Close

Beta HCG nedir?

Beta HCG değerleri neyi gösterir?

HCG, Human Chorionic Gonadotropin kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılmış hormondur. Anne rahminde yerleşen embriyonun ( sperm ile yumurtanın birleşmesiyle oluşan yapı )  anneye bağlandığı yer olan plasentadan salgılanır. Normal hamilelik sırasında anne kanında ve idrarında bulunur. Alfa ve beta olmak üzere iki ana formu bulunur. Bu metinde beta-HCG miktarının “normal”  sayılan değer aralıklarının nasıl belirlendiğini ve eğer değer aralıklarının dışındaysa hangi riskleri akla getirdiğini derledik.

Evde yapılan gebelik testlerinden edineceğiniz bilgi sınırlı.

Göğüs hassasiyeti, duygusal yoğunluk, mide bulantısı ve kusma B-HCG nin kan dolaşımında gezinmeye başladığının göstergesi olabilir. Zira bu etkiler B-HCG hormonunun etkisiyle ortaya çıkar. Eczaneden temin edilen gebelik testleri vücutta HCG hormonu varlığını kontrol etmek mekanizmasına dayanarak üretilmiştir. Vücuttaki beta-HCG varlığı göstergedeki ikinci çubuğu boyar ve hamilelik testi pozitif çıkmış olur. Fakat vücudun ürettiği HCG miktarı için-ne kadar hassas ölçüme sahip olursa olsun- kişiye bilgi vermez. Burada bir başka önemli nokta ise testin yapılma zamanı. Negatif sonucu çıkmış olmasına rağmen hamilelik olma ihtimali erken zamanda yapılan testler için düşünülmelidir. Salgılanan HCG hormonu yeterli seviyeye ulaşmamış olduğundan testin negatif çıkmasına sebep olur. Ek olarak, hiçbir test hassasiyet eksikliği ya da fazlalığından dolayı pozitif çıkmayacaktır.

Tahlillerle yapılan B-HCG testinden sadece gebelik bilgisi değil, gebeliğin sağlıklı olup olmadığı da anlaşılabilir.

Kan testi sonucunda 5 mlU/ml değerinden daha düşük değerler hamileliğin olduğunu söylemek için yetersiz kalırken 25 mlU/ml değerinden büyük değerler hamileliğin odlunu söylemek için yeterli bilgidir. Her kadın için “normal” sayılan değer aralığı birbirinden farklılık gösterir. Hamilelik olduğunu teyit ettikten sonra genellikle doktorlar şüphe uyandıran değerlerdeki kişilerden 48-72 saat sonra tekrar B-HCG kan testi isteyerek vücuttaki B-HCG değerlerini kontrol ederek hamilelikle ilgili daha fazla bilgi edinmiş olurlar.

B-HCG testi sağlıklı gebelikle ilgili bilgi veriyor

Tek bir B-HCG değeri ile sonuca varılamayacağını vurgulayarak, hekimin anne adaylarından isteyeceği belirli süre sonra tekrar yapılacak B-HCG değerleri arasındaki değişimler için gebeliğin seyri hakkında bazı bilgiler alınacağı söylenebilir. Üç maddede yüksek B-HCG ile akla gelen riskler şunlardır:

  • Çok yüksek değerlerdeki B-HCG mol gebeliği olarak adlandırılan, embriyonun anne rahminde gelişme göstereceği bölgede üzüm taneleri şeklinde embriyoya ait olmayan dokuların oluşmasıdır. Tedavisi gerçekleştirilmediği takdirde vücuda yayılarak daha kötü huylu bir hastalık olan gestasyonel trofoblastik neoplazi (GTN) yi doğurabilir.
  • Yüksek B-HCG değerleri ikinci olarak yumurta veya spermin birleşerek sonuçta sağlıklı bir embriyo oluşturamamasından kaynaklanan boş gebelik olarak adlandırılan ve genelde 2. Aydan sonra düşükle sonuçlanan durumdur.
  • Üçüncü önemli durum ise ektopik gebelik denilen dış gebeliktir. Burada embriyo anne rahmine varmadan yumurtalıklarla rahim arasındaki tüpte takılmış olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top