Close

Bebeklerde Kalça Çıkığı

Kalça çıkıklığı, yeni doğan bebeklerde ya da çocuklarda görülen bir eklem rahatsızlığıdır. Femur adı verilen uyluk kemiğinin olması gereken yerde konumlanmamasından kaynaklı olarak gelişen bu durum, yeni doğan bebeklerin birçoğunda rastlanabilir. Kalça çıkığı; erken teşhis ve tedavi ile sorunsuz bir şekilde çözülürken, tedavi için geç kalınırsa çocuğun hayatı boyunca yaşayacağı bir sorun haline gelebilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Bebeklerde kalça çıkığının neden sıklıkla görüldüğü henüz tam olarak bilinmemektedir ancak bu duruma sebep olabilecek bazı faktörler şunlardır:

  • Düşük Amniyon Sıvısı: Anne rahminde, bebeğin bulunduğu kesede olan amniyon sıvısının düşük seviyelerde olması, bebeğin kalça çıkıklığı sorunuyla dünyaya gelmesine neden olabilir.
  • Kalıtımsal Durum: Genetik faktörler birçok rahatsızlığın var olmasındaki önemli etkenlerden biridir. Daha önce aile bireylerinde de bu durumun yaşanmış olması, yeni doğan bir bebeğin kalça çıkıklığı olmasına neden olan sebeplerden gösterilebilir.
  • Rahim Baskısı: İlk gebeliklerde rahim genel olarak tam gevşemez ve bu da bebeği baskı altına alabilir. Anne rahminde baskı altında olan bebekte, bu sebepten dolayı doğduğunda kalça çıkıklığı sorunu görülebilir.
  • Ters Doğum: Doğum sırasında olağanın dışında gelişen sebeplerle, bebeğin kafasından değil popo kısmından çekilerek alınması halinde, bebekte kalça çıkıklığı oluşabilir.
  • Bebeği Kundağa Sarmak: Çok eski bir gelenek olan bu yöntem, aslında sağlık açısından oldukça risklidir. Kemik gelişimi doğumdan sonra da devam eden bebeğin sıkıca bir kundak içine sarılması ortopedik sorunlara yol açabilir.

Kalça Çıkıklığı Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar:

  • Kalça çıkıklığı kız bebeklerde erkek bebeklere oranla daha sık rastlanan bir durumdur.
  • Rahim baskısından kaynaklı oluşan yeni doğan kalça çıkığı durumu genellikle ilk gebeliklerde görülür. 
  • Kalça çıkıklığı çoğul gebeliklerde daha sık rastlanan bir durumdur.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığının Belirtileri Nelerdir?

  • Kalça çıkığının gözle görülebilir en belirgin özelliği bebeğin sağ ve sol bacakları arasındaki uzunluk farkıdır.
  • Bebek emekliyor ise ve  emekleme sırasında olağan dışı bir aksaklık yaşıyorsa bu kalça çıkığına işaret olabilir.
  • Yürüyen bir bebek ise ve adımlarını atarken anormal aksaklıklar yaşıyorsa kalça çıkığından şüphelenebilirsiniz.
  • El ve ayak eklemlerinde hareket anormalliği ya da değişikliği olması durumu da bebeklerde kalça çıkığına işaret olabilir. 

Kalça Çıkığı Teşhisi Nasıl Konur?

Kalça çıkığı, yeni doğan bebeklerin bir çoğunda görülebildiğinden, doğum sonrası rutin muayenelerde mutlaka kontrol edilir. Bebeğe ultrason çekilerek yapılan bu uygulamanın sonucuna göre eğer sorun görülürse, bebek 1 yaşına gelene kadar düzenli aralıklarla kontrol altında tutulur. Genellikle kolayca düzelebilen bir durumdur ancak düzelmemesi halinde bebeğe kalça çıkığı tedavisi uygulanması hatta ameliyat edilmesi gerekebilir.

Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her hastalıkta olduğu gibi, kalça çıkıklığında da erken teşhis çok önemlidir. Bebekte kalça çıkığı olup olmadığı doğumdan sonraki ilk 6 aylık süreçte belirlenirse, ameliyata gerek kalmadan basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak kalça çıkığı teşhisi 6 aydan sonra konulursa, bebek genel anestezi verilmek suretiyle ameliyat edilmek durumunda kalabilir. Bu ameliyat ile femur, olması gereken yere yerleştirilerek kalça çıkıklığı sorunu giderilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top