Close

Vazgeçilmez tatlılardan sütlaç nasıl yapılır?

Zaman içinde ismi, “sütlü aş” sözcüğünden türemiş sütlaç,Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biridir. Bu geleneksel tatlı, yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın çeşitli yerlerinde de gönülleri fethetmeyi başarmıştır. Kolay ana maddeleri ve hafif tadı tercih sebebidir. Peki, sütlaç nedir,çeşitleri nelerdir ve nasıl yapılır?

Sütlaç nedir ve çeşitleri nelerdir?

Bir rivayete göre, “sütlü aş” ilk olarak, midesi rahatsızlanan bir kişiye ilaç niyetine verilmiş. Süt, pirinç ve şekerin karışımından elde edilen tatlı, zaman içinde ünlenmiş ve saray sofralarında bile servis edilmeye başlamış. Bu üç beyazdan oluşan tatlının lezzeti ve kolay tüketimi herkesi etkilemiş. Geleneksel bir Türk tatlısı olarak bilinen sütlaç,aslında pek çok farklı ülkede farklı şekillerde yapılmaktadır.İngilizcede “rice pudding” olarak bilinir. Özellikle pirincin bol olduğu Asya’da, sütlaç çok ünlüdür. Türk mutfağında sütlaç,üç beyaz ana maddeden oluşur ve isteğe göre fırında toprak kaplarda yapılabilir ya da soğuk tüketilebilir. Dünyanın farklı yerlerinde ise bu maddeler değişiklik gösterir. Örneğin bazı Avrupa ülkelerinde sütlaç,yumurta ve kuru üzüm eklenerek yapılır. Buna ek olarak, sütlaç,Britanya’da da geleneksel lezzetlerden biri olarak görülür ve krema kullanılarak yapılır. Ayrıca, sütlacın yoğunluğu ve servis edilirken üstüne konan malzemeleri de oldukça çeşitlidir.

Sütlaç Tarifi

Sütlaç ana maddelerini bulmak açısından kolaydır ama asıl önemli olan kıvamını tutturabilmektir. Öncellikle gereken malzemeler şunlardır:

  • Süt (1 litre)
  • Pirinç (1,5 çay bardağı)
  • Su (2 su bardağı)
  • Toz şeker( 1 su bardağı)

Malzemeler bulunduktan sonra yapım aşamasına geçebilirsiniz. İlk olarak, bir tencereye önce pirinci sonra suyu ekleyerek kısık ateşte pişirin. Pirinçler suyu çekip şişince ocağı kapatın ve ılımasını bekleyin. Daha sonra tekrar ocağa alın ve azar azar süt ekleyerek bir tahta kaşık ile karıştırın. Bu karışım kaynamaya başladığında şekeri de ilave edin. Göreceksiniz ki zamanla karışım yoğunlaşacaktır.İstenen kıvama gelince sütlacı soğumaya bırakın. Sütlaç,soğuk ya da oda sıcaklığında servis edilebilir. Bunun yanı sıra fırında toprak kaplarda da yapılabilir. Ayrıca, son dokunuş olarak da sütlacın üstüne tarçın ya da kırılmış fındık gibi malzemeler konarak afiyetle yenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top