Close

Hamilelikte Karın Ağrısı

hamilelikte-karin-agrisi-3

hamilelikte-karin-agrisi-3

Gebelikte karın ağrısı İlk haftalardan itibaren hormonal ve fiziksel değişimler karın ağrısına sebep olabilir. Anne adaylarının yaşadığı bu ağrıların çeşitli nedenleri vardır. Rahim genişlemeye başlayınca iç organlara baskı yapabilir. Bu baskı; bel, kasık ve karın ağrısının sebepleri olabilir. Bu ağrılar genellikle rahim genişlemeye başladıktan sonra ortaya çıkar. Normal ağrıların haricinde, karındaki batmalar da bu dönemde normal karşılanmaktadır. Hamilelik; anne adayları için güzel olduğu kadar, zorlu bir süreçtir. Vücut dengesinin sürekli olarak değişmesi ve yaşanan fiziksel fgünlük yaşamı oldukça etkiler. Bu değişimlerin sonucu olarak da bel ve karın bölgesinde ağrılar olabilir ve bu durumla anne adayları çok sık karşılaşır. Hamilelikte yaşanan bu tarz ağrılar normal karşılanmalı ve anne adayları böyle bir durumla karşılaştığında, telaşlanmadan önce bir sağlık kuruluşuna veya hekimine danışmalıdır.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Başlar ?

5 aylık hamilelikte karın ağrısı daha belirgin bir düzeye ulaşabilir. Genel olarak hamilelikte karın ağrısı embriyonun oluşması ile başlayabilir. Çünkü embriyo oluşurken rahimde kendine bir yer edinmeye çalışır. Rahimdeki değişikler karın ağrısına neden olabilir. Hafif ve aralıklı olan sızlamalar ve ağrılar embriyonun rahme tutunma sürecinde yaşanabilir. Anne adayları, bu ağrıları ilk üç aylık dönemde deneyimlemeye başlarlar. İlk üç aylık dönemde hamilelikte yaşanan fiziksel değişimler ve semptomlardan dolayı ağrılar şiddetlenebilir. Bu nedenle 5.ayda karın ağrısı yaygın olarak görülen bir durumdur. 5-7 aydan sonra karın çevresi hızla büyüdüğü için ağrılarda artış olabilir. Büyümeye bağlı olarak bu ağrılar 5. aydan sonra daha çok hissedilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur ?

Hamilelikte karın ağrısı neden olur sorusu, birçok kişi tarafından merak edilir. Hamilelikte karın bağ dokusunun ağrıması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu ağrının çeşitli nedenleri vardır. Vücudunuzda rahminizi çevreleyen ve destekleyen bir bağ bulunur. Bebek büyüdükçe, bebeği desteklemek için rahminizdeki bağlar uzayarak ağrıya neden olabilir. Egzersiz ya da yürüyüş yaparken yapılan yanlış bir hareket sonucunda da kasık ve karın ağrısı oluşabilir. Ayrıca stres, bağırsak sorunları gibi sebepler karın ağrısına neden olabilir. Anne karnındaki bebeğin hareketlenmesi ve büyümesiyle bağırsak hareketleri de etkilenebilir. Böyle durumlarda doğru beslenme oldukça önemlidir. Bu yüzden bağırsakları rahatlatıcı besinler tercih edilmelidir. Bazı hamile kadınlarda stres kaynaklı ağrılar da görülebilir. Anne adayının yaşadığı ani duygu değişimleri sindirim sistemini doğrudan etkileyeceği için karın ağrısına sebep olur.

Hamilelikteki Karın Ağrısı Riskli midi
Hamilelikteki Karın Ağrısı Riskli midi

Hamilelikteki Karın Ağrısı Riskli midir?

Normal durumlarda; ağrı kısa bir süre devam ederek, dinlendikten sonra geçer. Eğer ağrı şiddetlenmeye başlarsa ve ateş,inatçı ağrı,baş dönmesi,sersemlik,vajinal kanama ve akıntı,adet sancısının benzeri kramplar gibi belirtiler görülüyorsa derhal bir doktora danışmalısınız. 7 aylık hamilelikte ise karın ağrısı Braxton-Hicks kasılması olabilir. Braxton-Hicks adındaki bu yalancı doğum sancıları, karın ağrısı hissetmenize neden olabilir. Bu ağrılar düzensiz ve hafif şiddetli olmasıyla gerçek doğum sancılarından farklıdır ve dinlenince geçer. Eğer bu tür ağrılar geçmiyorsa ve şiddeti artıyorsa erken doğum ihtimalini de düşünerek bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Ağrılarınız ve yaşadığınız fiziksel değişimler gebeliğin bir parçasıdır. Bu dönemi bebeğinize odaklanarak ve fazla kaygılanmadan rahatlıkla atlatmalısınz.

Gebelikte Karın Ağrısının Geçmesi İçin Neler Yapılabilir?

Gebeliğin ilk haftaları itibariyle karın ağrısı şikayetleri yaygın şekilde görülür. Bunun için size rahat gelen bir pozisyonda uzanarak derin nefesler alabilirsiniz. Bu uygulama rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer ağrı gaz sancısından kaynaklanıyorsa hafif egzersizler yapabilirsiniz. Sıvı alımını artırmak ve dizlerinizi karnınıza doğru çekerek uzanmak da, kasılmalarınıza iyi gelebilir. Ilık bir duş alıp dinlenebilir ya da doktor tavsiyesiyle magnezyum tableti kullanmaya başlayabilirsiniz. Karın ve kasık bölgenizde ağrı hissetmeye başladığınız an oturup dinlenmelisiniz. Ayrıca otururken pozisyonunuzu değiştirecekseniz bunu yavaş ve dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Gebelik sırasında düzenli olarak yapacağınız germe egzersizleri, ağrılarınızı minimuma indirebilir. Karın bağ dokusunda sıklıkla ağrı ve kasılma yaşıyorsanız doktorunuz size günlük esneme hareketleri önerebilir. Anne adayları rahat ve bel kısmı bol olan kıyafetler tercih etmelidir. Giydiğiniz kıyafetlerin bel ve karın bölgesine baskı yapmaması oldukça önemlidir. Gebelikte düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalıdır.Ayrıca ani hareketlerden de mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Karın Ağrısını Geçirmek İçin Yapılan Yanlışlar Nelerdir
Karın Ağrısını Geçirmek İçin Yapılan Yanlışlar Nelerdir

Karın Ağrısını Geçirmek İçin Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

Kasık bölgesinde sıcak su torbası kullanmak ya da bu bölgeyi bir bezle sarmak oldukça yanlıştır. Karın ve kasık bölgesine ısı verilmemelidir. Doktorunuza danışmadan ağrı kesici ve diğer ilaçları kullanmamalısınız.Böyle durumlarda karnınıza baskı uygulamaktan kaçının ve bitki çaylarını tüketirken de hekiminize mutlaka danışmalısınız. Yaz günlerinde serinlemek için klima kullanmamak ve küçük yürüyüşler karın ağrısını azaltabilir. Ayrıca ayağınıza çorap giyebilir ve bol kıyafetler giyerek rahat edebilirsiniz.

Hamilelikte karın ağrısı ne zaman geçer ?

4. Haftadan sonra artış gösterebilen ağrılar, 5-7 haftalar arasında hafiflemeye başlar. Ancak 7. aydan sonra doğumun yaklaşması sebebiyle tekrar artış gösterebilir. Rahminizin sürekli olarak büyümesi ve bebeğin buraya sığma çabaları, bu ağrıları zaman zaman yaşamanıza neden olur. Hamileliğin 20. haftasına gelindiğinde hem rahmin uyguladığı baskı hem de karındaki gerilme sebebiyle göbek deliğinde hassasiyet oluşabilir. Bu da göbek deliğinizin ağrımasına neden olur. Doktorunuzun tavsiyelerini uygulayarak, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve yürüyüşler bu ağrıları azaltmanıza yardımcı olur.

Hangi Aylarda Karın Ağrısı Daha Risklidir?

Gebeliğin 4. ayında yuvarlak bağ ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Eğer daha önce abdominal bölgeden bir ameliyat olduysanız karnınız gerildikçe ve büyüdükçe bu ağrıları yaşama ihtimaliniz artabilir. 7. Ayda yaşanan ağrı Braxton-Hicks kasılması olabilir. Yalancı doğum sancısı olarak adlandırılan bu ağrı, regl sancısı ile benzerdir.  8. ayda karın ağrısı yaşayan anne adayları, yavaş yavaş kramplarla karşılaşmaya başlar. Uzmanlar bunun gayet normal bir belirti olduğu görüşündedir. Çünkü bu dönemde rahim esniyor, kasılıyor ve büyüyor. Rahmin büyümesi ile birlikte ortaya çıkan ligament ağrısı karnınızın her iki tarafında da görülebilir. Ancak bu ağrı genellikle karnınızın sağ boşluğunda kendini gösterir. Bu nedenle bebeğin büyümesinden kaynaklanan ağrılar normal seyrinde ise herhangi büyük bir sorun teşkil etmez. Doktorunuza danışarak ağrının süreci, şiddeti hakkında bilgiler vermeniz bu dönemde çok önemlidir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Bebeğe Zarar Verir mi
Hamilelikte Karın Ağrısı Bebeğe Zarar Verir mi

Hamilelikte Karın Ağrısı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik döneminde görülen karın ağrısı genellikle zararsız olup normal sürecin bir parçasıdır. Fakat her ağrının nedeni farklı olabileceği için anne adayının ve bebeğin yakından takibi gereklidir. Gebelik zehirlenmesi olarak bilinen  preeklampsi; kusma ve üst karın ağrısı ile başlar. Bunun sonucunda erken doğum gerçekleşebilir. Bebeğin prematüre olması sağlığı açısından risk taşıyabilir. Hellp sendromu ise seyrek görülür ve kırmızı kan hücrelerinin yıkımı, trombositlerin yetersiz oluşuyla ortaya çıkar. Karnın üst bölgesinde sancılarla başlayarak; yorgunluk, kusma, görme bozukluğu, ödem, yüksek tansiyon gibi belirtileri olur. Dış gebelikte genellikle 6-10 hafta arası, kanama ve şiddetli karın ağrısı görülmeye başlar. Ayrıca karın ağrısının diğer sebepleri arasında plasentaya bağlı sorunlar gösterilebilir. Plasentadaki problemler şiddetli sancılara, vajinal kanamaya ve rahimde hassasiyet oluşmasına neden olabilir. Eğer ağrıyla birlikte parlak kırmızı renkte vajinal kanama söz konusuysa, düşük riskini göz önünde bulundurmalısınız. Ciddi belirtiler olduğunda hekiminize danışmayı ihmal etmemelisiniz. Eğer normal bir karın ağrısı yaşıyorsanız bunun hamilelik sürecinin bir parçası olduğu kabullenmeli ve stresten uzak, sağlıklı bir hayat sürerek bebeğinizi ve kendinizi koruyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top