Close

Hangi cilt lekelerinde doktora gözükmeli?

Ciltteki lekeler neden oluşur, bu lekeler nasıl geçer?

Closeup of woman covering her face with a red book

Cilt lekelerinin birçok türü olduğu gibi bu lekelerin oluşumunu da türlü nedene bağlamak mümkündür. Her lekenin altında başka bir neden, lekeye götüren bir yol yatar. Peki, ama cilt lekelerinin hangileri sağlıklı, hangileri tehlikelidir? 

CİLT LEKELERİ NEDEN OLUŞUR?

Cilt lekelerinin sağlıklı olup olmadığına karar verebilmek için öncelikle nedenini bilmemiz gerekir. 

Melanin, cilde rengini veren hormon olarak tanımlanabilir. Bu hormonun ciltte normalden fazla birikmesi ise biriktiği alanlarda cilt lekelerine sebep olabilir. Birikmeye neden olan maddeler ise şunlardır: 

  • Güneş ışınları,
  • Hormonal değişimler (yaygın olarak gebelik),
  • Bazı sistemsel hastalıklar,
  • Genetik faktörler,
  • Enfeksiyonel hastalıklar,
  • Ağızdan alarak kullanılan birtakım ilaçlar,
  • Kozmetik,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Cilt kanseri.

CİLT LEKELERİNİN ÇEŞİTLERİ:

Melasma: Genellikle hamilelikle beraber gelişme gösterdiği için halk arasında gebelik lekesi olarak da anılan melasma, aslında hormonal değişimlerle beraber ortaya çıkan bir tür lekelenmedir. Bu tip cilt lekeleri çoğunlukla hormonlardaki büyük değişim sona erdikten sonra kaybolma eğilimi gösterir. 

Benler: Vücumuzdaki benlerin doğuştan olduğunu düşünsek de bu küçük cilt lekeleri çocukluk dönemi ve yirmili yaşlarda da gelişebilir. Et benleri de dâhil olmak üzere normalde zararsız olan benler eğer büyüme gösteriyor, kaşıntıya sebebiyet veriyor, iltihap topluyorsa doktora görünmekte fayda var. Bu belirtiler kanser habercisi olabilir. 

Sivilce izleri: Büyük bir değişim geçirdiğimiz ergenlik çağında vücudun yağlanması ve hormonlardaki düzensizlik nedeniyle ortaya çıkan sivilceler, bu dönem sonunda iz bırakabilirler. Bu izler zararsız olmakla beraber bir dermatolog eşliğinde çözüme kavuşabilir. 

Alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan lekeler: Genellikle ciltte kabarma ve kızarıklıkla kendini gösteren alerjik reaksiyonların izleri yirmi dört saat içinde silinir. Bu izler eğer daha uzun sürüyor hatta süreklilik gösteriyorsa bir doktora başvurulmalıdır. 

Çiller: Deri rengi beyaz olan kişilerde güneş ışınlarına fazla maruz kalınması sonucu oluşabilen çiller zararsız olmakla beraber güneşten sakındıkça azalmaya yatkındırlar. Elinizden geldiğince geniş kenarlı şapkalar tercih edip güneş kremi kullanarak bu lekelerin artmasından kaçınabilirsiniz.

CİLT LEKELERİ OLANLAR SOLARYUM SIKLIĞINA DİKKAT!

Güneş ve solaryum sonucu oluşan cilt lekeleri: Güneşe yahut solaryuma fazlasıyla maruz kalmak, deri için tehlikelidir ve kendisi için en iyi olanı seçmeye çalışan vücudumuz, çareyi daha kalın bir deride bulur. Kalınlaşmaya başlayan derideki düzensizlikler ise lekelere neden olabileceği gibi hassas kalan kısımlar için sorun teşkil edebilir. Güneş ışınlarının zararlarından korunmaya yardımcı ürünler kullanmak ve solaryum sıklığını azaltmak bu sorunu önlemede faydalı olabilir. 

Mavi-mor arasında renge sahip olan cilt lekeleri: Parmak uçları; dilin, dudağın yahut burnun ucu gibi vücudumuzdaki uç noktalarda kendini gösteren bu lekeler kalp hastalıklarının belirteci olabilir. Sebebini anlayamadığınız bir morluk gördüğünüz takdirde doktora danışmalısınız. 

KOAH kaynaklı olabilecek lekeler: Dudakların kenarında görülen mor lekeler KOAH’tan kaynaklanıyor olabilir. Riske etmeye gelmeyecek bu tarz cilt lekeleriyle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora gitmenizde fayda var. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top