Close

Bebeğiniz gün gün büyüyor; 21 aylık bebek gelişimi ve özellikleri

21-ayda-bebeklerde-gelisim

Bebeğiniz her geçen gün büyüyor. Bu ilk dönemlerde geçen her ay hem sizin için hem de bebeğiniz için oldukça önemlidir. Peki, 21 aylık bebeğinizin gelişimi nasıl olmalıdır? Sizler için araştırdık.

21 aylık bebeğin fiziksel gelişimi

Bebeğiniz bu aylarda motor ve dil becerilerini son hızla geliştirmeye devam etmektedir. Bununla birlikte artık günlük rutinleri de öğrenmeye başlıyor. Bu aylarda bebekler fiziksel olarak genellikle 78-89 santimetre boyları arasında olurlar ve kiloları da 9 ile 13 kilo arasında değişmektedir. Bu durum bebeğin cinsiyetine ve bazı koşullara göre değişkenlik gösterebilir. Doktorunuz açısından bebeğinizin boyu ve kilosu normal bulunmuşsa bir problem yok demektir.

21 aylık bebeğin beslenme ve uyku düzeni

21. ayda bebekler hemen hemen bir yetişkinin tüketebileceği tüm besinleri tüketebilirler. Burada önemli olan bebeğin hangi besin türünden ne kadar ve ne sıklıkla yediğidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bebeğin her besin türünden dengeli bir miktarda tüketmesidir. Bu durum ileride yemek yeme alışkanlığı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bebeklerin bu dönemde sofra düzeni ve yemek düzenini kavramaya başlamaları önemlidir.

21 aylık bebekler günde ortalama 12-14 saat uyurlar. Bu büyümeleri için gerekli ve yeterli bir süredir. İlerleyen aylarda bu süreler azalacaktır. Bununla birlikte bu dönemde bebekler gece ağlamaları yaşayabilirler. Artık kâbus görebilirler. Bu sebeple bu ağlamalar normal karşılanmalıdır.

21 aylık bebekler neler yapabilirler?

  • Topa tekme atabilirler.
  • Kuleler yapabilirler.
  • Elbiselerinden birini giyebilir veya çıkarabilirler.
  • Yardım alarak dişlerini fırçalayabilirler.
  • Yardım alarak oyuncaklarını toplayabilirler.

21 aylık bebeğin gelişim özellikleri

Dil gelişimi ile birlikte yavaş yavaş sosyal gelişim de bu zamanlarda başlar. Dil gelişimi pek çok koşula bağlı olarak her bebekte farklı hızda ve şekilde gelişir. Bu durum her bebek için farklı bir süreç anlamına gelmektedir. Bununla birlikte bebekler bu aylarda yavaş yavaş diğer bebeklerle etkileşim kurmaya ve iletişim geliştirmeye başlarlar. Oyun oynarken kendi kurdukları düzende oynamaya devam etseler de farklı bebeklerin nasıl oynadıklarını merak eder ve bunları gözlemlerler.

Zaman kavramları ve zamanı anlayışları şimdiden ibarettir. Geçmiş ve gelecek gibi kavramları anlayamayabilirler. Bu ay içerisinde ya da ilerleyen aylarda artık yavaş yavaş geçmiş, dün, yarın ve gelecek gibi zaman kavramlarını anlamaya başlayabilirler.

21 aylık bebekler yemek ve uyku gibi düzen gerektiren faaliyetleri rutin haline getirmeye başlayabilecekleri bir dönemdedirler. Bu sebeple bunların düzenli rutinler olması hem sizi hem de bebeğinizi rahatlatacaktır.

21 aylık bebeklerin gelişimi için neler yapılmalıdır?

Bebeklerin bu aylarda ortak özellikler gösterdiği kabul edilmekle birlikte her ay olduğu gibi 21. ay da bebekler için öznel süreçleri içeren bir dönemdir. Her bebeğin göstermesi beklenen özellikler yanında bebeğin kendine özgü özellikleri dikkate alınmalı ve bunun bir gelişim geriliği ya da eksikliğinden çok bebeğe özgü özelliklerin bir toplamı olduğu kabul edilmelidir. Örneğin bazı bebekler sosyal ilişki kurma bakımından daha pasif özellikler gösterebilmektedirler. Bu ve bunun gibi durumlarda yapılması gereken sabır ile bebeğin gelişimini destekleme olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top