Close

Emzirmek gebelikten korur mu?

dogum-kontrol-yontemi-olarak-emzirmek

Doğumla birlikte gelen, bir kadının sahip olduğu olağanüstü duyguları en iyi anneler bilir. Bebeğini kucağına ilk aldığı anda, kokusunu içine çekerken bambaşka bir döneme yelken açtığını somut olarak fark eder anneler. Hormon bazında ise bazı büyük değişimler doğum biter bitmez başlamıştır bile. Peki nedir bu önemli değişimler ve vücutta tekrar hamile kalmak üzerine nasıl koruyucu bir mekanizma izler?

Korunmanın en doğal boyutu “Laktasyonel Amenore Metodu”

Anne sütü, bebeğin en değerli besin pınarıdır. Doğumdan hemen sonra bebeğin emme serüveni en koruyucu gıdası olan annenin ürettiği ilk süt “kolostrum” ile başlar. Daha sonra, ortalama altı ay süren bu serüvenin bebeğe kazandırdığı fiziksel ve zihinsel gelişimin yanı sıra anneye de kattığı önemli bir özellik var: Doğum kontrolü. Hem de dışarıdan bir etki verilmeksizin sadece bebeğini emzirerek yapıyor bunu anne vücudu. Uzunca yıllardır halk arasında bilinmesine karşın; Dünya Sağlık Örgütü tarafından etkili bir yöntem olarak kabul edilmesi yaklaşık yirmi yıl kadar önce olmuştur. Laktasyonel Amenore Metodu (LAM) olarak bilinen bu metotta doğum kontrolünde bu sefer vücudun kendi hormonları rol oynuyor. LAM doğumdan sonraki ilk 6 ayda gebelik riski %2 ye kadar düşürüyor.

Peki vücut bunu nasıl başarıyor?

Prolaktin hormonu hem kadın hem erkekte hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Hamilelik boyunca annenin, hipofiz bezinde devamlı artmaya devam eder. Doğuma kadar bu hormonun, süt üretmesini önleyen bazı hormonlar, plasenta tarafından anne vücuduna iletilerek doğum öncesinde meme bezlerinde süt üretimi engellenmiş olur. Doğumla birlikte plasenta vücuttan atılır ve annenin yüksek prolaktin seviyesi sayesinde süt üretimi başlamış olur. Vücutta aktifleşen bu hormon, anne rahminde periyodik olarak gerçekleşen yumurtlama evresini yöneten hormonu baskılayarak yumurtlamayı engelleme özelliğine sahiptir. Böylece ilk altı ay süresince yeterli prolaktin üreten anneler doğal yoldan korunma sağlamış olurlar.

Hangi anneler bu metoda uymaz?

Doğumdan sonraki ilk altı ay bu metot için en uygun süreyken anne vücudu zamanla kendi aylık döngüsüne uygun olarak yaşamaya başlar ve hormonlar ilk altı aydan sonra bu mekanizmaya uymaz. Önemli bir diğer etken ise emzirme yolu dışında bebeğini anne sütüyle besleyen anneler için geçerli. Sağma yöntemiyle elde edilen anne sütü bebek için aynı koruyuculuğa sahiptir fakat anne için durum aynı değil. Meme ucu sinir reseptörlerini uyaran bebeğin emme refleksi, annenin ürettiği prolaktin hormonu seviyesi diğer annelere oranla daha düşük gözlenebildiğini bazı araştırmalar göstermiştir. Ayrıca regli kanaması başlayan anneler için bu yöntem yine tavsiye edilmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top