Close

Bebeğin genetik sağlığını ölçen NIFTY Testi

nifty-testi-nedir-nasil-yapilir-eniyikadin

NIFTY Testi nedir ve ne için yapılır?

NIFTY Testi,anne adayından kan alınarak yapılmakla birlikte bebekte trizomi21,trizomi18 ya da trizomi13 varlığını saptamaya yardımcı olmaktadır. Trizomi 21,trizomi18 ya da trizomi13 bebeklerde rastlanabilen kromozom anomalileridir. Trizomi normalde anneden ve babadan alınarak oluşan iki olan kromozom sayısının hücrelerde üç kopya olarak meydana gelmesiyle ortaya çıkmaktadır. En fazla görüldüğü kromozomlar 21,18 ve 13.bunlar oluştuğunda bebekte çeşitli sendromlar meydana gelmektedir. NIFYT Testi sadece anne kanına ihtiyaç duyularak yapıldığı için anne ve bebeğin sağlığını tehdit etmemektedir. Hamileliğin 12.haftasından itibaren uygulanması önemli kararlar için ebeveyn ve doktorlara zaman kazandırmaktadır. Bebeğin sağlık durumunun anlaşılması için anne karnında yapılan basit bir test olmakla birlikte NIFTY Testinin geçerli bir ekonomik yükünün olduğu söylenebilir.

NIFTY Testiyle hangi hastalıklar saptanmaktadır?

  • Trizomi 21 ( Down Sendromu): Kalıtsal olmayıp hamilelikte ortaya çıkmakla birlikte annelerde yaş ilerledikten sonra ortaya çıkma riski daha fazla olan kromozom anomalisidir. Bebeğin down sendromlu doğmasına sebep olur. En sık rastlanan türdür.
  • Trizomi 18 (Edwars Sendromu): 5000 doğumun birinde ortaya çıkabilen,doğuştan ciddi hasarlara neden olan bir kromozom anomali türüdür. Bu türde hamilelik sırasında bebek kaybedilebilmektedir.
  • Trizomi 13 (Patau Sendromu): 1000 doğumun birinde görülebilmekle birlikte en belirgin anomilerini beyinde ve yüzde gösteren bir kromozom anomali türüdür.

NIFTY Testi uygulanabilmesi için olması gereken etmenler  nelerdir?

  • Anne adayının 35 yaş ve üstünde olması
  • Geçmişte trizomi yaşandığını gösteren gebelik kaydı
  • Anne adayına önceden tüp bebek tedavisi uygulanmış olması
  • Düşük tekrarı yaşayan bir annenin olması
  • Anne adayının düşük riski veya hepatit B enfeksiyonu taşıyor olması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top