları

Kanguru kullanımında bebekler öncelikle ebeveynle yakın temas kurmaktadır. Bu durum bebekte ebeveynlere karşı güven duygusunu oluştururken bebeğin de kendisini daha huzurlu ve mutlu hissetmesini sağlayacaktır.

Kanguru kullanımında bebeklerin askı ile taşınması bebeğin iç kulağındaki vestibüler sistem açısından da faydalıdır. Vestibüler sistem bebekte dengeyi sağlamaktadır. Taşınma sırasında bebek hareket edeceği için bu hareketler vestibülerleri uyaracaktır. Bu uyarılma bebeğin daha rahat nefes almasını ve bebeğin büyümesine katkı sağlamaktadır. Kanguru içerisindeyken bebek ebeveyn ile her yöne hareket eğilimi sağlayacakken bebek kucakta veya bebek arabasında olduğu gibi sürekli aynı yönde büyümeyecektir. Bu durumun beşikten bir farkı yoktur.

Ayrıca kanguru ile taşınan bebeklerin daha huzurlu olacağı görülmüştür. Kanguru ile bebek sessizce ve dilediğince uyanık kalarak çevresini gözleyecek ve öğrenme kapasitesini arttıracaktır.

Kanguru Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanguru seçimi bebek için ne kadar önemliyse, ebeveynlerin sağlığı ve annenin bebeği rahat taşıması için, ebeveyn içinde bir o kadar önemlidir. Ebeveynler için öncelikle kanguru kolay ve pratik kullanımlı olmasıdır. Ebeveynin sırt, bel, omuz ağrısına kanguru sebep olmamalıdır. Özellikle bu hususta kanguru seçiminde ebeveyn bebeği taşırken üç farklı yerden destekli olmasına dikkat etmelidir. Diğer bir husus ise kumaşı ebeveyn için ergonomik olmalıdır. Kumaş ebeveyne hareket özgürlüğü sağlarken anneyi terletmemelidir. Mümkünse kanguru seçilirken ebeveyn hem önde, hem arkada, hem de yandan taşınabilir olmasına dikkat etmelidir.

Bebek İçin Kanguru Seçimi

Bebek için kanguru özellikle doğal, anne kucağında taşınma hissi veren özelliğe sahip olmalıdır. Kanguru seçiminde özellikle erkek bebekler için seçilirken, kanguru kesinlikle testise baskı yapmamalıdır. Ayrıca bebekler uykuya geçtiklerinde bebeğin başı boşa çıkmamalıdır. Kanguru bebeğin başını destekleyecek bir forma sahip olmalıdır. Kanguruda baş destek aparatı olmalıdır. Kanguru bebeğin fizyolojik yapısını bozmamalıdır, omurga gelişimine zarar vermemelidir. Bebeklerin özellikle kalça yapısına zarar vermemelidir. Kanguru bebek ağırlığını ebeveyne eşit yaymalıdır. Bebeğin ağırlığı kanguruda kalça bölgesinde toplanmamalıdır. Bunlarla birlikte kangurunun kumaş formuna dikkat edilmelidir. Kumaşlar bebeği terletmeyecek ve hava akışı sağlayacak formda olması gerekmektedir. Kanguru seçimi yaparken diğer bir husus ise kangurunun doğumdan itibaren kullanılabilir bir özelliğe sahip olmasıdır. Daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz ve zamanla bebek tamamen bebek taşıyıcısına, kangurusuna alışıp zamanla benimseyecektir. Sık sık kanguru değiştirilmemesi bebek için tavsiye edilmemektedir.

Kanguru Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebekler kanguruyu doğduklarından itibaren kullanabilmektedir fakat uzman doktorlar kanguruları bebeklerin en az iki aydan itibaren kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Kanguru Çeşitleri
Kanguru Çeşitleri

Kanguru Çeşitleri

Kangurunun özellikleri arasında kemerli, cepsiz, oturtma aparatlı, bel destekli, cepli, emniyet kilitli gibi çok fazla donanıma ve özelliğe sahip kangurular vardır. Kanguru tercihi bebeğin ayı, fiziksel özelliği, yaşı ve bebekte herhangi bir sağlık sorunu varsa buna uygun olarak tercih edilmelidir.

Bebekler İçin Kanguru Örtüsü Nedir?

Öncelikle bebek için çok sıcak havalarda bebeğin bunalma ve terleme olasılığına karşın bebeğin ana kucağı kanguru içinde bulunmalıdır. Ürünler tercih edilirken mutlaka hava akışı sağlanan ve terletmeyen kumaşlar tercih edilmelidir. Terletmenin yanı sıra bazı kumaşlar bebeklerde alerji reaksiyonları başlatmaktadır. Ürün seçiminde bu hususa mutlaka dikkat edilmelidir. Mümkünse yasal belgelere sahip ürünler tercih edilmelidir.

Kış aylarında ise bu durum tam tersine dönmektedir. Anne sıcaklığı ile bebeğini ısıtmaktadır. Bunun yanı sıra kış aylarında bebekleri ısıtan ve terletmeyen, soğuk havalarda kullanılmak üzere bazı kangurulara takılan örtüler de bulunmaktadır. Bu kanguru aparatı şapkalı bir kapüşonlu misali bebeğin hem vücudunu hem de kafasını örterek soğuktan ve rüzgardan korumaya yardımcı olmaktadır.

Kanguru Bakımı

Kanguru bakımı bebeğin sağlığı açısından önemli bir detaydır. Kangurunun bakımında markalar genellikle ürünlerinin soğuk suda yıkanmasını önermektedir. Ayrıca yıkanan kanguruların kurutma makinesine atılması veya sıkma işlemine aşırı derecede maruz bırakılmaması şiddetle önerilmektedir. Makinede yıkanacak kanguruların hassas ayarda ve düşük devirde, uzun süreli yıkanmaması gerekmektedir. Kurutma işlemi sırasında ise kurutma makineleri kullanılmayacağı gibi kangurular aşırı güneş altında da kurutulmamalıdır. Kanguru yıkanırken kullanacağınız deterjanında bebekler için uygun olmalı ve mümkünse ağır ve yüksek koku keskinliğinden uzak durulmalıdır. Deterjanın kangurudan arınması için ilave ek su formatının makinede seçilmesi de yıkanma aşamasında önemlidir.

Prematüre Bebek ve Kanguru
Prematüre Bebek ve Kanguru

Prematüre Bebek ve Kanguru

Anne karnındaki gelişimini tamamlayamadan doğan bebeklere prematüre bebekler denmektedir.Kangurular nasıl yavrularını taşırken onunla sürekli iletişim kuruyorlar  ve devamlı sıcak bir temas halinde bulunuyorlarsa, bundan esinlenerek erken doğum ile dünyaya gelen bebeklere de buna benzer bir uygulama uygulanmaktadır. Yeni doğan ve erken doğum ile dünyaya gelen bebek sadece altı bağlı şeklinde, baş destekli bir kanguru ile annenin göğsünün üzerine konularak emzirilmelidir. Bebek bu sayede annenin sıcaklığını hissedecektir. Anne ile bebek arasında kurulan bu sevgi dolu ve sıcak bağ prematüre bebeklerin hayatta kalmasını sağlayan en büyük unsurlardan birisidir.

Bu uygulama ile kanguru ile anneye bağlanan bebeğin solunum yolları düzene girerken, kalp ritimleri gelişmektedir. Ayrıca bebeğin vücut ısısı korunurken, bebek ebeveynleri ile psikolojik olarak bir bağ kurmaya başlamıştır. Bebek kanguru bakımı ile hayatlarına devam eden yeni doğan bebekler anne sütleri ile daha iyi beslenirken, daha sakin olurlar ve hastaneden daha kısa süre içerisinde taburcu edilmektedirler.

Bu kanguru uygulaması sayesinde bebeğin uyuduğu dikey pozisyon ile akciğerlere mama kaçma riski azalmaktadır. Anne ve yeni doğan bebek bu süreçte ayrı kalmaz ve annenin göğüslerine bebeğin sürekli yakın olması ve sık sık bebeğin anneyi emmesi annede süt üretimini de arttırır. Anne ile sürekli yakın temasta kalan bebek terk edilme korkusundan uzaklaşarak tamamen güven dolu bir ortamda kendisini geliştirmektedir. Anne ve bebeğin bu yakınlığı bebeğin ağlamasını azalttığı için bebeğin fazla enerji harcamasını da engelleyecektir. Fazla enerji harcamayan bebeğin kan dolaşımı daha hızlı bir şekilde düzene girecektir. Kanguru uygulaması ayrıca aynı zamanda bebeği enfeksiyonlardan da uzak tutmaktadır.

Kanguru pozisyonu direkt ten teması ile anneye bebeği bağlayarak, termal battaniye ya da normal kuvözün sağladığı sıcaklıktan daha sıcak ve güvenli bir ortam sağlamaktadır.

Son olarak kanguru sayesinde annenin sesi, mırıldanması bebeğin kalp atışını arttırarak bebeğe bir nefes olmaktadır. Prematüre bebeklerde bu sayede sıklıkla görülen solunum durması yani apne sorunu önlenmiş olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top