İçindekiler
Parestezinin kelime anlamı normal olmayan his demektir. Kelime kökeni Yunancadan gelir. Bedenin herhangi bir yerinde uyuşukluk, yanma ya da hissizlik gibi semptomlar gösteren bu hastalık isim olarak bilinmese de ara ara birçok kişide görülebilen yaygın şikayetlerden birisidir.
Parestezi Neden Olur?
Parestezi’nin genel olarak oluşmasında birçok farklı etken vardır. Geçici olan parestezi ile kalıcı olanlar arasında farklı bilmek gereklidir. Parestezinin oluşma nedenleri şunlardır:
- Son zamanlarda bedenin alışık olmadığı kadar yorulması
- Kronik rahatsızlıkların artması
- Uzun süre ayakta kalmak
- Ani kilo artışı
- Şeker hastalığı
- Kan dolaşımında zayıflık
Parestezi net bir sebebe bağlı olmamakla birlikte uzun süredir vücudunuzda yanma, uyuşukluk hissi, karıncalanma gibi şikayetler yaşıyorsanız mutlaka bir uzman hekime danışarak altında yatan ciddi bir problem olup olmadığını öğrenmek gereklidir.
Eğer ki ciddi bir sorun varsa parestezi hastalığın erken belirtileri arasında yer alabilir. Bu nedenle detaylı bir kontrolden geçmeniz gereklidir. Parestezinin oluşma nedenleri arasında sinirlere yapılan baskılar olabilir. Sinir sıkışması ve sinirlere olan baskılar bir müddet sonra sinirlerin etkisini kaybetmesine neden olurken daha ciddi sorunlara yol açma ihtimali vardır.
Parestezi Şikayetlerini Önlemenin Yolları
- Parastezi şikayetlerinin genç yaşlarda olmasında genel sebeplerden birisi sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamdır. Günlük en az 1 saat yürüyüş yapmak hem beden sağlığı açısından hem de ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Bu nedenle eğer altında yatan belirli bir hastalığınız yoksa düzenli hareket ederek bu tarz şikayetlerden kurtulmanız mümkündür. Ayrıca bir saat yürüyüş dışında aktif yaşam ile şikayetlerinizi azaltabilir sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz.
- Parestezi şikayetlerinden birisi de uyku esnasında yanlış yatış pozisyonudur. Yatarken uzun süreli hareketsiz kalmak nedeni ile el ve ayaklarda oluşan uyuşmalar geçici parestezi olarak adlandırılabilir.
- Ayrıca bacak bacak üstüne attıktan sonra bacaklarda meydana gelen uyuşmalarda geçici parestezi şikayetleri arasındadır.
- Parestezi şikayetleri arasında yer alan önemli etkenlerden birisi de uzun süreli telefon ya da tablet kullanımıdır. Bunlar parmaklarda uyuşmaya neden olurken uzun vadede ciddi kas ve sinir hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle eğer mecbursanız kısa molalar vererek ellerin farklı hareketler yapmasını sağlamalısınız.
Parestezi Tedavisi
- Tüm önlemlere rağmen şikayetleriniz geçmiyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmak gereklidir.
- Genellikle sağlık kuruluşlarında EMG, Sinir İleti Çalışması, Ultrason ve MR görüntüleme gibi tetkikler yapılır. Bunun sonucunda genelliklle hastaya fizik tedavi verilerek kasların kuvvetlendirilmesi amaçlanır.
- Ayrıca eğer vitamin ve mineral eksikliği bulunuyorsa şikayetleri olan kişiye vitamin ilaçları verilerek şikayetlerin azalması amaçlanır.
- Tüm bunların yanı sıra ileri derecede parestezi şikayetleri bulunan hastalara cerrahi müdahale ile şikayetlerinin giderilmesi amaçlanır. Cerrahi müdahalede paresteziye neden olan sinir sıkışması gibi problemler çözülerek hastanın şikayetlerinin ortadan kalkması amaçlanır.