Close

Baba adaylarının baba olma kaygısı ve çözümleri

Bu yeni doğum baba adayına artık eskisi kadar genç ve dinamik olmadığını da hatırlatabilmektedir. Yaşamlarına eklenen yeni görev ve sorumluluklarla birlikte baba adayları çaresiz hissetmektedir. Üstelik yapılan bazı araştırmaların sonuçlarına göre erkeklerde bu dönemde hormonal değişikliklere de rastlanılmıştır.

Babalık kaygısının nedenleri nelerdir?

Bebeğin dünyaya gelmesiye birlikte ortaya çıkan babalık kaygısı ile baba adaylarını huzursuz eden sorular beyınlerınde yankılanır. Bu sorular;

  • Acaba nasıl bir baba olacağım?
  • Sosyal hayatım sona erecek mi?
  • Ailemin ekonomik yükümlülüğünü taşıyabilecek miyim?
  • Partnerimle aramdaki ilişki bu durumdan nasıl etkilenecek?
  • Cinsel hayatım etkinliğini koruyacak mı?

Babalık kaygısı ile ortaya çıkan bu sorular normal olmakla birlikte eğer üstesinden gelinmezse gelecekte çocukla olan ilişkiyi etkileyebilmektedir. Eşler arasındaki ilişki, babalık kaygısı taşıyan baba adayının bu durumu atlatma sürecinin seyrinde çok büyük önem taşımaktadır. Aileye yeni bir bireyin katılması mutluluk getirmesinin yanısıra ebeveynlerde birtakım korkulara sebebiyet vermektedir.Annelerin içgüdüleriyle altettikleri bu durum baba adaylarını o iç güdüye sahip olmadıkları için telaşlandırmaktadır. Aslında babalık kaygısının en temelinde bu olgu yatmaktadır. Babalık kaygısını etkileyen diğer faktörler arasında;uykusuzluk,çiftler arasında stresten kaynaklanan kavgalar,bebeğin getirdiği maddi ve manevi sorumluluklar,erkeğin cinsel hayatının aynı şekilde devam etmeyeceğini düşünmesi sayılabilir.

Babalık kaygısının üstesinden nasıl gelinir?

  • Babalık kaygısı yaşayan erkekler annelik içgüdüsüne sahip olmadıklarını kabul edip babalığın öğrenilmesi gereken bir husus olduğunu anlamaya çalışmalıdır.
  • Babalık kaygısı taşıyan erkeğin aile kavramı ile tanışıp bu duruma alışabilmesi için baştaki süreçte anne ,baba ve çocuk yanlız kalmalıdır. Bu ilişkilerin güçlenmesini sağlayacaktır.
  • Eşler birbirleri ile olan iletisimlerine büyük özen göstermeli ve birbirlerini anlamaya çalışmalıdır.
  • Babalık kaygısı tasıyan baba adayı bu süreci atlatamaması halinde bu durumun tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu kabul edip bir uzmana başvurmalıdır .

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top