Close

Bebek masajı nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

Anne-bebek arasında ki ilişki, bebeklerin koku ve dokunma duyuları diğer duyularından gelişkin olduğundan; dokunma, kucaklama, sarılma gibi temas ile doğru orantılıdır. Tensel temasın yoğun olduğu anne- bebek ilişkilerinde, bebeklerin annelerini gördüklerinde kendilerini güvende hissettikleri daha rahat çevreyi keşfe çıkabildikleri gözlemlenmiştir. Anne- bebek arasındaki bağın güçlenmesine en çok katkı sağlayacak aktivitelerden biri de masajdır.

BEBEK MASAJININ FAYDALARI

Düzenli olarak masaj yapılan bebekler de gözlemlenen durumlara gelince huzurlu, rahat ve düzenli bir uyku, kilo artışı, anneleri ile yüz yüze geldiklerinde gülücük gibi mutluluk ifadeleri belirdiği gözlemlenirken; gaz ve ağrı problemlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Masaj yapılan bebekler daha aktif olurlar ve az ağladıkları bilinenler arasında.

Masaj, bebeğe uygulanan bir dizi hareket dokunuştur. Masaj esnasında bebek rahatlarken öte yandan anne ile ilişki kurmayı öğrenir. Masajı oluşturan hareketler aslında bebeğin kas dokusunun artmasına, sindirim, dolaşım ve solunum sitemlerinin gelişimine katkı sağlarken diğer taraftan hareketliliğin artmasına yardımcı olur.

BEBEK MASAJI NASIL YAPILIR?

Bebek masajına birkaç damla saf zeytinyağı veya badem yağı kullanarak başlayabilirsiniz. Yumuşak ve dairesel hareketlerle kan dolaşımını hızlandırmak için baş, boyun, kol ve bacaklar ve karnına yumuşak dokunuşlarla başlayabilirsiniz. Aslına bakarsanız bebek masajının ne belli bir sırası ne de özel bir tekniği vardır. Önemli olan bebeğinizin küçük bedenine uyguladığınız yumuşak hareketler ve sıvazlamalar şeklinde olacaktır.

Ayak tabanından parmaklara kadar düz şeklinde ve hafif bastırarak başladığınız masaja bacakları ovalar şekilde devam edebilirsiniz. Karın, gövdeye geldiğiniz de ise yatay sıvazlama şeklinde olan masaj, kollarda da tıpkı bacaklara uyguladınız gibi ovalar şeklinde olacaktır. Bu esnada bebeğiniz izin verdiği ölçüde kollarını açabilirsiniz. Ardından sırt bölgesi için ise omuriliğine bastırmadan sıvazlar şekilde masaja devam edebilirsiniz.

Bebeklere masaj yaparken bilhassa dikkat etmelisiniz. Yumuşak dokuya, kas ve iskelet sistemine sahip olduklarından fazla bastırmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Kol ve bacaklar da ise bebeğiniz izin verdiği kadar açıp esnetebilirsiniz. Masaj süresi ortama olarak 5 ile 10 dakika kadar değişkenlik gösterebilir. Banyo sonrası bebeğinize uygulayacağınız masaj ise onun rahat uyumasına yardımcı olacaktır.

Masaj esnasında göze çarpan diğer bir şey ise bebeğinizin keyif aldığını gözlemlemek olacaktır. Bu bebeğiniz tarafından ona göstermiş olduğunuz sevgi ve şefkat olarak algılanmaktadır. Masajı yaparken bebeğinizle diyalog halinde olmak aranızda ki bağı, iletişimi pekiştirmeye yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top