Close

Hayatın İkinci Ayındaki Gelişmeler

hayatin-ikinci-ayindaki-gelismeler

hayatin-ikinci-ayindaki-gelismeler

Bebeğinizle geçirdiğiniz yaklaşık 30 günlük bir süreçten sonra gelişimine uzun bir süre daha devam edeceğinin farkındasınızdır. Her bebeğin büyüme sürecinde gösterdiği gelişim elbette farklılık göstermektedir. Gelin birlikte bu süreci en yaygın görülen özelliklerle inceleyelim…

2 Aylık Bir Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olmaktadır?

Ebeveynler olarak her bebeğin kendine özgü bir süreci olduğunun farkındasınız. Üstelik bu süreç erkek ve kız bebeklerde bile farklılık gösterebilmektedir. Fakat ortalama bir gözlemle bakılırsa, 2 aylık bir bebeğin kilosu yaklaşık 4,5 kg ile 5 kg arasında olacaktır. Boyları ise ortalama 49 cm ile 55 cm arasında olabilmesi tartışmaya açık olsa da mümkündür. Tüm fiziksel gelişim özellikleri bebeğinizle birlikte doktorunuza yapacağınız rutin ziyaretlerde hem kayıt altına alınacaktır hem de gözlem altında tutulacaktır. Sizler de bebeğinizin göstereceği tüm o küçük ve tatlı değişimlere yakından tanık olma şansı yakalayabileceksiniz. Boy ve kilo gelişimleri süreci boyunca bebeğinizin artık daha da hareketli olduğunu fark etmişsinizdir. Artık daha araştırmacı, daha oyuna açık, daha meraklı olmaya başlarlar. Etraflarında oluşan hareketlere ve seslere ekstra ilgi içerisinde olacaktırlar. Üstelik bu sesleri ebeveynlerini tanımak, onları kategorize etmeye başlamak için kullandıkları aşikârdır. Anneyi veyahut babayı ne kadar kokularından tanımış olsalar bile bu kokuları ebeveynlerinin sesleriyle birleştirerek daha kolay tanımlayabileceklerdir. İyi bir dinleyici oldukları kadar artık iyi birer konuşmacı olmaya başlarlar. Artık onunla konuşulduğunu anlarlar ve küçük ama anlamsız ‘agu’ gibi seslerle karşılık vermeye çalışırlar. Siz ebeveynler olarak bu süreçte bebeğinizle daha çok iletişim kurmaya özen göstermelisiniz çünkü bebeğiniz dilsel gelişim çağına çoktan başlamıştır.

Ne kadar bebeğinizin sizi anlamadığını düşünseniz bile aslında iyi birer dinleyici olmuşlardır. Bebekler kimi zaman yakından tanıdığı seslerin onlarla ilgilendiğini gördüklerinde ve onlarla konuşulduğunu duyduklarında heyecanlanırlar ve siz sanki ona bir oyun oynuyormuşsunuz gibi konuşmaya, hareketli gülücükler atmaya, cevap vermeye çalışırlar. Bu zamanlarda bebeğinize sakin ve huzur verici müzikler dinletebilirsiniz çünkü hoşlarına gidebilir. Yüksek sesli müziklerden ya da ortamlardan rahatsızlık duyabilir ve huzursuz olabilirler. Seslere ilgileri arttığı kadar renklere ve etraflarındaki şekillere de ilgileri yüksektir. Çevrelerinde gelişen tüm olayları gözlerini ayırmadan izleyebilirler. Bu süreçte gözleri daha canlı ve hareketlidir. Odaklanmaları ilk aya göre artmıştır. Göz kapaklarını daha iyi kontrol edebilirler. İlk ayında kendisini tutamayan, kaslarını kontrol edemeyen bebeğiniz artık iyi bir savaşçıdır. Kaslarını kontrol ederek kafasını kaldırabilir, ellerini, kollarını ve bacaklarını hareketli bir şekilde oynatabilir.

Doğduğundan bu yana çoğunlukla yumruk şeklinde kapalı olan minicik eller artık yavaş yavaş esnemeye ve ona verilecek olan nesneleri tutmaya çalışır. Bebeğiniz bu süreçte ellerinizi tutmaya çalışacak veya saçlarınıza sarılacaktır. Ne kadar güçlü olduğunu size gösterecektir. Yumuşak oyunlar, sesli çıngıraklar onu eğlendirecektir. Fakat bebeğinizi kontrol altında tutmaya özen göstermelisiniz. Yüksek yerlere yatırmaktan çekinmelisiniz. Önemli bir diğer konuysa, bebeğinizin beyin ve kafatası gelişiminde en önemli parçası olan bıngıldağıdır. Bıngıldağı hala yumuşaktır ve zarar görmeye hala açıktır. İlerleyen aylarda kafatasının sertleştiğini siz de anlayacaksınız. Yapmanız gereken tek şey onu dışarıdan gelebilecek tüm zararlardan korumaya çalışmak. Çünkü kafatasına gelebilecek bir zarar, gelişimini kötü etkileyebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi 2 aylık bebekler öğrenmeye adım atmış ve artık tüm etkileşimsel parçalara açık hale gelmeye başlamışlardır. Siz de ebeveynler olarak yaratabileceğiniz travmalardan kaçınmalı, bebeğinize güzel bir ortam sunmaya dikkat etmelisiniz.

2 Aylık Bir Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olmaktadır?
2 Aylık Bir Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olmaktadır?

2 Aylık Bir Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olmaktadır?

Bebekler fiziksel gelişiminde gösterdikleri hızı zihinsel gelişimlerinde de göstermeye başlarlar. Artık bazı mesajları vermek onlar için zor değildir. Dahası bu mesajları verirken daha bilinçli hareket ederler. Karınları acıktığında, oyun istediklerinde, bir yerleri ağrıdığında, altlarını pislettiklerinde ya da bunun gibi tüm ihtiyaçlarında ebeveyni ile daha açık iletişime geçmektedirler. Bu mesajları verirken daha çok ağlamaya veya anlamsız sesler çıkarmaya başlarlar. Anne veya baba olarak sizlerin bu mesajları anlamaya yatkın olacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Ağlarken verdikleri mesaja göre ağlama tonlarını yüksek veya alçak, aralıklı veya aralıksız olarak ayarlayabilirler. Bunların yanı sıra size oyun istediğini gösterebilmek için sizi gördüğünde gözlerini hiç ayırmayabilir ya da hareketli gülücükler atarak eğlenmek ve ilgilenilmek istediğinin mesajını verebilir. 2. aylarında da bebeğiniz ilk doğduğu günden bu yana ilgi istemeye devam edecektir.

Bebeğinizin zihinsel gelişimine yardımcı olmak için fiziksel gelişiminde de bahsettiğimiz gibi ona müzikler dinletebilirsiniz. Bunun yanı sıra ona okuyacağınız bir kitap zihinsel ilerleyişine büyük bir pay olarak etki edecektir. Ebeveynler her ne kadar ‘bebeğim daha çok küçük, benim okuduklarımı nasıl anlasın’ diye kafalarında soru işareti oluşturmuş olsalar da bebeğin asıl zihinsel gelişiminin anne karnındayken başlamış olması unutulmamalıdır. Uzmanlar bebeğinizle birlikte yapacağınız müziksel veyahut edebiyatsal tüm deneyimlerin anne karnındayken başlaması gerektiğini söylemektedir. Kelime dağarcıklarındaki gelişmeler, beyinsel fonksiyonlarındaki gelişmelerin hız kazanması, konuşma gibi motor aktivitelerin pürüzsüz ilerleyebilmesi için bebeğinizle ilgilenip, onlara sevdikleri şeyleri yapmanız yeterli olacaktır. Kitap okurken sesinizin yavaş ve sakin bir tonda ilerlemesi onlara korkulacak ya da heyecanlanılacak bir olay olmadığının ve huzurla sizi dinlemesi gerektiğinin mesajını verecektir. Yapacağınız aşırıya kaçmayan tonlamalar ve değişik aksanlar onların dikkatini size vermelerini sağlayacaktır. Hatta mümkünse Türkçe bir kitap okumak yerine arada sırada bildiğiniz bir yabancı dilde onlara kitap okumak, müzik dinletmek ileride edinebilecekleri veya öğrenebilecekleri yabancı bir dile zemin hazırlar ve sürecini hızlandırır.

Sayılanlara ek olarak bebeğinizin beşiğine renkli oyuncaklar asıp ya da odasını dikkat çekici renklerde oyuncaklarla donatarak zihinsel gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz göreceği tüm canlı renklerden ve ilgi çekici şekillerden keyif alacak, bilinçaltında kodlamaya başlayarak her birine tanık olacaktır. İleriki dönemlerde yani tek kelime dönemi, iki kelime dönemi veya çoklu kelime üretme dönemlerinde bilinçaltındaki tüm çağrışımları yeniden yüz üstüne getirecek ve isim koymada güçlük çekmeyecektir. Eline vereceğiniz yumuşak ama ilgi çekici oyuncakları ağzına götürecek, yere atacak, eliyle sıkacak ya da kafanıza fırlatacaktır.

Uyku uyuma süresi ise bir başka önemli konudur. Bebeğiniz 2. ayında daha çok ve daha sık uyumaya başlar. Doğduğundan bu yana sık sık uyanan küçük yavrucak bu zaman zarfı içerisinde uyku dengesini de kurmaya başlamaktadır. Bebeğiniz bu süreçte geceleri daha uzun uyumaya başlar. Uyanma sebebi ise çoğunlukla ya altını pislediği içindir ya da acıktığı içindir. Gündüz uyku süresi azalır ama sıklaşır. 1 veya 2 saatlik aralarla uyanık tutup daha sonrasında yeniden uykuya yatırmak zihinsel sürecini pozitif yönde etkileyecektir. Hatta uykusunun gelmesi çoğunlukla 1 saati bile geçmeyecektir. Bebeğiniz bu süreçte yorgunluktan ziyade beyin fonksiyonlarının uykuya ihtiyacı olması sebebiyle bolca uyuyacaktır. Unutmayın; bebeğinizin sık sık uyuması onun sağlığını ve gelişimini olumlu yönde etkilemektedir ve lütfen uyku süreci içerisinde onu istemsiz uyandırmaktan sakının.

Bebeğiniz uykusundan uyanmadıysa ve siz de aç olduğu etmenini düşünüyorsanız onu yavaşça ürkütmeden beşiğinden alıp, sessiz bir ortamda emzirip, yeniden sessiz bir şekilde yatırabilirsiniz. Süreç içerisinde tüm bunların bebeğiniz üzerinde gerçekleşmesi onun sağlıklı bir zihinsel gelişim içerisinde olduğunun tanıkları ve destekleyici etmenleridir.

2 Aylık Bebekler Hakkında Yapılması Ve Bilinmesi Gereken Hususlar
2 Aylık Bebekler Hakkında Yapılması Ve Bilinmesi Gereken Hususlar

2 Aylık Bebekler Hakkında Yapılması Ve Bilinmesi Gereken Hususlar

Bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimlerinde yapılması gerekenlere ek olarak onları destekleyici ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birkaç husus daha bulunmaktadır. İlk olarak beslenme şekillerine bir göz atalım…

  • 2 aylık bir bebek anne sütüne her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır. Onun için anne sütü, gelişiminde en büyük enerji ve besleyici kaynak olan tek noktadır. Bebeğinizi hep aynı göğsünüzden emzirmediğinize dikkat ediniz. Her bir göğüsten 5’er kez 10 dakika yeterlidir. Bebeğinizin çene kasları daha da güçlendiğinden normalinden fazla emmeye başladığına şahit olabilirsiniz. Eğer anne, bebeğine sütünün yetmediğini düşünüyorsa veya sütü az geliyorsa doktor tavsiyesiyle ek mamaya başlanabilir. Doktor ek mamanın ne kadar koyulması, ne kadar ml olması konusundaki bütün kuralları anlatacaktır. Çünkü her bebeğin ihtiyaç duyduğu takviye farklıdır.
  • İkinci bir konuysa bebeğinizin mis gibi bir banyo yapmasıdır. Ne soğuk ne sıcak olacak derecede suyu bir kaba ayarlayabilir, küvet içerisinde bebeğinizi tek elinizle göbeğini, başını ve poposunu kavrayacak şekilde tutarak yıkayabilirsiniz. Bu aşamada bir yardımcınız olması size büyük fayda sağlayacaktır. Bebeğinizin gövdesinden aşağı suyu yavaş yavaş dökerek kendi küveti içerisinde durulayabilir, başınıysa bastırmadan ve suyu yavaş yavaş dökerek yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi suyun altında çok tutmamanız oldukça önemli bir nokta. Odanın ve suyun aynı derece olduğuna dikkat edin ki bebeğiniz üşüyüp hasta olmasın. Banyo süresi boyunca bebeğinizle konuşmanız onu rahatlatacaktır. Seçtiğiniz banyo şampuanına ve süngerlerine dikkat etmeniz önemlidir.
  • Üçüncü diğer bir konuysa bebeğinizin hangi aşıları vurulması gerektiğidir. Doktorunuzun gözlemi altında bebeğiniz 2. ayının sonunda 4 farklı aşı vurulmadır. Bunlar BCG (Verem aşısı), KPA Pnomökök aşısı, 5li karma aşı ve Rotavirüs (İshal aşısı) 1. doz aşısıdır.
  • Dördüncü konuysa bebeğinizin gece uyuma şeklidir. Bebeğiniz ne kadar kaslarını kontrol edebilse de hala uyku pozisyonunu değiştiremez. Önerilen uyku pozisyonu sırt üstüdür. Yine de belirli bir dakikadan sonra sağa ve sola ne dönük ne de olmayacak bir şekilde yatış şeklini değiştirmenizde fayda vardır. Yüzüstü yatırmamanız bebeğiniz için önemlidir. Ani nefessiz kalıp gerçekleşen bebek ölümleri bu sebepten kaynaklanmaktadır.
  • Beşinci konu ise bebeğinizin kaka yapma fazlalığıdır. 2. ayındaki bir bebek anne sütünü fazla tüketmektedir ve biliniyor ki anne sütü bebekler tarafından kolay sindirilmektedir. Sindirim kolaylığı sebebiyle bebeğiniz gün içerisinde kakasını fazla yapabilir. Altını değiştirirken ellerinizin temiz olmasına ve kullandığınız temizlik malzemelerine dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde bebeklerde oluşan mikrobik ishal nadir olsa da görülebilir. Bebeğinizin tatlı ve hareketli gülücüklerini kısa bir süreliğine de olsa hasta olması sebebiyle kaybetmesini istemezsiniz. Böyle bir hastalık görüldüğü takdirde doktorunuza ya da aile hekiminize başvurmanız önem arz eder.
  • En son husus ise, bebeğinizin saçlarının dökülmesi ve yatış pozisyonu sebebiyle kafasında biraz düzlük oluşmasıdır. Yastığında göreceğiniz küçücük saçlar için üzülmeyin. Saçlarının yeniden uzaması ilerleyen zamanlarda daha da sıklaşacak ve çoğalacaktır. Kafasında küçük de olsa bir düzlük oluştuysa lütfen telaş yapmayın. Muhtemelen hep aynı pozisyonda uyumasından kaynaklanmaktadır. Zamanla bebeğiniz hareketlendikçe bu düzlük ortadan kalkacaktır. Emin olmak istiyorsanız doktorunuza başvurmanız sizi iyi hissettirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top