Close

Bebek İçin Yapılması Gereken Hazırlıklar

bebek-icin-yapilmasi-gereken-hazirliklar

bebek-icin-yapilmasi-gereken-hazirliklar

 Hamilelik testinin göstergesi pozitif çıktığında hayatınızın asla eskisi gibi olmayacağını anlarsınız. İlk heyecandan sonra, minik bebeğiniz için yapmanız gereken hazırlıkları düşünebilirsiniz. Tıbbi testler planlamaktan doğum kurslarına kayıt olmaya, bir araba koltuğu seçmekten bebek eşyaları satın almaya kadar birçok detay düşünmeye başlarsınız.

Doğacak bebeğinize hazırlanırken planlamanız gereken en temel konular şunlardır:

  • Sağlık sigortası kapsamını kontrol etmek
  • Olası hastalıklar için bir sağlık kuruluşu seçmek
  • Güvenebileceğiniz bir çocuk doktoru bulmak
  • İş iznini planlanmak
  • Finansal planlama yapmak
  • Çocuk bakımı dersleri almak ve bakımla ilgili kitaplar okumak
  • Bebeğinize uygun temel ev onarımları yapmak
  • Çocuk bakımınızı planlamak
  • Bebek ekipmanlarını temin etmek

Doğum öncesi hazırlıkların sizi yormasına izin vermezseniz, bu çok özel anların tadına tam varabilirsiniz.

Bebek Nelere İhtiyaç Duyar?

Hamileliğiniz kesinleştikten sonra bebek malzemesi satın almanız gerekir. Bebek eşyalarının listesini buzdolabının üzerinden alıp mağazaya gidebilir veya bilgisayarın başına geçebilirsiniz. Sevimli kıyafetlere ve oyuncaklara direnmek zor olabilir. Ama güzel eşyalar üzerinde savurganlık yapmadan önce bebeğinizin güvenliğini ve cüzdanınızı dikkate almalısınız. İhtiyaç duymayacağınız veya sonradan kullanamayacağınız malzemeleri satın almamak için, bebeğinizin temel ihtiyaçlarının neler olduğundan emin olmalısınız. Bunları en baştan düşünmek size ekonomik kar getirecektir.

Bebeğiniz için evde uygun bir alan veya oda ayarladıktan sonra, onun rahat uyuyup dinlenebileceği bir bebek yatağı, bebek yorganı, bebek yastığı gibi uyku ekipmanları ve bebek giysileri temin etmelisiniz. Bunları seçerken her zaman için bebeğinizin sağlığına ve güvenliğine odaklanmalısınız.

Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu günümüzde piyasaya arz edilen ürünlerin dayanıklı, sağlıklı ve güvenli olmasını sağlamak için belirli standartlar belirler. Siz de bebeğiniz için satın alacağınız ürünlerin bu standartlara uygunluğunu kontrol edebilirsiniz. Bu, alışverişi sizin için çok daha kolay hale getirecektir.

Bebek Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilir
Bebek Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilir

Bebek Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Yenidoğan bir bebek günün yaklaşık 10-18 saatini uykuda geçirir. Onun sağlıklı büyümesinde, beslenmesi kadar mışıl mışıl uyuyacağı bir yatağının olması da önemlidir.

Bebeğinizin narin cildini, hassas omurga ve kemiklerini göz önüne alıp yumuşacık bir bebek yatağı seçmek isteyebilirsiniz.

Bir bebek yatağı satın alırken bilmeniz gereken en önemli noktalardan biri, çok yumuşak uyku yüzeylerinin ani bebek ölümü sendromu (SIDS=ABÖS) riskini artırmasıdır. Bu nedenle bebek yatağının sertlik düzeyi hassas bir konudur. Sertliği test etmek için bir elinizi yatağın ortasına bastırmalı, ardından çekmelisiniz. El izi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Elinizin ana hatlarını yatak yüzeyinde görebiliyorsanız, farklı bir model seçmelisiniz. Doğru modeli seçerseniz bebeğinizin omurgasını destekleyerek deliksiz bir uyku çekmesine yardımcı olursunuz.

Yatağın dokusunun, muhtemel oluşabilecek kir ve lekelerden kolaylıkla arınacak bir yapıda olması bebeğinizin hijyeni açısından önemlidir. Yatağı seçtikten sonra bebeğin ihtiyacı olan tek eşya, yatağa uygun bir çarşaftır. Çarşafın sentetik olmayan ve terleme yapmayacak bir kumaştan üretilmesi gerekir. Kullandığınız bebek yatağının sağlam, düz, karyolaya tam oturan, temiz, dışı su geçirmez ve tek çarşafla örtülmüş olması faydalı olabilir.

Bebek Karyolası Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Bebeğinizin uyuması için en güvenli yer, ilk 6 ay boyunca sizinle aynı odada bulunan kendi yatağıdır. Ancak ilerleyen aylarda kendi yatak odasına veya çocuk odasına geçebilir.

Bazı ebeveynler, bebeğin ilk 6 ayında küçük bir beşik kullanmayı tercih eder, ardından bebeği bir karyolaya geçirir. Her ikisinin de artıları ve eksileri vardır. Ama bebek karyolası genellikle en popüler seçimdir. Çünkü bebek, karyoladan çıktıktan sonra bebek karyolası yatağa dönüştürülebilir ve en az 4 yıl daha kullanılabilir.

Bir bebek karyolasının odanızda güzel görünmesi kadar, bebeğinizi uyurken güvende tutacak, kullanımı kolay, dayanıklı bir ürün olması da önemlidir. Karyolanın yüksekliği için ayarlanabilir tabanının olması kullanım kolaylığı sağlar. Bebeğiniz küçükken ilk birkaç ay yatak en yüksek taban seviyesinde tutulur, böylece bebeğinizi kolayca içeri ve dışarı alabilirsiniz. Bir süre sonra bebeğiniz büyüyüp hareket etmeye ve kendini yukarı çekmeye başladığında taban seviyesini düşürebilirsiniz. Böylece, bebek karyoladan çıkamaz.

Bebeğinizin yatağıyla karyolasının ebat olarak birbirine uyumlu olması, yani yatağın karyola içine tam oturması önemlidir. Kenarlarda boşluk kalırsa bebeğiniz hareket ederken elini, yüzünü bu boşluğa sıkıştırabilir. Birçok bebek dişleri çıkmaya başladığında karyola kenarlarını çiğnemekten hoşlanır. Bu nedenle karyolanın kurşunsuz bir boya ve cila ile boyanmış olması gerekir. Yan kısımlarının koruyucu bir kaplamasının olması da çözüm olabilir. Parmaklıklarının arası en fazla 7 cm olmalıdır. Karyolanın, bebeğe temas edeceği köşeleri yaralanmalara neden olmaması için yuvarlatılmalıdır.

Bebeğin güvenliği için karyola veya yatağın çevresi mümkün olduğunca tuzaklardan ve tehlikelerden arındırılmalıdır. Bu nedenle bebek karyolası doğrudan güneş ışığı alan ve hava akımının olduğu yerlere, ısı kaynaklarının ve diğer mobilyaların yakınına yerleştirilmemelidir. Yastıklar, büyük yorganlar ve ağır battaniyeler karyola içine konmamalıdır; çünkü bebek onların altında boğulabilir.

Bebek Yastığı Ne İşe Yarar
Bebek Yastığı Ne İşe Yarar

Bebek Yastığı Ne İşe Yarar?

Bebeğin odasını uyuyacağı ve büyüyeceği rahat ve dinlendirici bir yer haline getirmek önemlidir. Odayı nasıl dekore edeceğinize karar verirken, muhtemelen sevimli bebek yastıklarıyla da süslemek isteyebilirsiniz. Bir yetişkin olarak yastıkla uyuduğunuz için muhtemelen bebeğinize de başını koyması için bir bebek yastığıalmanın iyi fikir olacağını düşünebilirsiniz. Ancak bebeklerin uyumak için bir yastığa ihtiyacı yoktur. Dahası, bebeğinizin yastıkta uyuması tehlikeli olabilir.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin “Güvenli Uyku Kuralları”na göre, bebekler en az 1 yaşına ve tercihen 18 ay veya sonrasına kadar yastık, battaniye ve diğer yumuşak yastıklar içermeyen sağlam, düz bir yüzeyde yatmalıdır. Çünkü her türlü yastık, yumuşak nesne, gevşek yatak bebeğin hava yolunu tıkayabilir ve boğulma riski oluşturabilir. Bunlar aynı zamanda ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) ile de ilişkilendirilir. Yastık bir bebeğin başını uzun süre aynı pozisyona kilitlediğinden, başının arkasının düzleşmesine neden olabilir. Plajiyosefali veya Düz Kafa Sendromu, her 1000 bebekten 16’sını etkileyen şaşırtıcı derecede yaygın bir durumdur.

Aslında 1 yaşın üzerindeki çocuklar için bile yastık gerekli değildir. Ebeveynler genellikle bir yastığın çocuklarına ekstra rahatlık sağlayacağını düşünür. Halbuki bebeğin yastıksız daha rahat edeceğini fark etmez. Birçoğu, at nalı şeklindeki bir yastık kullanmanın bebeğin kafasına yuvarlak bir şekil vereceğine inanır. Oysa bunu destekleyecek hiçbir kanıt yoktur. Bilakis bebeğin başı at nalı şeklindeki bir yastığın ortasına sıkıca yerleştirilirse, kusması durumunda başını yana çevirmesi zor olacaktır. Bu, bebeğinizin kendi kusmuğunda boğulmasına neden olabilir. Aynı zamanda geleneksel at nalı şeklindeki yastıklar, hardal tohumu veya rai ile doldurulur. Modern versiyonları genellikle sünger çipler ve termokol toplarla doludur. Yastık yırtılacak olursa içindeki tohumlar, sünger veya termokol dışarı çıkabilir ve bu da boğulmaya ve komplikasyonlara yol açabilir. Bebeğiniz için kuş tüyü yastık kullanmaktan da kaçınmalısınız. Bu yastıklar çok yumuşak ve rahat olmalarına rağmen bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Bebek Yastığı Hangi Durumlarda Kullanılabilir? 

Bebek yastığı kullanılmasını gerektiren tıbbi bir durum olmadığı sürece, bebeklerin yastığa gerçekten ihtiyacı yoktur. Bebeğiniz yeterince büyüdüğünde ve yastık kullanmayı sevmediğinde, onu kullanmaya zorlamanıza da gerek yoktur. Bebeğinizin yastıkla rahat olup olmadığı konusunda, onların davranışlarından ipucu alabilirsiniz. Çocuğunuz bir yastık almakta ısrar ederse, bir çocuk doktoru ile iletişime geçerek, yastığı kullanması için doğru yaşta olup olmadığını ve yastık seçimini doğru yapıp yapmadığınızı danışabilirsiniz.

Zaman zaman 2 yaşın altındaki bebekler için çocuk doktoru reflü, kulak enfeksiyonu ve kronik soğuk algınlığı gibi belirli sağlık durumları nedeniyle yastık kullanılmasını önerebilir. Bebeğin başını kaldırmak için tasarlanmış reflü yastıkları bulunur. Bu yastıklar daha kolay nefes almayı sağlar ve sindirimi düzenler. Bebeğiniz reflü olursa yararlı olabilir. Sonuç olarak bebeğinizin başının altına bir yastık koymanız gerekebilir. Bu durumda bebek yastığının, burnu ya da ağzı kapatmaması için dikkatli ve tetikte olmanız gerekir.

Bu gibi gerekli durumlarda bebeğinizin hassas kafasına mükemmel şekilde uyacak ve düz kafa sendromunu önlemeye yardımcı olacak şekilde tasarlanmış rahat bebek yastıkları vardır. Bunlar yüksek teknoloji kumaş kullanılarak anatomik olarak şekillendirilir ve delinir, böylece bebeğin kafasını eşit ve etkili bir şekilde destekler.

Eğer bebek yastığı kullanacaksanız düzenli olarak bunları temizlemelisiniz. Yastıklar genellikle enfeksiyonun üreme alanıdır. Atık toz, ter, süt, yağ ya da nem mikropları çoğaltır. Yastığı bakım talimatlarına göre yıkamanız gerekir. Bu ürünleri kullanmadan önce tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız.

Bebek Yorganı Alırken Nelere Dikkat Edilir
Bebek Yorganı Alırken Nelere Dikkat Edilir

Bebek Yorganı Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Piyasada çeşitli kumaşlardan ve farklı yaşlara uygun şekilde yapılmış çok sayıda bebek yorganı bulunur. Seçiminizi yaparken cildi tahriş etme riski olmayan, kimyasal içermeyen, teri veya ısıyı hapsetmeyen, nefes alabilen kumaşları tercih etmelisiniz. Yüksek kaliteli organik pamuktan imal edilmiş bebek yorganları, yenidoğan bebek için en güvenli seçenektir. Bu tür bebek yorganları havayı daha iyi geçirir ve bebeğinizin cildini serin tutar. Pamuk yapısı dolayısıyla ciltten teri emer. Sentetik kumaşlar ise, hava girmesine ve terin çıkmasına izin vermez, bu şekilde bebek daha fazla ısı tutacağı için rahatsızlık duyar ve ağlar.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da bebek yorganı üzerinde bebeğin boğulmasına veya dolanmasına sebebiyet verecek şeritler, püsküller, hatta düğme gibi sarkan ögeler bulunmamasıdır. Doğum sonrası bebeğinizi evde veya bir arabada uyurken sıcak tutacak pamuk bir battaniyeye de ihtiyaç duyabilirsiniz. 16-20°C arasındaki bir oda sıcaklığının bebekler için ideal olduğu düşünülürse, özellikle soğuk aylarda bebek battaniyeleri son derece kullanışlı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus, yorgan ya da battaniyelerin bebeğinizin omuzlarının üzerine çıkmaması ve başını örtmemesidir.

Bebek Giysisi Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Bebeğin ilk birkaç hafta çok çeşitli kıyafetlere ihtiyacı yoktur. Çünkü anne ve bebek bu ilk dönemi birbirlerini anlayarak geçirir. Bu yüzden üstleri, altları, çorapları, şapkaları nasıl eşleştireceğim diye endişe etmemelisiniz. Nasıl olsa bebek biraz büyüdüğünde bunun için bolca zamanınız olacaktır. Ama şimdilik bebeği güvende ve rahat ettirmek önceliğiniz olmalıdır.

Bu ilk aşamada yenidoğan bebeğin sıcak tutulması önemlidir. Bebek kendi vücut ısısını kontrol edemediği için, onun göğsünün ve sırtının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Mağazalarda veya gideceğiniz diğer sıcak mekanlarda katmanları çıkarabilirsiniz. Bebek giysisi katmanlarının fazlaya kaçtığını bebeğin kızarmış yanaklarından, sık nefes almasından, huzursuzluğundan ya da sırtının terli olmasından anlayabilirsiniz. Genel bir kural olarak, bebeğinizin sizden yalnızca bir kat daha fazla giysi giymesi yeterli olacaktır.

Yaz aylarında ise bebeğiniz için hafif bir tulum edinmeniz en iyi seçenektir. Yenidoğan bebeğiniz için giysi ve aksesuar satın alırken ne tip bir kumaş tercih etmeniz gerektiği konusunda kararsız kalabilirsiniz. Ama konfor ve pratiklik her şeyden önce gelmelidir. Bebeğin hassas cildini tahriş etmeyecek, fırçalanmış pamuk veya pamuklu muflon gibi yumuşak, alerjik olmayan, hava alan, doğal lifli kumaşlar aramalısınız. Yüksek kaliteli organik koton kumaşlar bebeğin cildi için en ideal ve sağlıklı seçimdir.

Bebekle ilgilenirken çok fazla zamanınız ve enerjiniz kalmayacağı için elde yıkanacak kıyafetler yerine, makinede yıkanabilecek kıyafetler seçebilirsiniz. Kasık altına bağlanan çıtçıtlı tulumlar, bebeğin hem alt bezini yerinde tutmaya yardımcı olduğundan hem de minik bedenini sıcak tuttuğundan avantajlıdır. Çeşit olarak önü açılan kıyafetleri tercih etmek, bebeği giydirme ve bezini değiştirmede kolaylık sağlayacaktır.

Uzun kollu giysiler bebeğin rahat hissetmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemi de henüz çok yeni olduğundan kazara oluşabilecek sıyrıklardan ve genel olarak risklerden korunmuş olur. Yeni satın aldığınız bebek giysisini ilk kez kullanmadan önce yıkamayı unutmamalısınız. Kirleri gidermek, giysileri yumuşatmak, fazladan kimyasalları ve boyaları uzaklaştırmak için bu gereklidir.

Yumuşak başlıklar veya yün şapkalar özellikle ilk haftalarda bebeği sıcak tutar. Bebeklerin kafalarından çok fazla ısı kaybettiğini bilmelisiniz. İnce eldivenler bebeklerin kendilerini kaşımalarına engel olur. Bebeklerin dolaşımı yetişkinlere oranla zayıf olduğundan ayakları da soğuk olur. Bu yüzden yenidoğan bebeğinizi dışarı çıkarırken ona çorap giydirmeniz yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top