İçindekiler
Göğüs pompası günümüzde, yeni doğan bebek anneleri tarafından oldukça fazla kullanılan bir alettir. Özellikle çalışan anneler sıkça tercih eder. Doğumdan sonra izin süresi biten anneler, göğüs pompası sayesinde sütlerini sağar ve bebeklerinin yanında olamadıklarında bile onları yine anne sütüyle besleyebilirler.
Göğüs pompası sadece çalışan anneler için değil erken doğum yapan anneler için de kurtarıcı bir üründür. Erken doğum sonucu bebeği bir süre küvözde kalmak zorunda olan anne, göğüs pompasıyla sağdığı sütlerini, süt saklama torbalarına doldurarak hastaneye getirebilir ve bu sayede bebeğini emziremese bile anne sütüyle besleyebilir.
Şayet göğüs pompasını ilk kez kullanıyorsanız, başlarda biraz zorlanabilirsiniz ancak kullanımınız arttıkça iyi sonuçlar almaya başlayacaksınız.
Göğüs Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Makineyi kullanırken öncelikle bulunduğunuz ortamın düzenini oluşturun. Gürültüden ve kalabalıktan uzak, iyi havalandırması olan sakin bir ortamda olmanız daha iyi süt salgılamanızı sağlar. Ayrıca sevdiğiniz bir müziği açarak ruhunuzu da dinlendirebilir, bu sayede çok daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.
- Sütünüzü sağarken bebeğinizle olan iletişiminiz çok önemlidir. Eğer bebeğiniz yanınızda olursa duyduğunuz huzur ve mutlulukla birlikte süt hormonlarınız çok daha hızlı çalışacak, size çok daha fazla ve kaliteli bir süt salgılama şansı verecektir. O an için bebeğinizle aynı ortamda olma durumunuz yok ise onun bir fotoğrafına bakarak da sütünüzü sağabilirsiniz.
- Makineyi ilk kullandığınız günlerde yanlış kullanıma bağlı olarak canınızı acıtabilirsiniz. Göğüs pompası kullanımı asla can acıtmayacağından doğru kullanımı öğrenmeli ve o şekilde kullanmalısınız.
- Masaj iyi bir uyarıcıdır. Süt sağma işlemine başlamadan önce sağacağınız göğsünüzü en az 3 dakika dairesel hareketler ile ovalarsanız, pompa kullanımı esnasında çok daha fazla süt salınımı yaparsınız.
- Göğüsleri sıcak tutmak da süt salınımını arttıran etkenlerden biridir. Göğüs pompasını kullanmadan önce sıcak bir duş alarak ya da göğüslerinizin üzerine en az 5 dakika bekletecek şekilde sıcak bir bez ya da havlu koyarak süt kanallarınızı daha aktif hale getirebilir, bu sayede çok daha fazla süt elde edebilirsiniz.
Göğüs Pompasının Temizliği:
- Bebeğiniz için kullandığınız her şey gibi göğüs pompası da özen gösterilmesi, iyi sterilize edilmesi ve uygun biçimde saklanması gereken bir alettir.
- Temizliği esnasında bulaşık makinesi kullanmamanız, göğüs pompasının kimyasal içeren deterjan maddeleriyle buluşmaması açısından önemli bir ayrıntıdır.
- Makinenizi, bebek ürünleri satan mağazalarda uygun fiyata satılan, bebeklere özel temizleme ürünleriyle temizleyebilirsiniz.
- Biberon kısmı için de yine aynı bebek mağazalarında bulunan uzun saplı bulaşık fırçalarını kullanabilirsiniz.
- Temizlediğiniz göğüs pompasını bir sonraki kullanımınıza kadar toz ve mikrop almayacak bir yerde, üzeri örtülü şekilde saklayabilirsiniz.
Göğüs Pompası İle Sağdığınız Sütü Saklama Koşulları:
Sağdığınız sütü, eczanelerde ya da bebek ürünleri satan mağazalarda bulunan, kilitli süt saklama poşetlerine koyarak güvenle saklayabilirsiniz.
Saklama poşetlerine koyduğunuz sütleri, oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 24 saat, derin dondurucu da ise yaklaşık 3 ay kadar süre zarfında muhafaza edebilirsiniz.